Verkoudheidsdieet

Verkoudheidsdieet

De R zit weer in de maand. Vroeger kreeg je dan misschien wel levertraan voor je weerstand. Ook vandaag de dag is het geen slecht idee om je weerstand goed te houden, want dan ben je minder vatbaar voor verkoudheden en griepjes. Dat hoeft niet met levertraan; een beetje op je dagelijkse eten letten is al genoeg.

Verkoudheid is een infectie door een virus, waar je je flink ziek van kunt voelen. Met deze acht voedingsmiddelen verhoog je je weerstand en ben je minder vatbaar voor die virussen.

Yoghurt
Iedere dag een schaaltje yoghurt eten is volgens onderzoekers van de Universiteit van California manier om je weerstand tegen verkoudheid en griep te verhogen. De goede bacteriën in yoghurt, zoals de lactobacillus bulgaricus, helpen je natuurlijke weerstand namelijk een handje.

Vitamine D
Het is een misverstand dat vitamine C het belangrijkst is in de strijd tegen verkoudheden. Het klopt dat vitamine C je weerstand op peil houdt, maar uit recent onderzoek blijkt dat vitamine D een veel grotere rol speelt bij het al dan niet verkouden worden. Een klein gebrek aan vitamine D maakt je zelfs al behoorlijk vatbaar. Vitamine D krijg je hoofdzakelijk door (zon)licht op je huid, precies datgene wat er weinig is in de donkere wintermaanden. Veel mensen, vooral peuters en oudere mensen, hebben een gebrek aan vitamine D – onder andere door dat zij weinig buiten komen. Vitamine D zit vooral in melkproducten, margarine, sinaasappels en vette vis. Je kunt natuurlijk ook extra vitamine D slikken. Het is te verkrijgen in druppel- en pilvorm. De maximum dosering ligt op 50 microgram per dag.

Salvestrolen
Wat? Salvestrolen. Dat zijn de stoffen die naast vitamines en mineralen je weerstand op peil houden. Salvestrolen zijn stoffen die planten aanmaken om zich tegen bacteriën, virussen en schimmels te beschermen. Hard wetenschappelijk bewijs is er nog niet, maar Britse wetenschappers stellen dat salvestrolen ook de mens beschermen tegen allerlei bedreigingen. Groenten en fruit die relatief rijk zijn aan salvestrolen zijn spruitjes, asperges, broccoli, waterkers, avocado, selderij, rucola, frambozen, zwarte bessen, meidoorn, rozenbottel, rode druiven en pruimen. Ook kruiden als basilicum, rozemarijn, salie, tijm en kamille zijn rijk aan deze stoffen.

Soep
Het klinkt misschien gek, maar uit onderzoek blijkt dat regelmatig tomatensoep eten een goed middel is om verkoudheid en griep te voorkomen. Voor de soep moeten dan wel verse tomaten of bliktomaten zijn gebruikt. Daarin zit namelijk meer lycopeen dan in de soep die gemaakt wordt uit poeder. En om dat stofje gaat het: lycopeen. Dat is een anti-oxidant die ziektebestrijdende witte bloedlichaampjes beschermt. Mocht je toch ziek worden, dan kun je het beste overschakelen op kippensoep. Dagelijks kippensoep eten als je ziek bent,  versterkt volgens vele onderzoeken de weerstand. Ook verbetert je spijsvertering door kippensoep, helpt het je neusslijmvliezen herstellen en verdunt het taai slijm.

Sambal
In sambal zit de stof capsaïcine en dat jaagt het immuunsysteem aan. Waarom precies, dat wetenschappers nog niet. Het lijkt erop dat de afweercellen van het lichaam door de hete pepers in een alarmstand schieten. Het resultaat is in ieder geval dat rode pepers de weerstand tegen griep en verkoudheid verbeteren. Een beetje sambal bij kan dus geen kwaad.

Noten
In noten zit het mineraal selenium. Virussen kunnen zich al bij een klein tekort aan selenium in je lichaam vermenigvuldigen. Amandelen, walnoten en paranoten bevatten relatief veel selenium. Het zit ook in vis, zilvervliesrijst, eieren en kip.

Knoflook
Ze wisten het in de Middeleeuwen al: knoflook helpt verkoudheid voorkomen. Het is inmiddels ook wetenschappelijk bewezen. Iedere dag een knoflookteentje verwerken in je maaltijd verbetert je weerstand tegen verkoudheid. In knoflook zit namelijk allicine. Mensen die iedere dag een pilletje slikken met allicine lopen de helft minder kans verkouden te worden dan mensen die dat niet doen, blijkt uit Engels onderzoek.

Water
Drink voldoende water, dan blijft je immuunsysteem in conditie. Dat betekent 1,5 liter per dag drinken. Je voorkomt er bovendien de uitdroging van je slijmvliezen mee, die belangrijk zijn bij het weerstaan van verkoudheids- en griepvirussen.

Bron: DokterDokter

Trefwoorden van dit artikel: fit en bewegen, eten en drinken, verkoudheid, weerstand
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.



Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?