Houd je woede in bedwang

Houd je woede in bedwang

Iedereen kent het wel. Een woede-uitbarsting omdat je wordt afgesneden op de snelweg of nadat de kat je favoriete vaas uit de vensterbank kegelt. We worden allemaal weleens kwaad, dat is heel normaal. Toch moet je oppassen dat het geen stelselmatige overgevoeligheid wordt. Dit veroorzaakt stress met hoge bloeddruk en andere vervelende kwalen als gevolg.

Wees gerust, je bent niet de enige die met woedeaanvallen kampt. Veel mensen hebben in deze stressvolle tijd moeite om zichzelf in bedwang te houden. Kijk naar tennisster Serena Williams tijdens de US open en rapper Kayne West, die de MTV-awards verstoorde.

Iedereen verliest zijn of haar ‘cool’ weleens. Het belangrijkste is echter dat je van een paar regendruppels geen onweer maakt. Houd je woede binnen de perken. Hiervoor kun je een paar stelregels hanteren:

Erken dat je gedrag gevolgen met zich meebrengt
Word je hoorndol van je collega en zou je het liefst de banden van zijn auto leegsteken? Verleidelijk, maar natuurlijk geen reële optie. Wanneer je nadenkt over de gevolgen van je acties, zul je merken dat de drang minder wordt. Realisme is hierbij het toverwoord. Is dat het allemaal waard? Wil je echt je baan kwijt?

Weet hoe kwaadheid aanvoelt
De een gaat knarsetanden, de ander krijgt hoofdpijn en weer iemand anders zal last van zijn maag krijgen. We hebben allemaal signalen die ons ervoor waarschuwen dat we het kookpunt naderen. Wanneer je dit gevoel herkent, zul je eerder in staat zijn het te stoppen. Let dus goed op de verschijnselen, die aan een woede-uitbarsting voorafgaan. Zo voorkom je zaken waar je later spijt van krijgt.

Verlaat het ‘oorlogsgebied’
Het klinkt misschien als een laffe strategie, maar in sommige situaties is het beter het conflict te mijden. Wanneer je jezelf niet op het gemak voelt en de controle verliest, loop dan even weg of maak een ommetje, zodat je tot bedaren komt. Laat het even bezinken en probeer goed te ademen.

Laat het niet groeien
Stress en woede is redelijk makkelijk te verkrijgen. Of het nu je familie is of de slechtlopende economie, je druk maken is een eitje. Op zich is het ook niet zo erg, maar je moet er wel voor zorgen dat je niet ‘ontploft’ door een gestage opbouw van boosheid (zoals bij Serena). Probeer daarom minimaal eens per week een flink stuk te lopen of te fietsen. Zo laat je alle spanning even los en tank je weer helemaal bij. Hoewel sporten perfect is om te ontspannen, is een lekkere kop koffie drinken met een goede vriendin ook een optie. Het gaat erom dat je af en toe de bakens verzet en niet blijft ronddraaien in je eigen wereldje.

Als het toch misloopt; zeg sorry!

Net als Kanye West is het altijd een optie om achteraf sorry te zeggen. Dit betekent natuurlijk niet dat altijd alles direct goed is, maar het geeft wel gewetensrust. Hiermee geef je ook voor jezelf aan dat het een verkeerde beslissing was om ‘uit te vallen’ en daarmee heb je iets geleerd.

 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.



Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?