Energie op bestelling

Energie op bestelling

De wekker gaat af en je drukt de snooze-knop nog minimaal drie keer in. Aankleden en jezelf opmaken kost al enorm veel energie. Eigenlijk kom je de ochtendsessie de gehele dag niet meer te boven en is de concentratie ver te zoeken. Welkom in de wereld van de 21e eeuwse overbelaste vrouw. Toch is deze dagelijkse lijdensweg niet nodig.

Natuurlijk, je weet allang dat een uitgebalanceerd dieet, voldoende slaap en sporten zorgen voor meer energie. Maar hierbij vergeet je het sleutelelement in de energiesom: de hersenen. Het lichaam en geest zijn permanent met elkaar verbonden en communiceren continu door kleine moleculen genaamd neurotransmitters. Wanneer je angstig, verdrietig of boos bent, zorgen deze transmitters ervoor dat je lichaam chemicaliën afscheid waardoor je moe, gespannen en gestrest wordt. Maar als je blij en relaxed bent zorgen ze juist voor de uitstoot van endorfine en andere happy-hormonen, waardoor je meer energie krijgt dan na tien Red Bull.

Enkele tips:

Visualiseer
Olympische atleten die visualiseren dat ze medailles winnen, doen het beter dan sporters die dit nalaten. Wat is hun geheim? Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het visualiseren van activiteit, dezelfde delen van je hersenen aanspoort als wanneer je echt bezig bent. Wanneer je even een dipje hebt, beeld je dan in dat je volop bezig bent en bergen energie hebt. Een super goede presentatie geeft bijvoorbeeld, of een flinke papierstapel wegwerkt. Je zult zien dat het werkt.

Super gedachten
Ooit jezelf weleens voor de kop geslagen na een stomme opmerking tijdens een vergadering? Dan weet je ook dat deze negatieve gedachten energie wegslurpen. Ieder gedachte die namelijk constant in je hoofd rondspookt, blijft daar wel een tijdje hangen. In tegenstelling tot negatieve denkwijzen, zorgen positieve gedachten niet voor stress. Vul dus je hoofd met positieve gedachten. Zie deze als super benzine voor de hersenen. De eerst volgende keer als je negatief denkt, moet je deze gedachten onmiddellijk vervangen door leuke dingen. Voorbeeld: ‘Hij heeft mijn hart gebroken, maar niet mijn wilskracht. Volgende kerel!’

Pump up the jam
Zing mee met een nummer in de auto of fiets met het ritme van een beat. Het resultaat is hetzelfde: muziek helpt bij slapeloosheid, angstgevoelens en stress. Een onderzoek aan de Engelse Universiteit in York toont aan dat mensen die naar muziek luisterden, een zwaar gewicht tien procent langer omhoog konden houden dan anderen zonder muziek. Dus wanneer je energie nodig hebt; zet muziek op en het liefst zo hard mogelijk (zonder de buren of je oren te irriteren natuurlijk).

Vergroot je gedachtenwereld
Meditatie verlaagt de hartslag, ontspant de spieren en geeft een endorfine-stoot, waardoor je gelukkiger wordt en je concentratievermogen stijgt. De kunst van deze Oosterse techniek is om in het nu te leven. Al is het maar een paar minuten. Sluit de ogen, haal diep adem en blaas lang uit. Concentreer je daarbij goed op de ademhaling. Vooral het uitblazen is heel belangrijk. Hierna kun je namelijk de longen weer helemaal volpompen met zuurstof. Lekker gevoel hè?

L.O.L.
Wanneer je de volgende keer op het werk op instorten staat, loop dan eens langs de lolligste collega. Volgens Amerikaanse studies is lachen echt gezond. Het verlaagt de stress in je lichaam. Door een bulderbui wordt je hartslag ook verhoogd, waardoor de bloedsomloop en het immuunsysteem worden gestimuleerd.

 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Leuk stuk! en goede tips :)

Marieke, 27 augustus 2009
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.



Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?