Geef je fiets een winter-check!

Geef je fiets een winter-check!

De wintermaanden zijn misschien niet de meest ideale maanden van het jaar waarop je een fietstochtje maakt. Je fietst een stuk minder en kijkt misschien al uit naar een mooie dag om weer op je fiets te springen. Plan daarom nu een winter fiets check!

Schoonmaken
Vooral als je in de winter fietst is het belangrijk dat je je fiets regelmatig wast. Door zout en pekel gaat je fiets sneller roesten. Maak je fiets eenvoudig schoon met een tuinslang en een sopje met afwasmiddel. Spoel eerst je fiets van boven naar beneden af met een tuinslang, in de winter kun je het best warm water gebruiken, dan lost het zout makkelijker op. Vervolgens was je je fiets met een borstel met lange haren, zoals een behangborstel. Spoel daarna je fiets nog even af met water en laat de fiets drogen. 

Poetsen
Als de fiets goed droog is kun je hem poetsen, er zal na het wassen namelijk altijd restvuil achterblijven. Dit verwijder je met een droge doek. Maak vooral de velgen en spaken goed schoon. Boutjes en moeren kun je het best invetten met vaseline. Je kunt de fiets even inwrijven met fietsglansolie of siliconen spray.

Ketting smeren
Bij de meeste fietsen met een kettingkast is aan de achter/ onderkant van de kettingkast een klein deel gemonteerd dat je eenvoudig kunt losklikken. Aan de achterkant zit een ruimte waar je met een muntstukje tussen kunt komen. Door het muntstukje vervolgens een kwartslag te draaien klikt eenvoudig een gedeelte van de kettingkast los. Nu kun je bij de ketting komen. Je verwijdert het ergste vuil met kettingreiniger en een doek. Als je ketting schoon is smeer je hem in met een smeermiddel (bijvoorbeeld: kettingvet, teflon, droogsmerend kettingvet of dunne olie). Als je de ketting hebt ingevet kun je hem het best een aantal keer ronddraaien zodat het smeermiddel zich goed verspreidt over de ketting. Verwijder het overtollige smeermiddel van de ketting af met een doek. Klik het kapje er weer op en je bent klaar.

Remmen controle
Test regelmatig de remmen van je fiets. Als je de remhandel te ver in moet knijpen, kun je de kabel wat opspannen. Dit kun je doen door de schroef die aan de remhandel zit een paar slagen naar buiten te draaien. Test hierna wel even goed of de remmen beter werken en dat de rem niet aanloopt op het wiel. Pas wel op dat je de bout weer goed aandraait zodat deze niet kan losdraaien tijdens het fietsen. Controleer ook altijd even of de banden nog op spanning zijn en pomp er zonodig wat lucht bij in. Lukt het je toch niet zelf, ga dan even langs de fietsenmaker, want goedwerkende remmen op je fiets staan garant voor een veiliger gevoel en voorkomen ongelukken. 

Fietsverlichting
Verlichting op je fiets is misschien wel het meest belangrijk. Fiets je veel door (landelijk) gebied waar het pikdonker is? Zorg dan voor sterke verlichting, zodat de auto’s je goed zien en je zelf ook beter zicht hebt. Als je voornamelijk in de binnenstad fietst, volstaat een eenvoudig led lampje. Voorkom het fietsen zonder licht, door altijd een kleine led lampje bij je te hebben, zodat je altijd veilig de weg op kunt gaan

Fietstips voor de wintermaanden 

  • Stal je fiets zoveel mogelijk binnen
  • Was modder en vuil zo snel mogelijk van de fiets af, dan gaat je fiets veel langer mee
  • Problemen met de versnellingen? Ga dan even langs bij de fietsenmaker
  • Een goed profiel van je fietsband en een iets zachtere band (niet te zacht natuurlijk) vergroot je grip op een winters wegdek. 
  • Fiets je veel in de winter? Er bestaan ook winterbanden die zorgen voor extra grip bij sneeuw en ijs
  • Zet je zadel bij sneeuw en ijs wat lager. Dan kom je goed bij de grond, wat een onnodige valpartij kan voorkomen
  • Bescherm jezelf. Draag warme en waterbestendige kleding; lichte kleuren zijn beter zichtbaar dan donkere 
  • Rijd je op een elektrische fiets? Bewaar de accu halfvol op een droge plek waar het niet vriest. Houd er rekening mee dat kou de actieradius(duur) verkleint.

Door je fiets af en toe zelf een kleine onderhoudsbeurt te geven kun je langer genieten van je fiets en veilig op pad. Zie ik jullie ook bij de jubileum editie van de Leontien Ladies Ride? Schrijf je nu hier in.

 
Deel dit artikel:
 
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?