Truuk je emoties

Truuk je emoties

Een mens zit vreemd in elkaar, dat is algemeen bekend. Wanneer we in de problemen komean of er iets heel onverwachts gebeurt, treedt een afweermechanisme in werking. Dit wordt in onze hersenen bekokstooft en is eigenlijk een soort truuk om te maskeren. Sommige van deze handigheidjes zijn zelfs aan te leren, om op gepaste tijden te gebruiken. Lekker makkelijk!

Prikpijn
Hoewel je denkt dat voornamelijk kinderen een traantje laten wanneer ze een prik krijgen, zijn ook de meest volwassenen niet bepaald dol op naalden die het lichaam binnendringen. Toch, zoals nu met de Mexicaanse griep bijvoorbeeld, zijn vaccinaties soms onmisbaar. Een psychologisch truukje is om tijdens het injecteren druk te leggen rond het gebied waar de naald belandt. Maak daarbij een cirkel met je duim en wijsvinger en druk een paar seconden hard op de huid. De prikkeling van druk en aanraking, zorgen ervoor dat je hersenen in de war raken en de impact van de injectie aanzien als een ‘klein duwtje’. Fascinerend toch?

Voorkom flauwvallen
Wanneer je niet helemaal lekker bent en je bang bent flauw te vallen is er ook een handigheidje. Ga zitten, kruis je benen span je dijen aan terwijl je ze naar binnen drukt. Vaak voel je flauwheid doordat de bloeddruk plotseling daalt. Door je benen aan te spannen, zorg je ervoor dat het bloed weer terug naar je hart wordt gepompt. Onderzoekers van de Amsterdamse Universiteit ontdekten dat je door deze techniek de kans op flauwvallen met 30% verkleint.

Weg met gehik
Neem de grootste teug adem die je ooit binnenhaalde en houd deze tien seconden vast. Inhaleer nu –zonder uit te ademen- nog eens een flinke hap lucht en houdt dit vijf seconden vast. Herhaal dit nogmaals (lucht en vijf seconden vasthouden) en blaas dan alles in een lange zucht uit. Adem hierna normaal. Door deze techniek immobiliseer je de spier op je longen die de ‘krampen’ veroorzaakt. Een New Yorkse onderzoeker testte dit bij 30 patiënten, die hierna allen de hik kwijt waren. Dat is 100% succes dus!

Vechten tegen tranen
Wanneer je emotioneel wordt en de tranen op een toch wat ongelukkig moment tevoorschijn komen, is er ook een truuk: schraap je keel. Het onderbreekt het mechanisme in de neusholten, die ervoor zorgt dat de tranen ontstaan. Daarnaast heb je na het keelschrapen meestal de neiging om te slikken. Hierdoor komt je tong tegen je gehemelte, waardoor het niet mogelijk is te huilen. Een briljante tip dus voor bij het altaar! 

 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.



Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?