Pijn in je schenen door lopen?

Pijn in je schenen door lopen?

Die scherpe pijn aan de voorkant van je scheenbeen. De moed zakt in je schoenen, omdat je weet dat je de komende weken (weer) minder kunt lopen, meer zult koelen en alleen maar kunt hopen dat het snel weer over gaat.

De meeste lopers kennen de pijn van springschenen (shin splints). Van beginnende lopers die hun eerste 5 km lopen tot ervaren lopers halverwege het seizoen, het kan iedereen treffen. Maar wat is de oorzaak van springschenen en, belangrijker nog, wat kun je als loper doen om het risico op het krijgen ervan te minimaliseren? Begrijpen hoe de spieren en gewrichten van het onderbeen werken zal je helpen bij het voorkomen en effectief behandelen van springschenen.


Springschenen is een gevolg van overbelasting. Dit treedt op wanneer er een disbalans ontstaat in sterkte tussen de stabiliteit en mobiliteit van een gebied. In dit geval worden springschenen meestal veroorzaakt door een zwakte in de stabiliserende spieren van de voet en enkel. Door een zwakke spiergroep moeten andere spieren harder werken. Deze spieren raken vervolgens overbelast en de gewrichten in de voet en enkel worden minder mobiel.
 
Springschenen kunnen ontstaan door een verkeerd loopschema: te veel of te snel. De behandeling bestaat uit het mobiliseren van voet en enkel om het beschadigde weefsel te herstellen en de normale beweging weer terug zal komen. Versterking van de zwakke spieren is niet alleen de oorzaak van springschenen, maar door deze spieren te trainen kunnen springschenen ook worden voorkomen.
 
Hier volgen nog 5 tips:
 
1.      Controleer je schoenen
Overbelastte stabiliserende spieren kunnen ook veroorzaakt worden door schoenen met te weinig steun. Een goede ondersteuning is belangrijk, maar van persoon tot persoon verschillend. Neem de tijd om de juiste schoen te vinden en ga bij voorkeur naar een gespecialiseerde winkel, waar ze je advies kunnen geven en je looptechniek kunnen analyseren.
 
2.      Mobiliseer spieren en gewrichten
Bijvoorbeeld met behulp van een schuimrol of ander materiaal waarmee spieren gemasseerd kunnen worden, zijn geweldig voor het behandelen van zacht weefsel. Voor springschenen geldt: rol (zacht) materiaal over de kuit, het scheenbeen en de onderkant van de voet.
 
3.      Sterker maken van de stabiliserende spieren van het onderbeen
Het lijkt misschien contra-effectief om overbelaste spieren te versterken, maar deze spieren zijn beschadigd en zullen moeten genezen. Versterking van deze spieren zal helpen de spier weer op te bouwen naar een gezond niveau. Krachtoefeningen, joga of specifieke krachttraining zullen helpen de gezondheid te herstellen en de beschadigde spieren herstellen.
 
4.      Sterk Centrum? Controleer het!
De spieren rond de lage rug, buik en het bekken bepalen hoe goed de gewrichten om hen heen bewegen. Een sterk centrum is van cruciaal belang voor de functie van heup, knie, voet en enkel. Hoe sterker de spieren van het centrum, hoe kleiner de kans op blessures is. Pilates is een uitstekende vorm van beweging om bepaalde gebieden van het lichaam specifiek te versterken.
 
5.      Rusten, koelen en bij twijfel hulp vragen
De situatie in controle houden voelt krachtig; je luistert naar je lichaam en je lichaam luistert naar jou. Maar wanneer we geblesseerd raken, is het belangrijk om te herkennen wat we zelf kunnen controleren en wat we niet zelf kunnen. Een professional kan helpen bij een vlot herstel en het afnemen van de angst voor het onbekende. Een goed herstel zorgt ervoor dat je zo snel mogelijk weer kunt lopen. Daarbij weet een professional je te adviseren bij het opbouwen van trainingen.
 
Springschenen is een overbelastingsblessure en er zijn vele preventiemogelijkheden. De meeste gevallen zijn goed te behandelen. Het is belangrijk een arts te raadplegen als de pijn in de schenen langer dan een paar weken aan blijft houden.

Trefwoorden van dit artikel: hardloopblessures, springschenen, overbelasting
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Heb je dit al gelezen?

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.



Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?