7 simpele tips voor een leven lang fit en gezond

7 simpele tips voor een leven lang fit en gezond

Deze 7 gewoontes zijn zo makkelijk in je huidige levensstijl op te nemen, dat je er vandaag al mee kunt beginnen. Ga jij ook voor een leven lang fit en gezond? Lees dan snel verder.

Fit en gezond zijn betekent niet dat je uren per dag moet trainen en alleen maar salades en gestoomde groente mag eten. Nee, er zijn gelukkig veel efficiëntere (en minder pijnlijke) gewoontes waar je vandaag al mee kunt beginnen. Ze zullen je niet alleen op kort termijn helpen om ‘in shape’ te komen, maar je zult er de rest van je leven profijt van hebben.

 

1.      Stop met smoesjes verzinnen
Je weet het eigenlijk best wel; je zou echt wat meer moeten gaan bewegen, maar je hebt het te druk om naar de sportschool te gaan. Het kost teveel tijd om een gezonde lunch mee te nemen naar je werk en dan ook nog eens een gezonde avondmaaltijd op tafel zetten? Je wilt best thuis sporten, maar je weet niet hoe. Al deze excuses zijn enigszins waar en ja, we hebben allemaal op dit punt gestaan. Maar als je écht gezonder wilt leven (en gezond wil blijven), zul je moeten leren deze excuses op te geven. Wil je fitter worden en gezonder gaan leven? Dan begin je vandaag nog.

2.      Loop meer

Zelfs als je een aantal dagen per week fanatiek sport is het van belang dat ook in je dagelijkse leven actief blijft door simpelweg meer te lopen. Probeer wanneer en waar je kunt eens niet voor het gemak te kiezen, maar eens te lopen. Loop naar de supermarkt of naar het centrum of ga ’s avonds na het eten nog een blokje om. Probeer per dag minstens 10.000 stappen te zetten. Dit kun je voor jezelf heel makkelijk checken met een stappenteller.
 
3 Hou niet krampachtig vast aan regels
Hoewel het misschien tegenstrijdig klinkt, omdat het halen van een doel vaak samen gaat met schema’s en strikte regels. Maar we weten allemaal dat het niet haalbaar is om perfect te zijn, laat staan dat voor altijd na te streven. Dit geldt dus ook voor het volgen van een dieet of een sportschema. Door jezelf datgene te verbieden waar je het meest naar verlangt vergroot de hunkering ernaar en wanneer sporten een ‘moeten’ wordt is het plezier er snel vanaf. Probeer in plaats daarvan de 80/20 procent regel eens. Eet 80% van de tijd gezond en sta jezelf toe om af en toe te genieten van iets minder gezonds. Zorg er van wel voor dat je kiest voor iets dat je écht lekker vindt.
 
4 Kies eens voor een actief uitje
In plaats van altijd maar naar de bioscoop te gaan, of lang te tafelen, kun je ook eens voor kiezen voor een actiever uitje. Stap bijvoorbeeld samen met een vriendin op de fiets en stippel vooraf een leuke route uit, of geef jullie op voor LeontienLadiesRide. Je kunt met het gezin eens naar een natuurgebied gaan, een dierentuin of voor de echte sportievelingen naar de golfbaan of kies in de zomer voor een watersportcursus. De lijst met activiteiten is eindeloos, dus er zit vast en zeker ook iets bij wat aansluit bij jouw verwachtingen. Je bent hiermee niet alleen meer in beweging, je zal er ook meer plezier aan beleven.
 
5 Maak je workout korter
Ja, je leest het goed. Wanneer je namelijk van plan bent een uur te gaan sporten is het logisch dat er niet altijd tijd voor is, laat staan ook nog eens naar de sportschool te moeten gaan. Je kan beter je workout korter maken, maar efficiënter. Je kunt in 20 tot 30 minuten je hele lichaam trainen en jezelf behoorlijk in het zweet werken om met een voldaan gevoel daarna je dagritme weer op te pakken. Je hebt niet langer meer een excuus om niet te sporten.
 
6 Maak van je slaap een prioriteit
Veel van ons onderschatten het belang van een goede nachtrust, maar het is zelfs crusiaal voor een goede gezondheid om je lichaam iedere nacht de nodige rust te geven. Te weinig slaap kan zelfs leiden tot gewichtstoename. Probeer iedere nacht 7-8 uur te slapen.
 
7 Geniet van groenten op je eigen manier
Niet iedereen is dol op groenten, maar deze vitaminebommetjes bevatten wel essentiële voedingsstoffen die ons gezond en fit houden. Wanneer je niet dol bent op groente, zoek dan een manier waarop je het wel lekker vindt. Je kunt eindeloos variëren in de bereiding. Probeer eens te grillen of roerbakken. Of maak er een ovenschotel door diverse soorten groenten in gelijke stukken te snijden, te besprenkel het met wat olijfolie, peper en zout en precies naar eigen smaak. Probeer ook eens een groentesmoothie te maken met een mix van groente en fruit.
 
Met deze 7 gewoontes ben je in no time fit en gezond en blijf je het ook.

Trefwoorden van dit artikel: gezonde gewoontes, gezondheidstips
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?