Alles weten over de route van Raalte?

Alles weten over de route van Raalte?

Er genoeg te zien en te beleven onderweg. Het Salland Bureau voor Toerisme vertelt je graag meer.

Welkom in Raalte! 

Raalte, het bruisend hart van Salland, waar in een groene omgeving gezellige dorpen, landgoederen en boerderijen het beeld bepalen. Raalte centrum heeft een gastvrij en gezellig winkelcentrum met veel pleinen en terrassen. En het hele jaar worden er evenementen georganiseerd, die ook landelijke bekendheid genieten zoals Ribs and Blues in het Pinksterweekend en de Stöppelhaene, hét Sallands Oogsfeest, in augustus. Ook met Leontien Ladies Ride zult u kennis maken met de gemoedelijkheid en de gastvrijheid in deze streek.


Heino
Een gezellige plaats met een mooi winkelcentrum en horecagelegenheden gecentreerd rondom de twee prachtige kerken. In de omgeving van Heino zijn diverse landgoederen en een daarvan daar is de middag stop:

Liederholthuis
Een klein dorp met grote ambities, waar saamhorigheid hoog in het vaandel staat.
Laat u hier verrassen!

Heeten
Een klein maar actief dorp, met een jaarlijkse landelijk bekende ponymarkt. Daarnaast is het heerlijk wandelen in en rondom Heeten vanwege de Heetense wandelpaden.


Natuurgebied het Boetelerveld 
Het natuurgebied het Boetelerveld, met een oppervlakte van 170 ha, herbergt het enige restant van de uitgestrekte, vochtige heidevelden die in vroeger tijden heel Salland bedekten. Het gebied bestaat voor een deel uit bos, afgewisseld met open ruimten en vochtige heidegebieden. Het Boetelerveld is eigendom van het Landschap Overijssel. Het Boetelerveld ligt tegen het landgoed Schoonheten aan, een oud ontginningslandgoed, meer dan 500 ha groot. Het bestaat voor ruim de helft uit bos en voor het overige deel uit landbouwgrond. Centraal in het landgoed ligt de, in het begin van de zeventiende eeuw gebouwde, havezate Schoonheten. De havezate is door de eeuwen heen steeds bewoond door de adellijke familie Bentinck.


Het Overijssels Kanaal
Een belangrijke handelsverbinding tussen Raalte en Deventer was het Overijssels Kanaal, dat in 1858 werd aangelegd. Het kanaal had functie als aanvoerroute van turf en afvoer van “twieg” en vele landbouwproducten en ijzererts. Bij vele bruggen en sluizen waren vroeger vele horeca gelegenheden. Door andere vormen van transport werd het Overijssels Kanaal gesloten in 1988 voor de scheepvaart. Nu is het een belangrijk recreatiegebied in een prachtig landschap, waar veel gewandeld, gefietst, gevist en gekanood wordt. Een unieke omgeving waarvan de mooie ophaalbruggen een sieraad in het landschap zijn.
U zult meerdere malen het Overijssels Kanaal passeren.


Salland Aspergeland
Eind april t/m 24 juni heet Salland: Salland Aspergeland. Tijdens de tocht zult u in het landschap rondom Raalte bedden van de asperges zien. Dankzij de goede grondsoort en het grote vakmanschap van de aspergetelers zijn de Sallandse asperges van uitstekende kwaliteit. De aspergetelers verkopen hun producten aan huis en aan vele restaurants.
In seizoen is er een grote aspergemanifestatie, een open dag bij aspergetelers, vele fietstochten en arrangementen en natuurlijk staan de asperges op de menukaart.

Landgoed Den Alerdinck
De prachtige tuin van Havezate Den Alerdinck, ten noorden van Heino, is op zondag 3 juni het stijlvolle decor voor Leontien Ladies Ride. Havezate Den Alerdinck is een fraai landgoed, gelegen in uitgestrekte landerijen waar exclusieve gastvrijheid hoog in het vaandel staat. Een plek waar cultuur en natuur elkaar ontmoeten. Al in 1648 werd havezate Den Alerdinck erkend. Dit volledig gerestaureerde landhuis en het bijbehorende Koetshuis zijn al jaren een rijksmonument. Havezate Den Alerdinck is prachtig gelegen in de bossen rond Heino, omgeven door een 4km. lange slotgracht. 
Het landgoed is particulier eigendom van dhr. J.W. Koning en verkeert in een uitstekende staat van onderhoud. De locatie is al jaren een officiële trouwlocatie van de gemeente Raalte. Ook voor congressen, evenementen, vergaderingen, jubilea en recepties kunt u er uitstekend terecht. Sinds kort is het ook mogelijk te overnachten in de rentmeesterwoning (8 pers.) of in de boswachterswoning (4 pers.). Vrijstaand, stijlvol ingericht en voorzien van alle gemakken. Het landgoed biedt dus veel mogelijkheden. 

Museum de Laarman
Luttenberg is prachtig gelegen in het groen en het staat bekend als een actief dorp waar veel georganiseerd wordt en de gemeenschapszin groot is. Er zijn gastvrije horeca gelegenheden in het centrum en bekend is ook Landbouw Museum De Laarman, waar de historie en de boerencultuur van Salland te zien en te ervaren zijn.

Landgoed ’t Rozendael
Dit landgoed is gelegen aan de rand van het dorp Heino en de buitenplaats ’t Rozendael wordt bewoond door de eigenaar familie van Ittersum. Het landgoed is ruim 500 ha groot met dertig erven, te herkennen aan de rood-witte luiken, bos, weilanden, akkers en natuurgebieden, dat maar liefst door 10 km. wandelpaden wordt ontsloten. Een markant element is de 19e eeuwse duiveltil met twaalf vliegopeningen die op het weiland voor het huis Rozendael staat, met de kleuren rood en wit uit het wapen van Van Ittersum.

 
Deel dit artikel:
 
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?