Lopen in de winter

Lopen in de winter

Ga je niet op wintersport, blijf je in ons koude kikkerlandje maar wil je het liefste wel de hele winter door lekker blijven hardlopen? Lees dan deze tien tips om fijn te lopen, ook in het donker of als het koud is en regent of sneeuwt.

1. Goede kleding
Het is nooit te koud of te nat om te lopen, als je je maar goed kleedt. Kies liever niet voor katoen, want dat neemt veel zweet op, dat koelt af door de winterse lucht en daardoor krijg je het snel koud. Draag kleding van kunststofvezels die je transpiratie afvoert. Als je meerdere dunne laagjes over elkaar aantrekt, creëer je een isolerend luchtlaagje. De buitenste laag moet zweetdoorlatend zijn, maar wel regen en wind tegenhouden. Pas wel op dat je je niet te dik aankleedt. Als je eenmaal aan het lopen bent, krijg je het snel heet. En misschien nog wel de belangrijkste tip: je verliest veel lichaamswarmte via je hoofd. Draag daarom een dun mutsje als het erg koud is. Je kunt ook dunne handschoentjes aantrekken als je snel koude handen hebt. Nog op zoek naar goede en betaalbare hardloopkleding? Kijk eens in onze webshop.

2. Val op
In de donkere dagen ben je als hardloper niet goed zichtbaar, vooral voor automobilisten. Die zien je vaak pas op het laatste moment, zeker als je donkere kleding draagt. Zorg er daarom voor dat je goed zichtbaar bent, zeker als je in het donker loopt. Draag kleding of een hesje dat reflecteert. Er zijn ook speciale banden met LED-lampjes voor om je arm of je been. Je kunt natuurlijk ook kleine fietslampjes gebruiken. Blijf zelf ook alert op wandelaars en fietsers die zonder licht vanuit het niets opduiken.

3. Slimme route
Neem een route die je goed kent, of die goed verlicht is, zodat je niet over een onverwacht stoepje struikelt of je blesseert in een gat in de weg. Zoek een klein rondje dicht in de buurt van je huis dat je meerdere keren achter elkaar kunt lopen. Zo ben je snel weer thuis als het weer omslaat.

4. Let op de wind
De wind zorgt ervoor dat de gevoelstemperatuur flink omlaag kan gaan. Probeer daarom op de heenweg tegen de wind in te lopen, zodat je op de terugweg wind mee hebt. Als je flink bezweet bent, koel je namelijk snel af. In het begin zweet je nog niet zo. Bovendien wordt je loopje extra en misschien zelfs wel onaangenaam zwaar als je tegen de wind in naar huis moet.

5. Zet muziek zachter
Loop je graag met muziek? Als het donker is kun je je mp3-speler beter thuis laten of zachter zetten. Omdat je minder ziet, heb je je gehoor hard nodig om medeweggebruikers op tijd op te merken.

6. Loop samen
Vind je het niet fijn om in je eentje in het donker te lopen, zoek dan een loopmaatje. Of sluit je aan bij een loopgroep, een atletiekvereniging of volg een serie clinics. Dat is meteen een goede stok achter de deur als het slecht weer is en je eigenlijk niet zo'n zin hebt.

7. Glijd niet uit
Als het net gesneeuwd heeft, kun je prima lopen. Op verse sneeuw glij je niet zo snel uit. Maar op ijzel of aangevroren sneeuw glibber je weg voor je er erg in hebt. Uitglijders kun je proberen te voorkomen door goede sportschoenen met extra profiel te dragen, kortere passen te maken en je snelheid te verlagen. Als buiten lopen echt niet meer lukt, kun je op een loopband trainen of je conditie op peil houden met zwemmen of een andere binnensport.

8. Schoenen niet bij de verwarming
Na een natte training is niets handiger dan je schoenen op of onder de verwarming zetten. Dan zijn ze snel droog. Maar let op: dat is niet goed voor het materiaal. Als je schoenen erg nat zijn geworden kun je er beter proppen (kranten)papier in doen om ze te laten drogen. Het is ook handig om twee paar loopschoenen te hebben: als het ene paar nog vochtig is, kun je het andere paar aantrekken.

9. Loop nooit met koorts
In de winter is iedereen sneller grieperig en verkouden. Krijg je symptomen boven de nek, zoals neusverkoudheid, oorpijn of keelpijn, dan mag je best rustig hardlopen. Maar heb je griep, koorts of symptomen lager dan de nek, zoals kortademigheid, hoesten en spierpijn, blijf dan binnen. Doorlopen vertraagt het genezingsproces en kan ervoor zorgen dat je overtraind raakt. Pas als je volledig hersteld bent, kun je het hardlopen rustig oppakken. Met volledig hersteld wordt bedoeld: minimaal twee dagen koortsvrij. Neem voor elke ziektedag twee dagen rust.

10. Stel een doel
Lekker lopen in het zonnetje is misschien motiverender dan in het donker nog de deur uit moeten. Schrijf je alvast in voor een loopwedstrijd in de winter of lente, dan moet je wel blijven trainen om fit aan de start te kunnen verschijnen.

Bron: gezondheidsnet

Trefwoorden van dit artikel: fit en bewegen, hardlopen, winter
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.



Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?