Sporten met griep: linke soep!

Sporten met griep: linke soep!

Wanneer kun je nou wel gaan sporten en wanneer niet? Zeker als je fanatiek bezig bent met hardlopen of fietsen, kan inspanning met koorts gevaarlijke complicaties veroorzaken. Luister dus goed naar je lichaam en blijf lekker onder de wol in plaats van een rondje te gaan joggen.

Er zijn een 10-tal punten opgesteld waar je op moet letten bij sporten met een griep. Een griepepidemie betekent dat verkoudheden, griepaanvallen en andere infectieziekten weer in groten getale de kop kunnen opsteken. Ofschoon de niet-sporter al gauw zal zeggen dat het niet verstandig is om te sporten als je ziek bent, leeft de vraag onder fanatieke bewegers wel degelijk. Wij zijn toch allemaal ongeveer 2 tot 4 maal per jaar verkouden en als dat moment samen valt met sportieve plannen moet je toch een keuze maken.

Een luchtweginfectie is vrijwel altijd een virusinfectie die zich kan manifesteren als een eenvoudige neusverkoudheid maar ook als een veel ernstiger beeld zoals een longontsteking of een zware griep. Voordat een advies gegeven wordt moet er onderscheid worden gemaakt tussen een infectie met algemene verschijnselen zoals koorts en spierpijn, of een infectie die zich beperkt tot lokale verschijnselen boven de nek zoals keelpijn, loopneus, hoofdpijn.

10 aandachtspunten voor sporters met griepverschijnselen:

  1. Bij koorts, spierpijn en een verhoogde hartslag in rust wordt afgeraden te sporten in welke vorm dan ook.
  2. Het vroegere geloof dat een verkoudheid of griep "eruit gezweet kon worden" Is onzin.
  3. Aangezien virusinfecties niet behandeld kunnen worden met antibiotica zit er niets anders op dan goed uit te zieken. Daarbij kan als stelregel gebruikt worden dat, als de koortsperiode bijvoorbeeld 4 dagen bedroeg, vervolgens nog 4 dagen gewacht moet worden alvorens weer rustig te gaan sporten.
  4. Ook andere virussen dan het griepvirus kunnen koorts en spierpijn veroorzaken, bijvoorbeeld virussen die darminfecties met diarree veroorzaken. Ook hierbij geldt een absoluut sportverbod.
  5. Alleen bij een simpele neusverkoudheid mag gewoon door getraind worden. Als de klachten dus beperkt blijven tot een zere keel, hoesten en een loopneus, kan er gewoon doorgesport worden, zorg dan wel voor een niet al te hoge intensiteit, dus rustige training.
  6. Bij een verkoudheid met alleen lokale verschijnselen in de eerste drie dagen alleen rustig en niet te intensief sporten.
  7. De beslissing om al of niet te gaan sporten neem je altijd voordat een koortsverlagend middel of pijnstiller is genomen, zoals aspirine of paracetamol.
  8. Indien er alleen lokale klachten zijn mag tegen de hoofdpijn overigens wel met een pijnstiller gesport worden.
  9. Wanneer de verkoudheid leidt tot een voorhoofdsholteontsteking, zal sporten extra hoofdpijnklachten veroorzaken en is dan ook niet aan te raden, zorg dan door middel van het gebruik van neusspray en stomen dat de beluchting van neus en bijholtes zo optimaal mogelijk is.
  10. Regelmatig sporten verhoogt de weerstand. Tijdens en kort na intensieve inspanning is de weerstand tijdelijk verminderd. Op dat moment ben je vatbaarder voor infecties, zoals de griep.

Hopelijk zal niemand het na deze tips in zijn hoofd halen om met een fikse griep te gaan sporten!

 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Ik dacht ook dat jje het eruit kon zweten, wild enet gaan kickboxen maar blijf toch maar thuis. Bedankt voor de duidleijke informatie opm deze site!!!!! Groetjes, Joey.

Joey, 08 december 2010

Ik dacht inderdaad dat je met sporten je griepje eruit kon zweten. Volgende keer maar lekker met een filmpje op de bank blijven liggen. :-)

Renate, 07 april 2009
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.



Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?