10 slaapfabeltjes

10 slaapfabeltjes

Er bestaan veel weetjes en wijsheden van grootmoeders over slaap. Zo zouden dikke warme dekens helpen om sneller in slaap te komen. En oudere mensen hebben minder slaap nodig. Maar is dit allemaal waar? Leontien vertelt hoe de vork echt in de steel zit.

Fabel 1: Slaap kun je “inhalen”
Het is verleidelijk om in het weekend laat naar bed te gaan. Dit slaaptekort haal je later wel in door extra lang te slapen. Maar dit is niet per se nodig. Je lichaam haalt automatisch de schade in, niet door langer te slapen, maar door vooral de vaste slaap (REM) aan te passen. Je slaap wordt automatisch efficiënter. En op die manier geraak je netjes uitgerust na verloop van tijd. Onderzoek heeft ook aangetoond dat mensen van nature slechts 1/3 van de ‘gemiste uren’ kunnen inhalen. Het beste is daarom de hele week een regelmatig slaapritme aan te houden. Hierdoor val je ook sneller in slaap.

Fabel 2: Zware warme dekens zorgen ervoor dat je snel slaap vat
Je lichaamstemperatuur speelt een belangrijke rol bij het regelen van slaap. Gedurende de dag stijgt en daalt je lichaamstemperatuur met ongeveer 1 graad: rond 4 uur 's ochtends is je temperatuur het laagst, rond 6 uur 's avonds het hoogst. Om te kunnen slapen moet je lichaamstemperatuur gaan dalen.  Om te voorkomen dat je het te warm krijgt, is het raadzaam om je dekbed te verruilen voor lakens en dekens. Je kunt dan naar behoefte variëren met warmtelagen. Zorg ook dat het in je slaapkamer ongeveer 16 à 18 graden is. In een warmere kamer duurt het langer voor je lichaamstemperatuur daalt en kun je moeite hebben met inslapen.

Fabel 3: Sporten voor het slapen bevordert de nachtrust
Regelmatig bewegen bevordert de slaapkwaliteit en het gemak waarmee je in slaap komt. Maar zorg ervoor dat er minstens drie uur tussen je work-out en bedtijd zit. Een koeler lichaam valt eenvoudiger in slaap. Beweging zorgt voor een stijging van de lichaamstemperatuur en het duurt 6 uur voor het lichaam weer naar zijn normale temperatuur is teruggekeerd.

Fabel 4: Oudere mensen hebben minder slaap nodig
Het lijkt of oudere mensen toe kunnen met minder slaap. Ze worden immers zo vroeg wakker uit zichzelf. Maar ze hebben dezelfde hoeveelheid slaap nodig als jongeren – zo’n zeven tot negen uur per dag. Het is hun slaappatroon dat verandert. Gedurende de dag slapen ze meer door korte dutjes.

Fabel 5: Slaap is nodig voor de rust van je hersenen
Het is een feit dat je slaap nodig hebt. Maar deze behoefte heeft vooral je lichaam. Je hersenen werken door tijdens je slaap. Ze controleren nog allerlei lichaamsfuncties zoals de ademhaling.

Fabel 6: Het is goed om ruim voor het slapen tijd in de slaapkamer door te brengen

Dit zou goed zijn omdat het je “klaar” maakt om in slaap te vallen. Maar des te meer activiteiten je associeert met de slaapkamer – zoals tv-kijken of werken op de computer – des te lastiger wordt het om in slaap te vallen wanneer je dat wilt. Het is raadzaam om de slaapkamer alleen te gebruiken om te slapen en voor actie tussen de lakens. Zo versterk je de associatie tussen je bed en slaap.

Fabel 7: Seks houdt je alleen maar langer wakker

In feite zorgt seks ervoor dat je lichaam endorfine aanmaakt. Deze neurotransmitter brengt een gevoel van rust, kalmte, geluk en zaligheid met zich mee. Actie tussen de lakens vermindert hierdoor stress waardoor je sneller in slaap valt.

Fabel 8: Een glas wijn kalmeert waardoor je sneller in slaap valt
Het drinken van alcohol maakt je inderdaad moe en zorgt dat je sneller in dromenland bent. Maar gedurende de nacht wordt je vaker wakker. Je slaap wordt dus gefragmenteerd en minder diep. Hoe mee alcohol je nuttigt, hoe meer je slaap verstoord wordt.

Fabel 9: Snurken is normaal en onschuldig
Voor de meeste mensen is snurken alleen maar vervelend voor hun bedpartner. Maar let op. Het kan ook een symptoom van de slaapaandoening apneu zijn. Apneu is een ernstige slaapverstoorder. Bij deze aandoening snurk je zeer luid en stopt de ademhaling tijdelijk, minimaal 10 seconden. Ga naar de dokter als hier sprake van is.

Fabel 10: Als je ’s nachts wakker wordt, kun je het beste stil blijven liggen
Veel mensen denken dat ze alleen maar meer wakker worden als ze bij verstoring van hun nachtrust even uit bed gaan. Maar als je niet binnen 15 tot 20 minuten weer in slaap valt, is het beter om uit bed te stappen. Ga even naar een andere kamer en doe iets wat je ontspant, bijvoorbeeld muziek luisteren of lezen. Gefrustreerd blijven liggen en malen over weer in slaap vallen werkt alleen maar averechts.

Trefwoorden van dit artikel: slaap, slaapproblemen, beweging, alcohol
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Zijn de uren die je voor 12 uur middernacht kunt slapen belangrijk? Je hoort wel eens dat die uren ''dubbel'' tellen, wat dat ook mag betekenen.

derkpeeters, 20 oktober 2010
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.



Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?