Verander je gedrag en resultaten zullen volgen

Verander je gedrag en resultaten zullen volgen

Heb jij rond deze tijd alweer geconstateerd dat je goede voornemens zijn mislukt? Dat is een vrij demotiverende ontdekking...Vind uit waar de schoen wringt en hoe je met frisse moed opnieuw kunt beginnen.

Iets aan je gedrag veranderen, is lastig en lukt niet van de één op andere dag. Niet voor niets noemen we onszelf gewoontedieren. We houden liever vast aan wat we kennen. Dit wil echter niet zeggen dat het onmogelijk is om veranderingen door te voeren en vol te houden. Maar wat is het geheim naar succes?
Door van een voornemen als ‘meer bewegen’ ook weer een gewoonte te maken, waardoor je het nieuwe gedrag uiteindelijk onbewust en helemaal vanzelf uitvoert. 7 tips om dit voor elkaar te krijgen:

Tip 1. Wees zeer concreet
Vage voornemens als ‘meer bewegen’ mislukken vrijwel altijd. Je verhoogt de kansen op succces aanzienlijk door van tevoren precies te bepalen wat je wanneer gaat doen. Neem jezelf bijvoorbeeld voor om elke maandag, woensdag en vrijdag om zeven uur ’s ochtends een half uur te gaan hardlopen. Kun je een keer niet, dan zul je de gemiste hardlooptijd bijna automatisch op een ander moment inhalen.

Tip 2: Verander maar één ding tegelijk
Richt je steeds op één verandering tegelijk. Computers kunnen effectief multitasken, mensen daarentegen kunnen zich het best op één ding tegelijk richten voor het beste resultaat. In het begin is elke verandering moeilijk dus voor eentje heb je al je tijd en aandacht nodig. Focus je net zo lang op een gedragsverandering tot het gewenste gedrag bijna automatisch verloopt.

Tip 3: Doe niet teveel
Terug naar het sportvoorbeeld. De grootste fout die je kunt maken is in je enthousiasme besluiten om vanaf nu iedere dag minstens een half uur te gaan hardlopen. Als je de afgelopen paar jaar helemaal niets aan beweging hebt gedaan, is de kans groot dat de spierpijn die hierop volgt zo heftig is dat je het bijltje er meteen weer bij neergooit.

Tip 4: Doe niet te weinig
Het andere uiterste is ook niet slim. Te rustig aan doen – bijvoorbeeld drie keer per week tien minuten gaan wandelen in je lunchpauze – heeft geen enkel effect en ook daardoor zal je motivatie in elkaar zakken als een mislukte pudding. Het gaat erom je grenzen op te zoeken en daar net een beetje overheen te gaan, jezelf dusdanig uit te dagen dat je wel degelijk het effect voelt maar niet zodanig dat je teveel van jezelf vergt.

Tip 5: Vermijd de verleiding
De belangrijkste reden waarom diëten falen is de aanhoudende confrontatie met al dat lekkere eten dat je van jezelf niet meer mag. Probeer jezelf maar eens te beheersen om niet dat ene chocolaatje te pakken dat op een schoteltje voor je naar staat te lonken. De oplossing: vermijd de verleiding. Ban al dat lekkers uit je huis en koelkast en focus je in plaats daarvan op al die lekkere gezonde dingen die je gaat eten. Hoe minder je in de verleiding komt om te vervallen in gedrag dat je niet wilt, hoe minder je daarover na hoeft te denken, hoe beter je jouw nieuwe gedragspatroon volhoudt.

Tip 6: Bestrijd de weerstand tegen verandering
Omdat het zo veilig is te blijven doen wat je altijd deed, is veranderen zo moeilijk. Zelfs als dat bestaande gedrag eigenlijk niet goed voor je is, voelt het veilig en vertrouwd en voelen je grote weerzin dit los te laten. Zelfs de sterkste motivatie tot verandering wordt tegengewerkt door een even sterke wens om alles bij het oude te laten. Deze laatste is bovendien vaak onbewust. Om de weerstand te lijf te gaan moet je eerst weten wat je zo effectief tegenhoudt. Wat wil je veranderen? En wat doe je of laat je waardoor dat niet lukt? Weet je eenmaal wat je in de weg zit om de gewenste verandering door te voeren, dan kunt je na gaan denken over een manier om de gewenste verandering door te voeren en tegelijkertijd de nadelen daarvan te bestrijden.

Tip 7: Hou vol
Veranderen is moeilijk. Veranderen is pijnlijk. En het gaat vaak gepaard met vallen en opstaan. Gemiddeld valt iemand zes keer terug in het oude gedrag voor de gewenste verandering een feit is. Laat je daarom niet uit het veld slaan als het niet meteen lukt, die paar keer vallen is alleen maar menselijk. Houd de bovenstaande tips in acht en ook jij zult de door jouw gewenste verandering voor elkaar krijgen.

 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.



Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?