Hulp bij afvallen

Hulp bij afvallen

Veel mensen denken dat afvallen een kwestie van doorzetten is. Deels is dit waar. Feit blijft dat erg veel vrouwen moeite hebben om wat pondjes te verliezen en ze komen er dan ook alleen niet uit. Geen schande, want er zijn specialisten die je heel goed op weg kunnen helpen. Vraag is alleen: bij wie kan ik het beste aankloppen?

Er zijn verschillende ‘partijen’ die je kunnen bijstaan in je strijd tegen overgewicht. We zetten hieronder de belangrijkste op een rijtje:

Gewichtscoach
Wat?
Zij tackelt het probleem van teveel eten door positieve gesprekken en het opstellen van een persoonlijk afvalprogramma, dat is gebaseerd op jouw gewoonten en levensstijl. Wees wel gewaarschuwd: iedereen mag zich gewichtscoach/consulent noemen. Dus een garantie op kwaliteit heb je niet.

Doen?
Vooral als je wilt stoppen met chips op de bank en meer de sportschool in moet.

Actie?
Je moet een dagboek bijhouden met wat je triggert om te gaan overeten of op de bank te willen hangen. Daar wordt een plan de campagne voor gemaakt dat zorgt dat deze positieve gedachten worden omgezet naar positieve.

Top tip?
Plan je maaltijden en ook het halen van de boodschappen. Zorg daarnaast dat je altijd gezonde back-up voedingswaren in huis hebt, mocht je even geen tijd hebben om naar de supermarkt te gaan. Deze moeten natuurlijk wel gezond zijn, anders heeft het weinig nut.

Kosten?
ongeveer 25 euro tot 80 euro per uur.

Diëtist
Wat?
Een universitair opgeleide voedingsexpert, die alles weet over het lichaam, voeding en afvallen. Is ook up-to-date over de laatste (medische) ontwikkelingen.

Doen?
Wanneer je niet weet wat voor voedingsschema bij je past of wanneer je met je huidige dieet niet meer afvalt.

Actie?
Alles analyseren wat je eet. Zo kan een diëtist precies uitvinden wat, wanneer, waar en hoe je voeding tot je neemt. Hierop baseert zij een voedingsschema.

Top tip?
Hou een voedingsdagboekje bij. Schrijf zelf ook alles op, waardoor je enorm inzicht krijgt op je eetgewoonten en gewichtschommelingen. Je moet natuurlijk wel eerlijk zijn, anders heeft het totaal geen zin.

Kosten?
Ongeveer 30 tot 100 euro per uur.

Voedingskundige
Wat?
In theorie mag iedereen zich voedingskundige noemen, want er is geen kwalificatie-eis van de overheid voor dit beroep. Net als opticien overigens. In de praktijk zijn voedingskundigen heel goed gekwalificeerde mensen, die veel opleidingen hebben gevolgd op voedingsgebied.

Doen?
Als je denkt dat er een reden is waarom je niet afvalt. De voedingskundige gaat allerlei factoren na om te checken hoe dit komt.

Actie?
Doordat de voedingskundige veel van de bestanddelen in etenswaren kent, is zij in staat om uit te zoeken waar jij gevoelig voor bent en daar een schema/patroon op te baseren.

Top tip?
Sla nooit je ontbijt over. Een degelijk ontbijt zorgt ervoor dat je de dag goed begint en betere voedingskeuzes maakt de rest van de dag.

Kosten?
Ongeveer 30 tot 100 euro per uur.

Psycholoog
Wat?
Iemand met een universitaire opleiding in de psychologie, met als specialisatie eetstoornissen en gewichtscontrole

Doen?
Wanneer je weet dat je moet afvallen, maar het zelf niet voor elkaar krijgt.

Actie?
Door persoonlijke gesprekken erachter komen wat jouw problemen zijn en waar de oorzaken liggen.

Top tip?
Zelfs de lichtste vorm van inspanning geeft je meer energie en zorgt ervoor dat je actiever de dag doorgaat.

Kosten?
Ongeveer 120 euro per uur/sessie

 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Top dat het verschil tussen de verschillende "deskundigen" wordt beschreven. Zelf ben ik nu in nog geen 10 maanden 32,5 kilo afgevallen. En wil er zeker nog 14 à 15 vanaf. Ben begonnen bij de obesitaspoli te Lelystad voor 3 maanden. Daarna sportschool in gedoken en heb altijd gezegd dat ik de Nijmeegse vierdaagse ooit wilde gaan lopen. Nu bleken mijn knieën niet goed genoeg meer te zijn en heb zocht ik een andere uitdaging erbij. En dat wordt de Alpe d'HuZes fietsen. Wie had dat 10 maanden geleden gedacht met mijn 113 kilo toen. Hierdoor heb ik zo mijn heil in het (race) fietsen gevonden. Helemaal geweldig. Ik heb me net ook ingeschreven voor de Ladies Ride in Rotterdam. Ik steun het nieuwe doel van de foundation volledig, omdat ik zelf ook eetstoornissen heb gehad. Dus ook bekend met anorexia helaas. Maar vind het nu zo geweldig dat ik de energie en positiviteit die ik terug heb door het afvallen kan inzetten voor goede doelen en dat door gezond bezig te zijn . Te fietsen. Heerlijk geniet volop. Ik gun iedereen zo een euforisch gevoel. Voor mij is het echt, " opgeven is geen optie".

Nicole , 27 februari 2013

Leuk overzicht van de 'hulptroepen'! Een paar aanvullingen: * een diëtist is niet universitair geschoold (wel HBO-opleiding) * een psycholoog is niet altijd gespecialiseerd in eetstoornissen/gewichtscontrole, maar ook zonder die specialisatie kan een psycholoog de juiste persoon zijn om je te helpen * inderdaad mag iedereen zich gewichtsconsulent/coach noemen. Net als bij de voedingskundigen (en net zoals in elk beroep) zijn er heel goed gekwalificeerde mensen, en ook minder goede... Gewichtsconsulenten die zijn aangesloten bij de BGN (www.gewichtsconsulenten.nl) staan onder enige kwaliteitscontrole en worden door een aantal verzekeraars vergoed. * De werkwijze die je bij de verschillende helpers aangeeft, is wat kort-door-de-bocht (dat past dan weer leuk bij jouw beroep!). In de praktijk hebben alle hulpverleners hun eigen werkwijze die ze -als het goed is- ook nog afstemmen op degene die ze voor zich hebben. Ik raad iedereen die hulp zoekt bij gewichtsproblemen aan om vooral te kijken of je vertrouwen hebt in de kennis, de manier van werken èn in de persoon. Hartelijke groet en succes met je site, Annelies Hildebrand, gewichtsconsulent

Annelies Hildebrand, 13 april 2010

Ik tob al jaren met overgewicht ik ben nu weer 90 kilo doe al jaren dieeten maar ik eet het er weer bij Ik sport veel spinning en buiten fietsen dus als ik een goed aan mijn dieet zou houden dan zou ik super slank wezen Maar mijn dag bestaat uit eten als ik smorgens wakker wordt dan wil ik eten en ik wordt er zo sloom van maar ik kan me er niet tegen verzetten francien

francien, 30 november 2009

Positief verhaal Bianca! Knap dat je het zo hebt aangepakt! Misschien leuk om je verhaal hier op de site een keer te vertellen. Mail eens met de redactie zou ik zeggen. info@leontien.nl :o)

Redactie, 28 november 2009

Super goed, dat de site refereert aan deskundigen die je op weg helpen een gezond voedingspatroon aan te nemen en niet de "low carb" hype adviseert! Ik heb zelf, nu bijna een jaar geleden, hulp gezocht om gewicht te verliezen en nog belangrijker; daarna te stabiliseren. Toegeven dat ik een eetstoornis heb, was de eerste moeilijke stap, eerst aan mijn partner en vervolgens de huisarts. Ik ben het volgende traject ingegaan: combi van maatschappelijk werk en diëtiste. Heb mijn eetbuien goed onder controle nu en geniet van het fietsen op mijn race-fiets. Fiets nu indoor, maar kan niet wachten tot het voorjaar weer begint. Voel me superfit en heb er alle vertrouwen in dat ik de strijd tegen de kilo's win!

Bianca, 17 november 2009
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.



Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?