Fit en fris uit het vliegtuig

Fit en fris uit het vliegtuig

Te lang stilzitten in het vliegtuig is niet goed voor je. Het zou zelfs kunnen leiden tot trombose. Voorkom stijfheid en andere ongemakken met deze tips.

We vliegen steeds vaker en vooral steeds langer. Na een lange vlucht kun je je behoorlijk gebroken voelen. En dit komt niet alleen door de jetlag. Te lang in dezelfde houding zitten, kan een behoorlijke aanslag op je lichaam zijn. Volgens Saskia Middeldorp, internist in het LUMC, verhoogd het zelfs het risico op trombose. Dit meldt ze aan het dagblad Metro. Gelukkig kun je veel doen om dit te voorkomen.

Blijf in beweging
Met lichaamsbeweging kun je trombose en stijfheid voorkomen. Hierbij is het van belang dat je echt uit je stoel komt en het niet alleen houdt op kuitspieroefeningen. Vooral bij vluchten langer dan 4 uur moet je bewegen. Want hoe langer de vlucht, hoe groter het risico op trombose. Loop dus regelmatig een stukje door het gangpad.

Oefeningen
Ook kun je oefeningen in je stoel doen. Hef je knieën en voeten en draai je enkels. Voor je bovenlijf en armen kun je je schouders draaien, armen draaien, onderrug en schouders strekken en je nek rollen. Ter voorkoming van stijfheid van je nek, draai je het hoofd naar links. Laat vervolgens je kin zover mogelijk naar je linkerschouder zakken. Doe dit ook met rechts.

Geen alcohol en slaapmiddelen
Het is af te raden om alcohol en slaapmiddelen te nuttigen. Middeldorp: ‘Slapen tijdens een vlucht is geen probleem, want tijdens een gezonde slaap beweeg je voldoende. Maar wanneer je door alcohol of slaapmiddelen in slaap valt, lig je over het algemeen veel stiller en krijg je te weinig beweging. ‘ Een aspirine nemen tegen trombose, is ook af te raden volgens de internist. Het helpt niet, maar je loopt er wel kans op bloedingen door, bijvoorbeeld in de maag.

Meer tips:

  • Drink meer dan normaal om uitdroging te voorkomen
  • Neem lichte maaltijden
  • Raadpleeg je arts als je aan chronische ziekten of luchtziekten lijdt
  • Neem snoep of kauwgum tijdens het opstijgen om druk op je oren te verminderen
  • De lage luchtvochtigheidsgraad in de cabine kan allergische of astmatische aandoeningen verergeren. Neem zonodig voorzorgsmaatregelen.  

 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Loop even door het gangpad,maar wij hebben meegemaakt dat dat niet mocht,als er 300mensen ineens gaan wandelen is ook niet goed!Ik heb van een neef het advies gekregen om bij de ANWB verkrijgbare "trombosekousen'' te kopen,na gebruik heb ik tegenwoordig geen dikke voeten meer als ik na een vlucht uit het vliegtuig stap.

B.M. Hermes, 01 juli 2010

Ik vind het goed om dit te weten,wij gaan in September weer naar Turkye en heb vorig jaar een half uur op de terugweg in de benen geweest. Ja direehalf uur zitten is ook lang . Bedankt voor de informatie je staat er niet bij stil hoe ongezond het kan zijn,ben zelf een bewegelijk en sportief type.

everlien bastiaan, 29 juni 2010
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.



Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?