Genoeg drinken is heel belangrijk!

Genoeg drinken is heel belangrijk!

Met de eerste Leontien Ladies Ride in het vooruitzicht is het belangrijk om wat meer te weten over de calorieën die je tijdens zo’n tocht verbruikt. Voedingskundige Anouska van der Zee geeft je uitleg over de geschikte etenswaren en tips om Leontien Ladies Ride zo goed mogelijk door te komen.

Voor het leveren van energie hebben we de juiste brandstoffen nodig. De afstanden die we kunnen afleggen zijn 35 km en 65 km. Bij rustig fietsen (tot 16 km/uur) verbruikt iemand van 68 kilo 270 kcal per uur, oftewel twee sneetjes brood besmeerd met halvarine en jam. Door 35 kilometer te fietsen verbruikt diezelfde persoon 590 kcal, iets meer dan 100 gram chips. Tja, en die gaan we natuurlijk niet opeten tijdens de fietstocht. Gaat die persoon voor de 65 kilometer dan verbrandt deze 1096 kcal. En dat is meer dan een warme maaltijd! Natuurlijk hoe harder je fietst, hoe meer calorieën je verband. En ook hoe zwaarder je bent hoe meer calorieën je verbrand. Net wiskunde!

Fietsen kan intensief zijn als we een beetje doortrappen door het Kralingse Bos. Zoals je weet kost dat dus energie. Die energie wordt gehaald uit een mengsel van koolhydraten en vetten. Zowel van vet als van koolhydraten heeft het lichaam een voorraad. Met de vetvoorraad kunnen we wel een tijdje vooruit. Koolhydraten worden in het lichaam opgeslagen als glycogeen. Deze voorraad is niet zo groot en zit vooral opgeslagen in de spieren en de lever. Bij intensieve inspanningen zijn het vooral koolhydraten en een kleine hoeveelheid vetten die gebruikt worden. Bij de wat minder intensieve inspanningen die langer duren zijn het vooral de vetten en een klein beetje koolhydraten. Snap je het nog? Eet dus genoeg koolhydraten voor en tijdens je fietstochten en Leontien Ladies Ride. Denk daarbij aan een mueslireep of een banaan.

Ben je al aan het voorbereiden op Leontien Ladies Ride? Zorg dan dat je voldoende vocht drinkt. De meeste vrouwen zijn hier goed in. Er lopen meer vrouwen met een flesje water dan mannen namelijk. Maar wat blijkt; mannen bestaan voor een iets groter deel uit water! Desondanks geldt ook voor ons vrouwen voldoende drinken!

 Heb je een keer een energiebommetje nodig na een fietstocht? Trakteer jezelf op een lekkere smoothie.

Voor 1 persoon (180 kcal):

90 gram blauwe bessen
100 ml halfvolle vanilleyoghurt
1 eetlepel honing
2 geplette ijsblokjes

En smullen maar!

Veel succes en plezier!
Anouska

 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Nou dit recept klink me goed in de oren dit ga ik zeker proberen

cynthia van steen, 22 april 2009
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.



Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?