Onthouden kun je leren

Onthouden kun je leren

Vergeet je ook weleens het water dat al twintig minuten staat te koken? Ben je slecht in het onthouden van wachtwoorden of de naam van je partners zus? Geen paniek. Met enkele simpele truuks kun je je geest opfrissen en het geheugen weer optimaliseren. Tijd voor een mentale opfrisbeurt!

Zelfs de grootste brainiacs vergeten weleens iets, dus jij ook. Zij weten gewoon hoe je snel en efficiënt informatie moet opslaan. Om ook sneller en eenvoudiger zaken te onthouden zijn er een aantal handige tips:

Namen van mensen
Tijdens een voorstelrondje vliegen de namen vaak om je oren. Grote kans dat je er daarna een aantal niet meer weet. Dit komt omdat de informatie te snel aan je wordt gepresenteerd. Kunst is dus om deze stroom te beheersen. Wanneer je bijvoorbeeld op een verjaardag wordt voorgesteld aan een groep mensen, is het verstandig om te pauzeren bij de derde persoon. Maak een opmerking over iemands uiterlijk of juist de naam. Vaak gaan anderen zich dan in het gesprek mengen, wat jou de kans geeft de genoemde namen op te nemen. Herhaal dit bij iedere derde persoon en je onthoudt meer mensen dan je zou verwachten.

Boodschappenlijstje
Wanneer je de supermarkt inloopt zonder boodschappenlijst, is de kans groot dat je iets vergeet. De vele keuzemogelijkheden bemoeilijken dit proces extra, waardoor je ‘mentale’ shoppinglist snel in de war raakt. Neem daarom de tijd om producten die je nodig hebt te visualiseren voor je de supermarkt inloopt. Hoe vreemder de voorstelling, hoe waarschijnlijker het is dat je het zult onthouden. Beeld jezelf in dat Brad Pitt in zijn ene hand een pak melk en in de andere de geraspte kaas houdt. Dit alles terwijl de filmster enkel boxershorts draagt. Raar? Absoluut. Effectief? Reken maar!

Telefoonnummers
Het geheugen kan maar een beperkt aantal getallen aan. Probeer deze dus op te delen. Verdeel een rij getallen, zoals een telefoonnummer, in parten. Helemaal makkelijk wordt het als deze getalcombinaties een betekenis voor je hebben. Bijvoorbeeld 19: de leeftijd van mijn dochter. 75: driekwart. 66: Route 66. Enzovoort. Als er een concreet feit aan de willekeurige nummers wordt gekoppeld, worden deze logischer en daardoor makkelijker te onthouden.

Feitjes over je partner
Vooral als je een nieuwe partner hebt, wil je hem natuurlijk zo snel mogelijk het idee geven dat je geïnteresseerd in zijn leven bent. Onthoud de naam van zijn moeder of favoriete voetbalploeg, en je scoort gegarandeerd. Toch valt de berg aan informatie niet altijd even gemakkelijk te verwerken. Gebruik hiervoor de ‘kamer-techniek’. Neem een kamer in gedachte, waar je jezelf vertrouwd voelt. Stel nu voor dat hij daar iets doet, bijvoorbeeld voetballen. Wanneer je later aan deze kamer denkt, zul je automatisch je vriend in het tenue van zijn favoriete team een balletje zien hooghouden.

 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

heb je ook tips voor een toets te onthouden

rania , 15 november 2011

Goede tips! ik wil er nog een aan toevoegen. Gebruik de juiste woorden: als je iets wil onthouden om straks te doen, gebruik dan ook het woord 'onthouden'. Veel mensen zeggen 'niet vergeten'. Wat je doet, is het vergeten. Het woordje niet wordt nl. niet geregistreed door onze hersens (Wellicht ken je de zin: denk niet aan een rode olifant. Waar denk je nu aan?)

Josine, 11 juni 2009

Ja, leuke tips! Van de 4 tips is er eentje die ik zelf al deed. Telefoonnummers onthouden verdeeld in tweetallen met een leeftijd, verjaardag, wat dan ook eraan gekoppeld. Maar ga de andere tips zeker eens uitproberen. Robbie Williams met bospeen, brood en spaghetti of zo.

Wilma van Dooren, 09 juni 2009
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.



Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?