9 manieren om je metabolisme te versnellen

9 manieren om je metabolisme te versnellen

De snelheid van je metabolisme hangt af van factoren als leeftijd en erfelijkheid. Maar je kunt zelf ook het een en ander doen om je stofwisseling in een hogere versnelling te zetten.


Het lijkt niet helemaal eerlijk, de ene persoon kan alles eten zonder een gram aan te komen. Een ander persoon voelt zich letterlijk aankomen bij het eten van een taartje. Dat heeft allemaal te maken met je metabolisme, dus hoe snel je lichaam voedsel afbreekt en dit omzet in energie. De snelheid van je metabolisme hangt af van factoren als geslacht, leeftijd, lengte, hormoonhuishouding en erfelijke aanleg. Mannen verbranden nu eenmaal sneller en meer calorieën dan vrouwen. En hoe ouder je wordt, hoe trager je metabolisme wordt. Op dit soort zaken kun je geen invloed uitoefenen. Maar gelukkig kun je zelf ook het een en ander doen om je metabolisme in een hogere versnelling te zetten.

1. Bouw spiermassa op

De beste manier om je metabolisme te versnellen, is door je spieren aan het werk te zetten. Dit kan het beste door gewichtstraining. Spieren verbranden een stuk meer calorieën dan lichaamsvet. Een halve kilo spieren verbruikt zo’n 35 calorieën per dag, terwijl een halve kilo vet maar 2 calorieën op een dag wegzet.
Ook in ruststand blijven je spieren energie verbruiken. Dus wil je je metabolisme voor de lange termijn opvoeren, dan is gewichtstraining dé manier.

2. Sport in de ochtend

Als je in de vroege uurtjes je lichaam aan het werk zet, werkt dit de hele dag door op je stofwisseling. Neem eens de fiets naar werk in plaats van de bus of auto, en je zult merken dat je de hele dag meer trek hebt.

3. Drink meer water
Je metabolisme vertraagt al bij lichte dehydratatie van het lichaam. Zorg dus dat je genoeg water drinkt. Uit wetenschappelijk onderzoek kwam naar voren dat mensen die 8 glazen water per dag drinken, meer calorieën verbranden dan mensen die 4 glazen water per dag drinken. IJskoud water drinken helpt ook je metabolisme licht te versnellen. Dit is niet aan te raden als je een gevoelige maag hebt.

4. Eet vaker
Als je 3 grote maaltijden per dag eet, dan wordt je metabolisme getraind om te vertragen. In de uren tussen de maaltijden door gaat je lichaam op spaarstand. Bij de volgende grote maaltijd komen de calorieën extra hard aan. Het is beter om verdeeld over de dag meerdere kleine porties te eten. Zo houd je de verbranding goed op gang. Verschillende studies toonden ook aan dat mensen die gedurende de dag kleine porties eten, tijdens de hoofdmaaltijd minder eten.

5. Eet meer proteïnen
Je lichaam heeft 2 keer zoveel energie nodig voor het verteren van proteïnen dan voor het verteren van vetten of koolhydraten. Proteïnen zitten in tofu, eieren, vis, kip, mager varkens- of rundvlees, noten, bonen en zuivelproducten.

6. Vermijd crashdieëten
Een crashdieet is desastreus voor je metabolisme. Bij een crashdieet consumeer je minder dan 1000 calorieën per dag. Het gewichtsverlies dat je op het begint zult hebben, gaat ten koste van je spieren en goede voeding. En hoe minder spiermassa, hoe langzamer je lichaam calorieën verbrandt. Bij de tijd dat je weer een normaal voedingspatroon hervat, is je metabolisme sterk vertraagd, waardoor de kilo’s extra hard eraan vliegen.

7. Kruid je eten pittig
Chilipepers verhogen de stofwisseling met 20% gedurende een half uur na de maaltijd. Gekruid eten veroorzaakt dus geen spectaculaire en langdurige versnelling van je stofwisseling. Maar alle kleine beetjes kunnen helpen.

8. Drink zwarte koffie
Koffie heeft veel voordelen: het kan geheugenfuncties verbeteren en levert belangrijke anti-oxydanten. Maar het bakje troost biedt nog meer voordeel. Het heeft ook een licht stimulerende werking heeft op de stofwisseling. Drink de koffie wel zwart, want met melk en suiker wordt het effect van de verhoogde stofwisseling weer teniet gedaan.

9. Drink groene thee

Groene thee is ook een middel om je stofwisseling te verhogen. Groene thee bevat plantaardige, flavine bevattende eiwitten die het proces van verbranden van vetten versnellen. Verwacht niet dat door het drinken van groene thee de kilo's er vanaf zullen vliegen. Zie het als een steuntje in de rug voor je stofwisseling.

Door de redactie van Dokterdokter.nl

Trefwoorden van dit artikel: metabolisme
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

koffie is echt niet gezond hoor, vooral op oudere leeftijd hou het toch bij de groene thee

anoniem, 20 augustus 2017

Hi, Laatst zag ik een programma op tv, dat weinig mensen in Frankrijk last van overgewicht hebben. Dat was te danken aan het feit dat zij met REGELMAAT eten. Ik begreep daaruit dat zij GÉÉN TUSSENDOORTJES nemen, maar dat ze 3x PER DAG EEN MAALTIJD nuttigen en daarvoor ook de TIJD nemen. Is dat juist? Mvg Ee

Ee, 05 juli 2017

Je kan spiermassa opbouwen met de kettle bell, even op google kijken. Op deze manier train je al je spiergroepen en je kan het thuis doen. Veel plezier ermee.

gerrie, 11 april 2013

Door veel te bewegen

miranda, 30 december 2010

Hoe kun je spiermassa opbouwen als je 64 jaar bent? Mijn spiermassa neemt immers al af bij deze leeftijd.

Grada van Amesfoort, 24 september 2010
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?