Houd het bij paracetamol

Houd het bij paracetamol

Ze beloven snel en doeltreffend koorts, pijn en specifieke kwaaltjes aan te pakken…Pijnstillers. Maar het aanbod is enorm. Welke pijnstiller moet je kiezen en in welke toedieningsvorm? Een korte handleiding pijnstiller slikken.

Je hebt hoofdpijn of koorts en je bent op zoek naar een pijnstiller. Een blik in de schappen van de drogist en je ziet door de bomen het bos niet meer. Het aanbod van pijnstillers is enorm. Net als de toedieningsvorm, van poedertjes tot zetpillen. Gelukkig is het volgens medicijnkenner Ivan Wolffers, auteur van onder andere Medicijnen niet zo ingewikkeld. Dit vertelt hij in een interview aan het tijdschrift Kassa.

 Eigen merk Kruidvat net zo effectief als Panadol
 Volgens Wolffers zijn er simpel gezegd 2 groepen pijnstillers. De ene is die van de niet-stroïdale ontstekingsremmers (NSAID’s), zoals aspirine en ibuprofen. De andere groep is de paracetamol, een pijnstiller zonder ontstekingsremmende eigenschappen. Deze pijnstillers zijn onder verschillende merknamen te koop. Maar volgens Wolffers maakt het bijna niets uit welk merk je gebruikt. Want in beide groepen hebben de geneesmiddelen praktisch dezelfde samenstelling en ook bijna dezelfde werking. Paracetamol van het eigen merk Kruidvat of Etos werkt net zo goed als de ‘gladde tabletten’ van Panadol.

Ga voor de paracetamol
Aspirine en ibuprofen dragen, in vergelijking met paracetamol, meer risico met zich mee. Ze zijn namelijk iets agressiever voor de maag. Wolffers raadt consumenten dan ook aan om in principe op de gewone paracetamol te vertrouwen. ‘Uit tal van onderzoeken is gebleken dat bij de juiste dosering van dit middel relatief weinig bijwerkingen optreden en het goed werkt tegen pijn en koorts.’, meldt Wolffers aan Kassa.

Ouderen en kinderen
Houd bij de dosering van een pijnstiller rekening met leeftijd. Wolffers adviseert om boven de 55 jaar nooit de maximale dosering van een pijnstiller te gebruiken. Naarmate de jaren vorderen, filteren je nieren minder goed de medicatie. Als het aan Wolffers ligt, zouden mensen boven de 70 altijd maagbeschermers moeten gebruiken zodra zij een pijnstiller nemen. Bij kinderen onder de 7 jaar kan aspirine fatale, zeldzame bijwerkingen opleveren. Ga liever voor de junior-varianten van paracetamol.

Speciale krachten
Wolffers heeft geen boodschap aan marketingkreten als: ‘Werkt extra snel’ of ‘Speciaal voor menstruatiepijn.’ Volgens de arts bevatten deze middelen niets anders dan de merkloze paracetamol of ibuprofen. Het maakt ook niets uit of een pijnstiller in vloeibare vorm wordt verkocht of dat het bruisend oplost in water. Wel kan een zetpil handig zijn als je misselijk bent of moet braken.

Coffeïne voegt weinig toe
Het idee dat toevoeging van coffeïne gunstig is voor de werking van paracetamol, spreekt Wolffers ook tegen. Bovendien vergroot coffeïne de kans dat je in een vicieuze cirkel raakt qua pijnstillergebruik. Vergelijk het met het dagelijks drinken van koffie en daar ineens mee stoppen. Hierdoor krijg je vaak hoofdpijn. Dit verschijnsel kan ook bij coffeïne optreden.

 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Normaal gesproken houd ik het ook bij paracetamol.. Maar nu ik een ontsteking heb in mijn gebit(wortels) , verlicht alleen bruisend ibruprofen de pijn. Heb wel eerst paracetamol gebruikt, maar verging nog steeds van de pijn. Terwijl er in deze tekst staat dat er geen verschil is tussen de vloeibare vorm en vaste vorm? Ook heb ik is gehoord, dat de vloeibare vorm sneller word opgenomen(geen idee of dit waar is).

Mir, 13 november 2013
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.



Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?