Te weinig beweging maakt kinderen niet dikker

Te weinig beweging maakt kinderen niet dikker

Volgens Britse wetenschappers moeten we de oorzaak van overgewicht omdraaien. Kinderen bewegen minder naarmate ze dikker worden. Afvallen zou dus bij een gezond voedingspatroon moeten beginnen en niet bij meer beweging.

Het is algemeen aangenomen dat je zwaarder wordt wanneer je te weinig beweegt. Volgens Britse wetenschappers zou deze stelling wel eens andersom kunnen zijn. Een studie bij een groep jongeren toont aan dat kinderen minder bewegen naarmate ze dikker worden. Dat meldt de BBC. Het besluit van de studie, gepubliceerd in de ‘Archives of Disease in Childhood’ luidt dat anti-obestiascampagnes meer op voeding dan op beweging moeten focussen. Dat blijkt uit onderzoek waarbij 200 schoolkinderen gedurende 11 jaar werden gevolgd.

Elke minuut telt
De onderzoekers van de EarlyBird Diabetes Study in de Peninsula Medical School in Plymouth vonden geen bewijs dat meer bewegen gevolgen heeft voor het gewicht. Wel ontdekten ze dat kinderen die dikker werden, minder deelnamen aan oefeningen. Volgens Professor Terry Wilkin kan dat veel effect hebben. Want 10 procent lichaamsvet zou bij een zevenjarige dagelijks al tot 4 minuten minder gemiddelde of zware lichaamsbeweging leiden. Dit kan in de loop der jaren behoorlijk aantikken. Wilkin stelt dat activiteit in totaal maar een uurtje per dag bij jongens duurt en 3 kwartier bij meisjes. Als hier elke dag bijna 5 minuten beweging of meer vanaf gaat dan heeft dit gevolgen voor de hoeveelheid energie die je verbruikt.

Pijn en ongemak door overgewicht
Bij de onderzoekers bestaat het vermoeden dat kinderen met overgewicht een negatief beeld over hun lichaam hebben en daarom liever niet deelnemen aan sportactiviteiten. Ook bestaat de mogelijkheid dat ze door overgewicht sneller pijn of ongemak ondervinden bij fysieke inspanningen. Dit nieuwe inzicht zou betekenen dat bij jonge obesitaspatiënten de nadruk gelegd moet worden op gezonde voeding in plaats van het hameren op meer beweging.

Tweerichtingsverkeer
Andere obesitasspecialisten zetten kanttekeningen bij deze conclusies. Zij vinden het te kort door de bocht om te stellen dat overgewicht tot minder beweging leidt in plaats van andersom. Volgens specialisten blijft de relatie tussen overgewicht en beweging tweerichtingsverkeer. Wel dwingt de uitkomst van het onderzoek om de oorzaak van overgewicht bij kinderen nader te bekijken. Maar alleen al om de algehele gezondheidsvoordelen van beweging, moeten fysieke activiteiten onderdeel blijven van het bestrijden van overgewicht bij jonge kinderen.

TIP - Lees ook Te zwaar om te bewegen? Mooi niet!

Trefwoorden van dit artikel: afvallen
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hallo ik wilde even vertellen dat mijn dochter op een lag projekt clubje zit in Waddinxveen wat door de gemeente wordt gesubsidieerd en dat er wel kinderen op zitten die zeker overgewicht hebben en die worden elke week op een spelenderwijs met beweging en voeding er op geattendeerd wat slechte voeding met je doet en hoe lang je er voor moet sporten. Zelf mogen we er niet altijd bij zijn maar we hebben wel eens een keer mee mogen doen en dat was zeker heel erg leuk en leerzaam. Mijn dochter heeft dan geen overgewicht, ik deed het voor andere redenen maar andere kinderen hebben wel overgewicht en zijn al afgevallen. Het is een super leuk projekt en ik hoop dat dit nog lang door mag gaan voor de kinderen en dat ook andere gemeenten er aan mee gaan doen. Dat zou zo fijn zijn. Dit wilde ik even aan jullie kwijt. Groeten Bea.

Bea Bruinenberg, 31 juli 2010

Ik heb twee kinderen die totaal verschillend zijn. Een meid van 18 jaar die superslank (54 kg) is en totaal geen sportmeid is en een jongen van 11 jaar die een zeer actief leven heeft. Hij doet aan judo en traint hiervoor 3x per week en voetbalt, hiervoor traint hij 2x per week en dan de wedstrijden nog op zaterdag. Toch heeft deze jongen overgewicht en wordt hier vaak mee gepest. Zelf zijn wij ouders ook heel erg sportief en wordt er zeker op de voeding gelet. Bij ons thuis geen snoep, maar gezonde voeding. Het ligt dus niet altijd aan de ouders of aan het kind. Mijn kind is een bonk van een kerel en kan er niets aan doen dat hij wat zwaarder is dan andere kinderen van zijn leeftijd.

els, 29 juli 2010

Ik heb 'n vriendin met 3 kinderen warvan één echt overgewicht heeft. Dit kind zit op sport net als de andere twee en fietst elke dag ruim 10 kilometer naar school. Ze eten alledrie zo ongeveer 't zelfde waarbij het kind met overgewicht bijna niet snoept en de andere twee dit wel af en toe doen. Toch is zij dik en de andere twee niet maar haar moeder was vroeger net zo en nu is ze vrij slank. dus ik denk dat aanleg hierin ook 'n rol speelt. Het verbaast mij op 't zwembad geregeld dat je van die dikke kinderen ziet waar dan 'n hele slanke moeder bij hoort. Ik vraag me dan altijd of af die moeder dan niets anders doet dan die kinderen te stimuleren om te eten terwijl ze zelf aan 't lijnen is.

Francis, 29 juli 2010

Wel triest dat er op dit onderwerp niet wordt gerageerd .het intresseerd veel moeders blijkbaar niet zo veel.En dat lijkt mij best zorgwekkend. Als je ziet hoeveel kinderen te dik zijn....van de week was ik in een zwembad en schrok me rot wat ik daar zag.Ben ik nou de enige die haar ogen niet sluit voor dit probleem.exteem overgewicht bij kinderen vind ik bijna mishandeling want je ontneemt ze een onbezorgde spontane jeugd,Helaas wordt dit nog te vaak niet erkend.

Danielle, 25 juli 2010
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.



Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?