Fit met je mobieltje

Fit met je mobieltje

Een iPhone is een handig apparaat. Je kunt er mee bellen, de agenda op bijhouden en muziek mee afluisteren. Dat je met deze gadget ook fit kunt worden, weten echter weinig mensen. De iPhone als personal coach.

Via Itunes kun je voor een klein bedrag applicaties aanschaffen. Sommige van deze programmas zijn zelfs gratis. We hebben een aantal van deze applicaties om fit te blijven op een rij gezet.

iFitness (€1,59) - Bevat meer dan 150 oefeningen die je aan de hand van foto’s en instructies kunt uitvoeren. Je kunt ook zelf oefeningen toevoegen en in een logboek noteren welke inspanningen je hebt gedaan. De oefeningen zijn ingedeeld op lichaamsdeel of spiergroep, zodat je gericht kunt trainen. Ook kun je een trainingsschema maken waarbij je voor elke weekdag aangeeft welke oefeningen je wilt doen. Mocht je nog meer hulp nodig hebben: er zitten 9 routines in de applicatie, gericht op specifieke trainingsdoelen zoals gewichtsverlies of krachtopbouw.
Moet je vaak reizen, dan kun je kiezen voor een serie oefeningen die je zonder hulpmiddelen op je hotelkamer kunt uitvoeren. De applicatie krijgt heel regelmatig een update.

Hundred PushUps (€1,59) - Er zijn iPhone-applicaties waarmee je leert om een bepaalde afstand te hardlopen. Hundred PushUps is een soortgelijk trainingsprogramma, maar dan bedoeld om de 100 pushups te halen. Veel mensen komen niet verder dan 20 pushups, maar als je dat aantal langzamerhand opbouwt kun je in zes weken tijd het magische aantal van 100 bereiken. De applicatie geeft aan hoeveel pushups je elke dag moet uitvoeren. Het kost je in totaal maar 30 minuten per week.
Dezelfde ontwikkelaar heeft ook applicaties gemaakt om 20 chinups en 200 situps te halen.

Heartbeat (gratis) - Als je gaat sporten is het verstandig om de intensiteit van je inspanningen in de gaten te houden, zodat je hart niet op hol slaat. De hartslag tijdens het sporten moet binnen een bepaalde bandbreedte liggen, die afhankelijk is van je leeftijd. Met de gratis applicatie Heartbeat kun je meten wat je hartslag is, simpelweg door op het hartje te tappen bij elke hartslag. In beeld krijg je vervolgens de meting te zien. De applicatie kan ook dienst doen als BPM-teller voor muziek.

iSpinning (gratis) - iSpinning is de eerste iPhone-applicatie waarbij je naar je hart kunt luisteren terwijl je aan het fitnessen bent. Je fitnessgegevens worden automatisch bewaard, ongeacht of je nu houdt van spinning, wielrennen of mountainbiken. iSpinning werkt samen met de meeste hartslagmeters, onder andere die van Garmin, New Balance, Nike, Polar en Reebok. Je kunt het dashboard van de applicatie aanpassen en je workouts uploaden naar je iPhone zodat je allerlei interessante data kunt zien: verbrande calorieën, hoeveelheid tijd die je in de doelzone hebt doorgebracht, snelheid, afstand, kracht, verstreken tijd en dergelijke.

Gym Buddy (€2,39) - Mensen die weten hoe ze de oefeningen moeten uitvoeren hebben geen behoefte aan instructievideo’s en plaatjes waarop staat hoe je een dumbell moet vasthouden. Gym Buddy richt zich dan ook op een andere soort gebruiker: iemand die precies wil vastleggen welke oefeningen hij/zij heeft gedaan, hoeveel herhalingen, hoeveel gewicht daarbij in werd gebruikt en hoeveel tijd je met een bepaald toestel in de weer bent geweest. Bij elke oefening kun je notities kwijt. Ook kun je grafieken met je prestaties bekijken.

Yoga Trainer Lite (gratis) - Met Yoga Trainer kun je yoga leren aan de hand van de instructies in deze applicatie. Het bevat diverse simpele yogahoudingen, voorzien van foto’s, instructies en gesproken aanwijzingen. Het richt zich op ademhaling, meditatie, astanga en andere populaire yogaroutines. Een timer geeft aan hoe lang je elke houding moet volhouden. Bevalt de applicatie, dan kun je voor €1,59 de volledige versie aanschaffen.

C25K (€2,39) - C25K staat voor Couch to 5K en is een training om te zorgen dat ongetrainde mensen een afstand van 5 kilometer kunnen rennen. Het begint in de eerste week met 60 seconden rennen en 90 seconden wandelen. In de tweede week voer je dit op naar 90 seconden rennen en 2 minuten wandelen. Gaandeweg wordt je conditie steeds beter zodat je uiteindelijk je 30 minuten aan één stuk kunt rennen; dit is de tijd die nodig is om ongeveer 5K (3,1 mijl) te hardlopen. De applicatie geeft je via de koptelefoon steeds een waarschuwing wanneer je het tempo moet wisselen.

Trainer (€2,39) Trainer is vergelijkbaar met C25K maar toch is het anders. In de eerste plaats zijn de trainingsschema’s door de Belgische hardloopcoach Mieke Boeckx opgesteld en je kunt er ook nog je afgelegde route via Google Maps vastleggen. Veel completer dus en ook nog van een Nederlandse ontwikkelaar, AppLabs. Trainer helpt je om in 10 weken tijd 5K te rennen. Je hoeft niet elke dag de hardloopschoenen aan te trekken: de applicatie bevat in totaal 30 lessen die je in de loop van 10 weken moet uitvoeren. Er is ook een gratis Lite-versie waarmee je kunt beginnen om te kijken of het bevalt. Daarnaast zijn er aparte versies voor de iPod en versies waarmee je voor de 10K kunt trainen.

Eight Glasses a Day (gratis) - Er zijn voedingsexperts die betwijfelen of je wel 2 liter per dag zou moeten drinken. Andere experts denken dat het een prima richtlijn is, zolang je maar niet overdrijft. Met de applicatie Eight Glasses a Day kun je bijhouden of je wel genoeg water binnenkrijgt. Elke keer wanneer je een glas water naar binnen klokt tik je in de applicatie op een virtueel glas, zodat je in de loop van de dag kunt zien hoeveel je nog moet.

Gebruik onze handige armhouder voor Iphone en mp3

Bron: Iphoneclub.nl

 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Handig dat programma met die glazen water. :-)

Johanna uit Tilburg, 03 april 2009
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?