Yoga brengt balans in je training

Yoga brengt balans in je training

Wanneer je een sport beoefent, kan yoga daarbij een zeer nuttige aanvulling zijn. Natuurlijk zijn hardlopen, fietsen, zwemmen en gewichten tillen veel effectiever om calorieën te verbrandden. Maar wanneer je steeds dezelfde spiergroepen gebruikt, kunnen deze overbelast raken en blijven andere juist onderontwikkeld. Door yoga breng je je lichaam weer in balans, dus ‘strike a pose’!

Vermoeide spieren, die voelen als na een lange dag werken. Gespannen en op het punt van ‘exploderen’. Iedereen kent dit fenomeen. Door yoga ontspan je de spieren, waardoor ze extra snel herstellen. Complementeer daarom je training met een yoga warming up en cooling down van 15 minuten. Met yoga verbeter je namelijk niet alleen je balans, door de ademhalingstechnieken zorg je ook voor meer zuurstofopname in de spieren, waardoor je beter gaat lopen en harder kunt fietsen. De volgende twaalf complementerende zwem- fiets- en tiloefeningen zorgen ervoor dat je meer kunt sporten en minder blessuregevoelig wordt:

Zwemmen
Volgens experts kunnen regelmatige yogasessies de toename van zuurstof met 200 tot 300 procent vermeerderen. Dit betekent minder kramp en vermoeidheid, doordat extra zuurstof de spieren meer kracht geeft. Ga op je buik liggen en probeer met je handen de toppen van je tenen achterwaarts te pakken. Deze ‘boog’ zal in het begin niet meevallen, maar oefening baart kunst! Probeer dit driemaal enkele seconden vol te houden. Balanceer hierbij met de buikspieren.

Gewichten heffen
Het tillen van gewichten, bijvoorbeeld op de sportschool, is een aanslag op je spieren. Zeker wanneer je zwaardere gewichten tilt, moeten de spieren goed herstellen. Vijf minuten yoga bevordert dit herstel enorm. Spreid je handen gestrekt boven je hoofd. Vingertoppen richting de lucht en rek jezelf uit. Zak met je linkerbeen (afwisselen met rechterbeen) licht door je knie en strek je andere been naar achteren. Doe deze oefening voor- en na de oefening.

Lopen
Gedurende een looptocht van vijf kilometer landen je voeten meer dan 6000 keer op de grond. Dit gebeurt daarbij met een kracht van drie- tot vijf keer het lichaamsgewicht. Wanneer je onder zulke intensieve omstandigheden niet stretcht, worden essentiële spieren als de achillespees korter en stugger. Met yogaoefeningen kun je de spieren ontspannen, waardoor ze beter beschermd blijven tegen de impact van het hardlopen. Ga in spreidstand staan en zak iets door de knieën, terwijl je een van je benen gestrekt houdt. Kantel je bekken in de richting van het gestrekte been en buig in dezelfde richting. Probeer met je hand het been rond de scheen beet te pakken. Hef tegelijkertijd je andere arm richting de lucht en strek deze eveneens.

Fietsen
Ook tijdens het fietsen kun je spierklachten ervaren. Met name de rug is een gevoelig deel als je veel rijdt. Door yogaoefeningen verbeter je de algehele bloedcirculatie, waardoor je sneller herstelt. Ga op de grond liggen in de houding waarmee je ook op een stoel kunt zitten. Zeg maar met je been schuin over de knie. Pak het been dat recht is met je hand vast en trek deze licht naar je toe zodat je op je rug balanceert. Houd dit enkele seconden vol.

 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.



Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?