Boost je geluksgevoel

Boost je geluksgevoel

Het cliché zegt dat geluk in kleine dingen zit. Toch schuilt er een kern van waarheid in deze tegeltjeswijsheid. Onderzoekers hebben namelijk aangetoond dat simpele positieve prikkelingen je leven een positieve boost kunnen geven.

Geluksdagboek
Houd een positieve gebeurtenissen-dagboek bij. Hierdoor kun je de wereld altijd van een zonnige kant blijven bekijken. In het boek ‘honderd manieren naar geluk’ zegt de Australische psycholoog Timothy Sharp dat je iedere avond voor het slapen drie leuke dingen van die dag moet opschrijven. “Soms is dit eenvoudig, maar op andere dagen zal dit niet meevallen. Maar juist deze gevallen, geven achteraf het meeste leesplezier.”

Vakantiegevoel in je eigen huis
Word een 'swinger’ door een hangmat aan te schaffen. Het is niet alleen lekker om in de tuin te hebben, maar het geeft sowieso een vakantiegevoel, zelfs in de huiskamer. Je voelt je direct meer ontspannen en relaxed. Diepe ontspanning zorgt daarnaast voor een lagere hartslag en bloeddruk. Het vermindert de spanning in de spieren en hoofd- en rugpijn. Bovendien kun je jezelf beter concentreren en verminderen gevoelens van frustratie en boosheid. Hoewel je lichaam licht schommelt in de hangmat, blijft je brein hierdoor juist perfect in balans.

De vlieger
Door twintig minuten te vliegeren op het strand, verbrand je 400 kilocalorieën. Maar het is ook een perfecte manier om stress te verminderen, en bovendien je kindertijd weer een beetje te herleven. Lekker op het strand, wind door je haren en frisse zeelucht. Een ideale mix van natuurlijke elementen dus. Pas wel op met hoogspanningskabels, want deze kunnen de ‘spanning’ enigszins verhogen.

Lach je gezond
Een avondje stand-upcomedy is goed voor je hart. Een Amerikaanse studie toont aan dat veertig procent van de mensen met hartproblemen, minder geneigd zijn om te lachen dan gezonde mensen. Onderzoekers menen dat lachen een natuurlijk medicijn is tegen stress, en de opbouw van cholesterol tegengaat. Dus met een avondje comedyclub doe je ook je hart een plezier. Vermijd alleen de eerste rij. Publieke vernedering heeft nog nooit iemand goed gedaan…

Glij je blij
Herleef je jeugdjaren eens in een zwembad met flinke glijbanen. Voordat je de wenkbrauwen fronst: heb je ooit weleens iemand niet zien lachen op een glijbaan? Inderdaad! Bovendien geeft het bezoek aan een ‘waterpark’ een enorme adrenalinestoot, voor zowel jou als je gezin. Onderzoekers aan de Texaanse universiteit hebben aangetoond dat hartslagverhogende activiteiten de aanmaak van serotonine en cortisol bevorderd. Dit zijn de stoffen, die in je hersenen voor een prettig en voldaan gevoel zorgen. Bovendien zorgt de adrenaline voor een beter reactievermogen. Ga eens achterstevoren naar beneden, voor het maximale ‘stuntman-effect’.

 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?