Eksteroog of likdoorn wijst op ongezonde voeten

Eksteroog of likdoorn wijst op ongezonde voeten

Nauwe schoenen kunnen een likdoorn veroorzaken. Daarom hebben meer vrouwen dan mannen er last van.

Daar loop je dan, met je parmantige hakjes à la Sex and the City te flaneren op straat. In deze bekende vrouwenserie lijkt het of vrouwen zijn geboren op hakken. Maar nauwe hoge puntschoenen zijn niet bevorderlijk voor de gezondheid van je voeten. Als een schoen op een teengewrichtje drukt, kan een likdoorn ontstaan. En een likdoorn, ook wel eksteroog of clavus genoemd, kan behoorlijk pijnlijk zijn.

Hoe herken je een likdoorn?

Een likdoorn is een wigvormige eeltplek op je voet. Deze is maximaal enkele milimeters groot. Je kunt duidelijk de grenzen met de normale huid zien. Een likdoorn is pijnlijk en bevindt zich meestal op een van de volgende plaatsen:

  • Onder de voetzool
  • Boven op de tenen
  • Tussen de tenen (vaak tussen de kleine teen en de teen ernaast).

Wratje of eksteroog?
Een eksteroog of likdoorn voelt meestal hard aan, maar er bestaan ook zachte varianten. Daarom is het soms lastig om een likdoorn van een voetzoolwrat te onderscheiden. Een voetzoolwrat vormt ook eelt rondom zich. Maar als je het eelt voorzichtig verwijdert, komt de kern vrij. Bij voetzoolwratten zie je dan kleine zwarte puntjes, ook wel puntbloedinkjes genoemd. De huidlijnen lopen hierbij niet door. Bij een likdoorn zijn geen zwarte puntjes aanwezig. In het midden is vaak makkelijk wat weefsel weg te krabben. Een likdoorn bevindt zich altijd boven een benig gedeelte van de voet.

Overmatige druk

Wanneer een kleine plek op de voet onderhevig is aan overmatige druk of wrijving, ontstaat daar een extra hoeveelheid eelt. Door druk van buitenaf (schoenen) kan dit eelt zich niet aan de buitenkant ontwikkelen. Hierdoor wordt het eelt naar binnen gedrukt, wat een eksteroog tot gevolg heeft. Een eksteroog drukt op andere structuren in de voet, met name op het bot. Daardoor ontstaat een pijnlijk gevoel. Een eksteroog ontstaat overigens niet alleen door te nauwe, hoge of puntige schoenen. Andere oorzaken zijn:

 

  • Ouder worden (dunnere huid, veranderingen in de gewrichten, diabetes)
  • Herhaaldelijke belastende bewegingen (karate, hardlopen, werken met gereedschap)
  • Standsafwijkingen van de voet
  • Onvoldoende verzorging.

Voorkom eksteroog
Likdoorns zullen steeds blijven ontstaan als je de oorzaak niet aanpakt. Wanneer je er herhaaldelijk last van hebt, is het verstandig om structureel je voet te ontlasten. Dit kun je doen door goede schoenen te kopen of ontlastende zooltjes te gaan dragen. Ook kun je likdoornringetjes gebruiken. Die zijn bij de drogist verkrijgbaar.

Zelfcursus likdoorn verwijderen
Het is mogelijk om zelf een likdoorn te verwijderen. Hier zijn verschillende manieren voor. Je kunt je eksteroog verweken met warme voetbaden, eventueel met soda. Na het voetbad haal je voorzichtig met een scherp mesje de bovenste laag eelt eraf. Het dieper wegsnijden van eelt kun je beter aan een arts overlaten. Als een voetbad niet werkt, kun je de likdoorn ook week maken met een zalf of tinctuur waar salicylzuur inzit. Salicylzuur is een bijtend middel, dus pas op voor de huid rondom de likdoorn. Na 1 of 2 dagen kun je met een scherp mesje het eelt verwijderen. Er zijn ook likdoornpleisters verkrijgbaar die hetzelfde effect hebben. Zie je het zelf verwijderen van likdoorns niet zitten, laat het dan doen door een huisarts of pedicure.

Door de redactie van Dokterdokter.nl

Trefwoorden van dit artikel: eksteroog, likdoorn, voeten, schoenen
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

De pedicure is de aangewezen persoon om een likdoorn te verwijderen dit gebeurt vakkundig en hygienisch en om de prijs hoef je het niet te laten hartelijke groeten pedicure Vera Mous

vera mous, 28 maart 2013

Dank zij dit artikel weet ik dat ik last heb van voetzoolwratjes. Het eelt rondom haalde ik al weg, maar het kwam altijd weer terug. Is er een methode om dit blijvend weg te krijgen? Moeten de zwarte puntjes dan ook te verwijderen zijn? Is dit dan iets voor de pedicure?

dima bekker, 11 april 2011
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.



Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?