Brein gebaat bij intensief sporten

Brein gebaat bij intensief sporten

Wil je ook op latere leeftijd nog een discussie kunnen volgen? Dan moet je af en toe flink zweten. Je hersenen schakelen namelijk sneller wanneer de hartslag stijgt en de ademhaling sneller wordt.

Voor dit positieve effect is het niet nodig om heel vaak of lang achter elkaar te sporten. Het gaat erom dat je af en toe dusdanig intensief beweegt dat de hartslag en ademhaling omhoog gaan. Dit stelt fysiotherapeut Maaike Angevaren in haar proefschrift waarmee ze is gepromoveerd aan de Katholieke Universiteit Leuvel.

Verschillende sporten
Zij onderzocht proefpersonen die sporten ter bevordering van het prestatievermogen, zoals bijvoorbeeld hardlopen, mensen die een andere vorm van training kregen zoals yoga of krachttraining en proefpersonen die geen sport beoefenden. Daarnaast heeft zij ook verschillende andere onderzoeken geanalyseerd. In totaal omvatte het onderzoek meer dan tweeduizend deelnemers.

Gezond oud worden
De positieve herseneffecten zijn meetbaar bij gezonde ouderen. Ze presteren significant beter op het gebied van auditieve en visuele aandacht, cognitieve snelheid en motorfunctie. Op andere domeinen zoals het korte en lange termijn geheugen, het werkgeheugen, perceptie en dergelijke was er geen significant verschil. Volgens Angevaren toont het onderzoek aan dat fit blijven het gezond ouder worden kan ondersteunen: "Het is bekend dat fysieke activiteit en sport belangrijk zijn voor een gezonde oude dag. Nu blijkt eens te meer dat intensief bewegen ook effecten heeft op de cognitie."

Trefwoorden van dit artikel: hersenen, sporten, bewegen, gezond oud worden
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Waar ligt de grens van gezond en niet gezond bewegen. Ik wandel bijna elke dag een viertal kilometers en tennis gemiddeld twee keer in de week een uur. Verder fiets ik steeds meer naar de supermarkt in plaats van met de auto te gaan, gemiddeld drie keer in de week 3 kilometer. Is dit voldoende om geestelijk fit te blijven of speelt erfelijke aanleg voor teruggang mee..

m.broekmans, 13 mei 2011
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.



Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?