De beste keuzes in de supermarkt

De beste keuzes in de supermarkt

De supermarkt ligt bomvol producten, een aantal zijn goed voor je, anderen niet, ondanks wat hun etiketten zouden kunnen claimen. Om je te helpen bij het maken van de juiste keuzes volgen hier ‘gezonde keuzes’ die je kunt maken in de supermarkt. Stuk voor stuk zijn ze bewezen gezondheidsbevorderend. Gebruik deze producten als basis en je maakt een goede stap naar een gezonder leven.

 
Amandelen
Je kunt ze toevoegen aan een salade of een handjevol als waardig tussendoortje verkiezen. Amandelen zijn een uitstekende bron van eiwitten, vitaminen (zoals thiamine, riboflavine, en eiwitten) en mineralen (koper, ijzer en zink). Dat zijn nog niet alle voordelen, want volgens recent onderzoek blijken amandelen het ‘slechte’ LDL cholesterol te verlagen.
 
Asperges
Niet alleen zit deze groente vol met anti-oxidanten, het bevat ook een hoog gehalte aan foliumzuur – dat kan helpen bij het reguleren van stemmingen door het vrijgeven van een neurotransmitter genaamd ‘serotonine’. Als deze  ‘feelgood’ groente je hiermee nog niet heeft overtuigd, misschien dat het volgende je wel overtuigt om vaker te kiezen voor asperges. Verschillende onderzoeken hebben namelijk aangetoond dat asperges de groei van kankercellen kan remmen. Er zijn verschillende succesverhalen die dit bevestigen. (www.agf.nl)
 
Avocado’s
Avocado’s zitten bomvol gezonde onverzadigde vetten en zijn uitstekende dragers voor de in vet oplosbare vitamines A, D, E en K. Onderzoeken hebben niet alleen aangetoond dat avocado’s zorgen voor een betere cardiovasculaire gezondheid en de bloeddruk helpen reguleren, maar een Amerikaanse studie uit 2009 heeft ook aangetoond dat avocado’s preventief kunnen werken tegen mond-, huid-  en prostaatkanker. Het WKOF (Wereld Kanker Onderzoek Fonds) heeft recepten met avocado benoemd tot ‘kankerpreventieve recepten’. 
 
Bessen
Of je nu kiest voor zwarte bessen die boordevol anti-oxidanten zitten, die de hersenfunctionaliteit verbeteren, of bosbessen vol met vitamine C tegen infecties. Het kan geen verkeerde keuze zijn om bessen in je voedingspatroon op te nemen. Daarnaast blijken vooral aardbeien, frambozen en bosbessen eigenschappen te hebben die het risico op borst- en baarmoederhalskanker verkleinen. Verdere onderzoeken zijn nog nodig om dit vast te stellen, maar waarschijnlijk komt het door hoge flavonoïde gehalte in bessen. 
 
Broccoli
Deze groente is niet alleen rijk aan vitaminen C en K, het zit ook vol met fytochemische indolen en sulforafaan, die door onderzoekers worden beschouwd als anti-kanker voedingsstof. De voordelen van broccoli blijven niet beperkt tot het verkleinen van de kans op kanker, want andere studies hebben aangetoond dat broccoli het hart ook helpt beschermen.
 
Kipfilet
Kipfilet is niet alleen een bron van magere eiwitten, maar het is ook een geweldige bron van co-enzym Q10, die essentieel zijn voor de huid celvernieuwing. Het eiwit bestaat uit 18 aminozuren en bevat bijna geen koolhydraten, waardoor kipfilet een belangrijke bouwsteen is voor ons spierweefsel, inclusief onze skeletspieren, hartspieren en de spieren in onze darmen. Daarnaast dragen ze bij aan de afbraak van giftige stoffen. Kip bevat in vergelijking met andere vleessoorten ook minder verzadigd vet. 
 
Eieren
Eieren kunnen beschouwd worden als een van de gezondste voedingsmiddelen in de supermarkt. Het is een product dat laag in prijs is, hoog in eiwitten en het hele jaar verkrijgbaar. Studies hebben de consumptie van eieren met een verhoogde gezondheid van de hersenen verbonden. Tevens hebben ze een ontstekingsremmende werking en een verbeterend effect  op de cardiovasculaire gezondheid. Hoewel er wel eens verondersteld wordt dat eieren het cholesterolgehalte verhogen, blijkt dit slechts gedeeltelijk waar. Eieren hebben een dusdanige invloed dat je makkelijk elke dag een ei kunt eten. Er is geen verhoogde kans op hart- en vaatziekten (gevolgen van hoog cholesterol) bij het eten van 7 eieren per week.  Dit is te verklaren omdat eieren zowel het LDL (slechte cholesterol) als het HDL (goede cholesterol) verhogen. 
 
Lijnzaad
Je kunt het door een schaaltje yoghurt roeren of toevoegen aan een smoothie. Lijnzaad is een krachtige bron van vezels, magnesium en calcium. Je koopt lijnzaad gebroken, heel of in de vorm van olie. Het bevat omega 3 en 6 (gezonde vetten die o.a. goed zijn voor je ogen, hersenen en hormonen ), vitamnie B1 en 2, calcium, magnesium, zink en kalium. De vezels zorgen voor een verzadigd gevoel waardoor je minder snel last krijgt van een snack attack. Lijnzaad is ook heerlijk in muffins, crackers en koekjes. Lijnzaadolie mag niet verhit worden, je kunt het wel gebruiken als salade-dressing of een lepel door de yoghurt.
 
Knoflook
Dit kruid is een must-have op je boodschappenlijstje. Knoflook werkt cholesterolverlagend omdat het de goede gezondheid van hart- en bloedvaten ondersteunt. Knoflook bezit ook krachtige antibacteriële eigenschappen die de darmflora niet aantast, wat vele andere antibiotica wel doen. Daarnaast blijkt knoflook ook het risico op verschillende soorten kanker te verkleinen, versterkt het je immuunsysteem en helpt het bij de genezing na vergiftigingen door zware metalen. Het geheim van knoflook is de zwavelbevattende stof allicine, die sneller reageert op gevaarlijke vrije radicalen in het lichaam. De vele gezondheidsvoordelen zijn de geur en smaak van knoflook zeker waard.
 
Uien
Uien zijn net als knoflook rijk aan zwavelhoudende verbindingen. Al zijn uien niet zo goed voor je adem, ze zijn wel goed voor je lichaam. Studies hebben aangetoond dat het eten van uien cardiovasculaire voordelen heeft, zo kan het je beschermen tegen hartaanvallen als aanvulling op een dieet met veel andere groenten.
 
Zalm
Deze vis is de gezondste keuze als het gaat over de voordelen voor de gezondheid. Zalm is een grote bron van magere eiwitten en bevat daarnaast een stevige dosis gezonde omega-3 vetzuren. Door geregeld zalm of andere vette vis te eten blijkt volgens onderzoek, de kans op overlijden door hart- en vaatziekten te verlagen. Probeer dan wel te kiezen voor wilde zalm, omdat aan kweek zalm vaak kleurstoffen, vol met antibiotica, worden toegevoegd.
 
Zoete aardappel
Het eten van zoete aardappelen kan een makkelijke oplossing zijn voor het toevoegen van gezonde voedingsstoffen in je dieet. Ze zitten bomvol vitamine A (zorgt voor een stralende huid) en C, calcium, magnesium, kalium en hebben maar liefst 1,5 keer meer anti-oxidanten dan blauwe bessen. Daarnaast bevatten ze veel minder koolhydraten in vergelijking met ‘normale’ aardappelen en juist relatief veel vezels, waardoor je minder nodig hebt om je verzadigd te voelen. Op zoek naar kook inspiratie? Kijk dan eens op internet, daar zijn vele recepten te vinden met zoete aardappel.

Trefwoorden van dit artikel: supermarkt, keuzes, voedingsmiddelen
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wat handig om dit allemaal te weten, en zo bij elkaar te hebben staan.Het zijn allemaal gewone in alle winkels verkrijgbare levensmiddelen die je kan introduceren in je wekelijkse boodschappen en daarmee gelijk je gezondheid en levenswijze er mee kan aanpassen. EchtTop!

Elsbeth, 12 september 2014
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?