Liever fit dan slank

Liever fit dan slank

Uit onderzoek blijkt dat slanke mensen die de gehele dag op de bank hangen, meestal ongezonder zijn dan dikke mensen die veel bewegen. Het devies is dan ook: blijf vooral sporten, ook al vliegen de kilo’s er niet direct af.

Volgens professor Adrian Bauman, van de Universiteit van het Australische Sydney, is dit fenomeen een veel voorkomend misverstand. “Alles draait om gezondheid, niet het gewicht van een persoon”, zegt Bauman. “De meeste mensen begrijpen dit niet, waardoor er om de verkeerde reden wordt gesport. Actieve mensen met overgewicht maken daarnaast minder kans op diabetes en hart- en vaatziekten dan lichamelijk fitte personen, die weinig bewegen. Ook hun cholesterol en bloeddruk is aanmerkelijk lager.”

Hoewel het aantoonbaar is dat je beter iets te dik kunt zijn dan inactief, wijst het Internationale gezondheids Instituut wel op de gevaren van extreem overgewicht. Zij hebben namelijk berekend dat met een Body Mass Index van 25 tot 30, een jaar van de levensverwachting moet worden afgetrokken. Bij mensen met obesitas (extreem overgewicht met een BMI van 30 tot 40) kan dit zelfs tot drie jaar oplopen. Wie boven de 40 zit moet zich helemaal zorgen maken. Bij hen kan hun lichaamsgewicht maar liefst acht jaar schelen!

Sport en beweeg dus zo veel als je kunt. Mocht je niet direct resultaat zien? Houd vol! Uiteindelijk verlies je de pondjes echt wel en het is sowieso goed voor je gezondheid, dat blijkt!

Ben je benieuwd hoeveel jouw Body Mass Index bedraagt? Hier kun je meer uitleg vinden.  

 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.



Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?