Welke loopschoen past bij mij?

Welke loopschoen past bij mij?

Je hebt goed ‘gereedschap’ nodig tijdens het sporten. In het geval van hardlopen, zijn de schoenen cruciaal. Slecht passende gympies kunnen de pret namelijk snel bederven en voor blaren zorgen. Enkele tips om de juiste schoen voor jouw voet uit te kiezen.

Kies de juiste pasvorm
Asics, New Balance, Nike, Adidas en Puma zijn de meest bekende sportschoen merken. Al deze merken hebben verschillende modellen, en dus ook pasvormen. Je kunt dus niet simpelweg zeggen dat merk A breed is en merk B smal. Alle fabrikanten maken een verscheidenheid aan schoenen in allerlei pasvormen. Zoek dus altijd een paar dat lekker zit en niet omdat ze van een bepaald merk zijn.

Meten is weten
Omdat de vorm van de voet kan veranderen, zeker als je veel gaat joggen, is het verstandig je voeten te laten opmeten bij een erkende sportwinkel. Zo weet je zeker dat je het juiste type voor jouw voeten te pakken hebt.

Gadgets?
In sommige loopschoenen zit een datarecording systeem dat je progressie volgt. Je hoeft geen atleet te zijn, om vooruitgang te willen meten. In veel gevallen zijn deze type schoenen niet veel prijziger dan ‘normale’ hardloopschoenen. Een leuk extraatje, maar zeker niet noodzakelijk.

Weet wat je nodig hebt
Als je voor het eerst loopschoenen aanschaft, of wanneer je wordt geplaagd door blessures, is het verstandig bij een speciaalzaak langs te gaan. Win advies in en geef je specifieke wensen aan. Waarschijnlijk kom je dan met de beste keuze thuis!

Gel of air?
Vrijwel alle goede loopschoenen hebben een dempende zool met gel of luchtvulling. Het is moeilijk aan te geven welk systeem het beste is. Veelal heeft dit met persoonlijke voorkeur te maken. Probeer beiden en laat je gevoel beslissen.

Vervang op tijd
Schoenen gaan ongeveer 1000 kilometer mee. Dit hangt natuurlijk van veel factoren af, maar het is een goede graadmeter. Ben je een recreatieve jogger (2x per week 10 kilometer), dan is een nieuw paar na ongeveer een jaar wel gewenst om blessures te vermijden.

Investeer verstandig
Kwaliteits-schoenen zijn niet goedkoop. Ze beginnen rond de 120 euro. De duurste modellen kunnen wel 300 euro kosten. De meeste lopers vinden vaak een prima paar voor rond de 150 euro.

Kijk voor leuke loopschoenen in onze webshop

 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Weet iemand een lijst te vinden waarop alle loopschoenen staan met hun specificaties?

Mario, 09 juli 2009

Voor 120 euro kun je echt een prima schoen kopen. ga maar eens naar een erkende hardloopwinkel, b.v. in Dodewaard. Je hebt daar waar voor je geld en wordt bovendien heel goed geholpen om te zien welke schoen bij je past. Ik heb nog nooit meer betaald dan 120 euro en ik draag een aangepaste schoen.

Danielle, 12 mei 2009

Beste Petra, Je hebt gelijk. We hebben het nogmaals nagevraagd en aangepast.

Redactie Leontien.nl, 12 mei 2009

Ik vermoed dat er een klein typefoutje in het artikel zit want schoenen gaan tussen de 1500 tot 2000 km mee. Voor een gemiddelde loper van bijv. 3x per week 10km is dat dus een jaar. Groetjes

Petra, 12 mei 2009
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?