Superfoods, wat zijn dat eigenlijk?

Superfoods, wat zijn dat eigenlijk?

Het kan u niet ontgaan zijn. De term ‘superfoods’ is een ware trend, een magisch woord en zal wel supergezond zijn, toch? De raarste namen en superexotische vruchten die van ver moeten komen lijken o zo bijzonder; maca, chiazaad, hennepzaad, rauwe cacao, gojibessen, bijenpollen.

De producten zijn te koop in dure natuurwinkels en als u de etiketten mag geloven, zou het u een gouden toekomst opleveren om deze superfoods te gaan gebruiken. Maar er is nog geen wetenschappelijk bewijs voor de gunstige werking ervan. Waarom geloven we dan zo in deze ‘superfoods’?

De laatste jaren zijn we steeds meer aandacht gaan krijgen voor wat we eigenlijk eten. Met steeds meer kennis over goed en slecht voedsel, hogere ziektekosten en onze wens zo gezond mogelijk te blijven leven, zorgt voor een andere omgang met voedsel. Onderzoekers denken dat dit voortkomt uit angst, doordat er steeds meer nare verhalen opduiken met negatieve gezondheidseffecten, bijvoorbeeld teveel kunstmest gebruik, plofkip, E-stoffen, enz. Er komt steeds meer informatie, maar hoe meer informatie, hoe minder we weten. Nou, laten we zeggen hoe onduidelijker het allemaal wordt. We leven in onwetendheid en laten ons makkelijk beïnvloeden door bedrijven en particulieren. Alles kan beter, sneller, efficiënter: waarom bergen sinaasappels uitpersen als een paar camu camu-besjes 15 keer zoveel vitamine C bevatten?

Maar wat zijn nu eigenlijk superfoods? Biologische producten die beweren dat ze, in vergelijking met reguliere voedingsproducten, een zeer hoge hoeveelheid aan voedingsstoffen (vitaminen, mineralen, antioxidanten, enzymen, aminozuren en goede vetten) bevatten. Ze hebben o.a. de volgende beloftes: geven meer energie, u slaapt beter, minder huidveroudering, slanker, minder kans op ziekte, minder last van depressieve gevoelens, enz.

Hier enkele ‘superfoods’ met hun bijbehorende gezondheidsclaim:

Chiazaad:
Helpt bij afvallen, balanceren bloedsuikers en geven energie door aanwezigheid van omega  3-vetten, antioxidanten, calcium en zink.
 

Gojibessen:
Versterken het bloed, zorgen voor een gezond hart, gaan veroudering tegen, beschermen lever door hoog gehalte aan vitamine C en antioxidanten.
 

Maca:
ondersteunt de energie- en hormoonspiegel, goed voor het libido door vele mineralen.
 
 

Rauwe cacao:
verhoogt de concentratie en werkt vitaliserend door hoge concentratie magnesium en serotonine.
 
 

‘Zon, aarde, lucht en water creëren unieke, hoogwaardige voedingsstoffen die ons helpen het maximale uit ons eigen leven te halen’, zegt superfood.nl. Een boodschap die we graag horen en soms uit wanhoop en onwetendheid maar naar luisteren. Iedereen is in de ban van ‘superfoods’; topsporters willen beter presteren, huisvrouwen willen op een gezonde manier afvallen en weer anderen grijpen de superfoods aan als grip op ‘iets’, omdat ze de grip op iets anders zijn verloren. Maar als u met uw dure superfoods de winkel uit loopt, voelt u zich dan bekocht of versterkt?

Het gebruik van ‘Superfoods’ is niet per definitie goed of fout. Of het nu wetenschappelijk bewezen is of niet, als u zich er beter door voelt, waarom niet. Gebruik alleen geen ‘superfoods’ ter vervanging van medicatie.


 

 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Het is even wennen maar eigenlijk ook zo logisch als wat. www.foodmatters.com geeft uitgebreide informatie over superfoods en waarom we ze goed kunnen gebruiken.

ineke, 18 oktober 2013
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.



Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?