Stress trigger voor gewichtstoename

Stress trigger voor gewichtstoename

Voor de meesten is stress iets waar we goed mee omgaan en zelfs gebruiken in ons dagelijks leven. Spanningen en zelfs angstgevoelens kunnen echter ook doorslaan en dat heeft naast op je zenuwen, ook een desastreus effect op je voorgenomen gewichtafname. Zwaar gestreste mensen vallen dan ook doorgaans zeer slecht af. Sterker nog: Je kunt er zelfs door aankomen!

Maar hoe kan dat nu, hoor ik je denken. Van stress val je toch af? Nee, dat is een algemeen misverstand. Je lichaam reageert zowel geestelijk als lichamelijk op dezelfde manier. Het reageert op stress door stresshormonen als adrenaline en cortisol los te laten, wanneer er fysiek gevaar dreigt of de hersenen een ‘kijk uit’ prikkel krijgen. Je hartslag gaat omhoog, zodat je spieren meer bloed krijgen. Daarna laten de vet en energiereserves in je lichaam extra glucose en vetzuren ontsnappen om meer energie te krijgen. Hierdoor kun je een hongergevoel krijgen. Wanneer het cortisolniveau stijgt krijg je behoefte aan zoet- of zoutig voedsel (chips). Door deze producten laten je hersenen weer een stofje los, waardoor je je lekker voelt en dus gaat de een met het ander verband leggen. Snap je het nog?

Door deze zes stappen te ondernemen kun je het stressniveau op peil houden, waardoor je cortisolniveau normaal blijft, je jezelf gemakkelijker op gewicht houdt en je überhaupt beter zult voelen:

Weg met al die koffie
Wanneer je volgende keer gespannen bent. Neem dan decafé en geen gewone koffie. Stress en cafeïne zijn namelijk geen goede combinatie. Probeer sowieso maximaal drie kopjes per dag te drinken.

Eet op het gemak
Wanneer we gestrest zijn hebben we de neiging om snel te eten. Niet doen! Door langzaam te eten geef je je hersenen de kans om gelijke tred te houden met je buik. Je kent het gevoel wel, nog een keer opscheppen… en daarna zit je super vol. Laat het eten even zakken en je zult zien dat je veel minder naar binnen werkt.

Stop met crash lijnen
Het is misschien ironisch, maar als je veel aan het lijnen bent, stijgt je cortisolniveau enorm. Een hongergevoel zorgt er daarnaast voor dat je bloedsuikers eerst enorm stijgen en daarna flink dalen. Om je bloedsuikerniveau constant te houden is het verstandig om driemaal daags een maaltijd te eten. Tussendoor kun je dan gerust twee (gezonde) tussendoortjes nemen.

Push-ups
Ja, het klinkt misschien vreemd, maar push-ups zijn een zeer effectieve manier om stress te verlagen. Je spieren komen vrijwel allemaal in actie, waardoor de stijve spanning eruit gaat. Hierdoor houd je eigenlijk je geest voor de gek. De hersenen denken dan namelijk dat de stress verdwijnt omdat er endorfine wordt aangemaakt. Je weet wel, dat stofje waar je jezelf lekker door voelt.

Slaap het weg
De meest effectieve manier van stress-relieve is slapen. Het klinkt simpel, maar het is wel waar. Je lichaam ervaart namelijk slaap tekort als een enorme stressbron. Minder dan zes uur slaap per nacht is funest voor je cortisolniveau. Het goede nieuws: een paar nachtjes fatsoenlijk slapen en je bent er weer helemaal bovenop.

Kracht ontbijt
Een tekort aan vitamine B en C, calcium en magnesium kan het lichaam stress geven. Hierdoor kun je zelfs vreetbuien krijgen. Door een stevig ontbijt te nemen met veel fruit, yoghurt en muesli kun je dit voorkomen. Naast de goede vitaminen en bouwstoffen, zorgt de samenstelling van dit ontbijt ervoor dat je minder snel honger krijgt door de vezels.

 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hallo, ook al heb ik net mijn eten op kan ik dat gevoel hebben, van ik moet iets stevigs hebben. Het is net of ik aan iets te kort kom. Kan het zijn dat ik mijn spieren steeds gespannen heb , en als ik ze los laat dat gevoel heb.?

carla, 08 augustus 2013
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.



Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?