IJzer in appelstroop

IJzer in appelstroop

Een boterham met appelstroop is niet alleen lekker, maar ook goed voor je dagelijkse portie ijzer. Tenminste, dat is wat men altijd zegt. Maar helaas! De grote hoeveelheid ijzer in appelstroop blijkt een fabeltje. En er zitten ook nauwelijks appels in.

Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond naar 21 merken appelstroop. Appelstroop staat bekend als ijzerrijk. Maar dat is onzin. En ook het verhaal dat de stroop ijzer opneemt uit de ijzeren ketels waarin het wordt gekookt, is een sprookje. De ketels waren vroeger van koper en nu van roestvrij staal, want in ijzeren pannen of ketels kun je geen appels koken.

Er zit wel ijzer in appelstroop, maar dat is afkomstig van suikerbieten. In de meeste appelstropen is namelijk suikerbietensap verwerkt. Hoeveel ijzer er precies in zit, is niet te bepalen, want dat is afhankelijk van het gebied waar de suikerbieten geteeld worden en het kan ook per jaar verschillen. De ene keer zit er dus meer ijzer in een pot appelstroop dan de andere keer; het kan zelfs behoorlijk afwijken van de ijzerwaarde die op het etiket staat vermeld. Sommige fabrikanten lossen dat op door op het etiket te vermelden hoeveel ijzer minimaal in moet zitten.

IJzer is heel belangrijk, vooral voor vrouwen. Het is namelijk de bouwsteen van hemoglobine, een onderdeel van de rode bloedcellen. Rode bloedcellen vervoeren zuurstof van de longen naar andere delen van je lichaam. Als je een tekort aan ijzer hebt, dus bloedarmoede, dan wordt dat transport steeds moeilijker. Je krijgt last van duizeligheid en concentratieproblemen.

Mannen hebben dagelijks 9 milligram ijzer nodig en vrouwen tussen de 22 en 50 jaar 12 milligram. Geef je borstvoeding of ben je zwanger, dan heb je zelfs nog meer ijzer nodig. De 21 geteste appelstropen leverden tussen de 0,9 en 4,7 milligram ijzer per boterham. Als je dat vergelijkt met ander zoet beleg als jam, dan levert appelstroop aardig wat ijzer. Maar het gaat helaas om non-heemijzer, dat niet goed door het lichaam kan worden opgenomen. Hoeveel je lichaam opneemt hangt af van de producten die je eet en ligt tussen de 0,1 en 10 procent. Vitamine C bevordert de opname van ijzer, maar calcium remt het juist. Wil je dat het ijzer uit je boterham met appelstroop zo goed mogelijk wordt opgenomen, neem er dan een glas sinaasappelsap in plaats van een glas melk bij.

Overigens bleek uit het onderzoek van de Consumentenbond ook dat er in veel appelstropen nauwelijks appels zitten: 20 van de 21 potten bestond voor bijna 70 procent uit suikerbieten en voor maar 30 procent uit appels. Suikerbiet wordt vaak aan appelstroop toegevoegd omdat het anders wel erg zuur smaakt. Het sap van de suikerbiet geeft appelstroop een friszure, ofwel 'rinse' smaak. Vandaar ook: rinse appelstroop. Suikerbieten zijn bovendien veel goedkoper dan appels.

De appelstroop Crombach blijkt de enige appelstroop die voor 100 procent uit appels bestaat. Die stroop bevat gemiddeld 700 gram appels per 100 gram stroop. Vergeleken met de andere geteste appelstropen is dat heel erg veel: daarin zit gemiddeld 180 gram appels met ons. Echte appelstroop dus. Maar ja. Daar zit dan weer geen ijzer in.

Bron: nu.nl

Trefwoorden van dit artikel: eten en drinken, ijzer, bloedarmoede, appelstroop
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Ik verkies pomona: deze stroop die gemaakt is uit appels en suikerbieten. Super gezond en boordevol ijzer. https://www.foodbelgium.com/nl/siroop-van-suikerbieten-en-appels-pomona-nl

Bert Vissers, 26 september 2018

De Appelstroop/Perenstroop van Stroop van Vrolingen en Loonse Stroop wordt bereid met enkel Appelen en Peren. Te koop via de volgende link: http://belgie-winkel.com/webshop/categorie/eten/zoetwaren/ Gegroet!

Niels, 27 mei 2016

Siroop uit Voeren, artisanale stroopmakerij Wiertz, Commanderieshof2 maakt nog pure appelsiroop met peren. 700gr fruit voor 100 gr siroop

Peter breuls, 24 december 2015

Goed en nuttig artikel. Echte stroop is nog wel te koop! Via de volgende link: http://belgie-winkel.com/webshop/categorie/eten/stroop/. Groet, Niels

Niels, 22 augustus 2015

Even een andere fabel uit de wereld helpen: In staal zit ook ijzer. Sterker nog, staal bevat meer ijzer dan gietijzer.

N. De Vries, 31 mei 2013

Ik wil hierop ook graag reageren als kenner van stroop en de productie ervan. Ik werk namelijk bij Frumarco-Frutesse, stroopbereider sinds 1852. Alle 'appelstropen' die je in de supermarkt kunt kopen heten rinse appelstropen. Het woord 'rinse' geeft hiermee aan dat het gaat om een mengsel van suikerbieten- en appelstroop. Alleen in de volksmond wordt 'rinse appelstroop' vaak verkort tot 'appelstroop' en daarmee is de verwachting van de inhoud meteen anders. En dat terwijl er niets mis is met het suikerbietensap: het is niet geraffineerd en levert dus tal van mineralen en vezels. Als stroopproducent zijn we heel open en transparant over 'rinse appelstroop' in de consumentenservice. Ik merk dat daarin meer voorlichting en nodig is, en dat zullen we dus moeten oppakken. wel even het fabeltje van de kookketels rechtzetten: die zijn nooit van ijzer geweest. Vroeger waren ze inderdaag van koper en tegenwoordig van RVS. het is absoluut niet gewenst dat er ijzer uit de kookketels in de stroop zou komen. De reden waarom er tegenwoordig minder ijzer in de stroop zit is vrij simpel: de bodem is armer geworden waardoor er minder meneralen in de grond zitten.

Nicole van der Graaf, 30 mei 2013

Ik wil hier als dietist toch even wat kanttekeningen bij plaatsen. Ten eerste is de ijzerbehoefte van vrouwen 15 mg en niet 12 mg. Ten tweede wordt er van het planaardige non-haem-ijzer inderdaad in principe maar 1-10% opgenomen maar daar moet je tegenover stellen dat er van het beter opneembare dierlijke (haem-ijzer) ook maar ongeveer 25% wordt opgenomen. In de aanbevelingen is daar rekening mee gehouden. Bovendien kan je de opname van het non-heam-ijzer verbeteren door er bijvoorbeeld vitamine C bij te gebruiken. En als laatste zit er op een gemiddelde portie appelstroop ongeveer 2,2 mg ijzer wat best veel is als je het vergelijkt met bijvoorbeeld een volkoren boterhem waar maar 0,9 mg in zit of met 100 g kip wat maar 0,6 mg ijzer levert. Het is wel minder dan vroeger, toen was het gehalte nog hoger door ijzeren kookketels die werden gebruikt en die ijzer afgaven aan de appelstroop. Dus hoewel het gehalte nu lager is dan voorheen klopt de stelling dat er in appelstropop relatief veel ijzer zit klopt dus wel.

Elke van der Pol, 28 mei 2013

Ik schrik vreselijk van dit verhaal rond de appelstroop.. Waarom nooit eerder de waarheid verteld. ook dat er geen appels in zitten . Ik eet er geen potje minderom maar zeg voortaan de waarheid dan kunnen mensen zelf bepalen kopen of niet.. wie vertrouwt nog wie.

m.damstra, 28 mei 2013
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.



Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?