Is een warming-up nu echt nodig?

Is een warming-up nu echt nodig?

Als we maar een uurtje de tijd hebben om te sporten, schiet het er vrijwel altijd bij in: de warming-up. Toch is het ‘opwarmen’ van de spieren zeer belangrijk, zeker als je niet regelmatig sport. Maar hoe moet zo’n warming-up er eigenlijk uitzien?

Veel mensen denken bij een warming-up vooral aan stretchen, om vervolgens lekker een stukje te gaan joggen. Maar de beste voorbereiding op joggen blijkt te zijn.. joggen. Opmerkelijk? Niet zozeer. Het gaat om de intensiteit en door te lopen worden alle spieren in je lichaam opgewarmd.

Voordat je gaat joggen kun je dus het best vijf minuutjes losjes lopen. Mocht je daarna nog behoefte hebben aan verder voorbereiding, kun je altijd stretchen. Door dit te doen bereid je de spieren voor op actie. Zeker als de spieren stijf aanvoelen en strekken enigszins pijnlijk is, wordt deze opwarming overgeslagen. Niet doen! Juist bij stram aanvoelende spieren is het belangrijk goed te stretchen om blessures te voorkomen.

Nadat je een stuk hebt gerend, is het sowieso verstandig om een coolingdown te doen. Hierbij kunnen de spieren ‘op adem komen’ en herstellen vooral de hamstrings en kuitspieren enorm.

Wees eens eerlijk... Doe jij altijd een warming up voor het sporten, of laat je het er ook weleens bij inschieten? Of heb jij een andere leuke manier om effectief je spieren op te warmen? Laat het ons weten!

 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.



Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?