Neem vitamines serieus

Neem vitamines serieus

Iedereen weet dat je lichaam bouwstoffen nodig heeft. Vooral vitamine B1 is erg belangrijk, want deze helpt de mens namelijk zowel lichamelijk- als geestelijk goed te functioneren. Het is echter niet verstandig om klakkeloos vitaminepreparaten te slikken.

Vitamine B1 is een van de acht soorten die het B-complex vormen. Net als de andere B vitaminen speelt deze een grote rol in de gezondheid van lichaam en geest. Vitamine B1 heeft veel belangrijke functies voor het lichaam. Het vormt een essentieel bestanddeel bij het omzetten van koolhydraten naar energie en is noodzakelijk voor het goed functioneren van het hart en zenuw- en spierstelsel. Thiamine, het werkzame bestanddeel van vitamine B, is vooral belangrijk voor de hersenen, in het bijzonder de emotionele balans en het concentratievermogen.

Er is een verscheidenheid van aandoeningen en ziekten die worden gelinkt aan een gebrek aan vitamine B1. Symptomen daarbij zijn: pijn, gevoelloosheid, tintelende gevoelens in lichaamsdelen, spierslapte en een gebrek aan coördinatie in de grote spiergroepen, zoals die zich in de benen bevinden. Een te kort aan thiamine kan zelfs leiden tot hartvergroting, met als gevolg hart- of longfalen.

Overdaad schaadt
Ondanks de duidelijke noodzaak genoeg vitamine B1 in te nemen, wordt dit nog weleens nagelaten. Het is daarom zeer belangrijk de vitamine B-voorraad aan te vullen. Raadpleeg wel een arts als je vermoedt dat je een tekort hebt. Slik niet voortdurend multivitamines, want daarmee bereik je juist het tegenovergestelde en kun je zelfs ziek worden.

 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hallo Simone, Als je een orthomoleculair arts raadpleegt, dan zul je waarschijnlijk horen, dat die daar heel anders over denkt. Zo'n arts kan je ook precies vertellen, welke supplementen jij exact nodig hebt en ook advies geven over de goede merken/leveranciers van dit soort produkten. Suc6 Amarenske

Amarenske van Scherpenzeel, 11 mei 2009

Ik slik ook vitamine supplementen. Maar wat ik het meest lastige vind is inderdaad of je wel de juiste hoeveelheden neemt. Omdat het inderdaad kan schaden. Mijn huisarts bijvoorbeeld vind het onzin om vitamine supplementen te nemen. Voldoende groente en fruit en afwisseling is voldoende volgens hem. Waar kan je dan terecht?

Simone, 11 mei 2009
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.



Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?