Een historisch stadion vol vrouwen

Een  historisch stadion vol vrouwen

Hoewel de hemel er soms dreigend uitzag, is Leontien Ladies Ride in Amsterdam vooral zonnig verlopen. Want waar in de rest van ons land de plassen op de wegen stonden, bleef het in de hoofdstad tijdens de tocht droog. Het monumentale Olympisch Stadion was de stille getuige van een ware vrouweninvasie in Amsterdam en omgeving.

Kijk hier voor foto's

Zo vroeg in de morgen staan de gezichten van alle medewerkers aan Leontien Ladies Ride gespannen. Niet vanwege de drukke werkzaamheden zo vlak voor dit mega-evenement, nee er zijn zorgen van een ander kaliber. Net als in Rotterdam, precies drie weken geleden, lijken hoosbuien namelijk een grauwsluier over de route van de tocht te werpen. De stress is daarbij vooral hoog, omdat de damesstoet voor het eerst door Amsterdam trekt. Het debuut in onze hoofdstad moet natuurlijk een feest worden en daar past regen niet bij. Nadat de eerste zonnestralen de masten van het Olympisch Stadion bereiken, klinkt er dan ook een zucht van opluchting bij iedereen.

Ook Leontien, die al vroeg in de morgen op het Stadionplein rondparadeert, heeft een glimlacht op het gezicht. Ze heeft heerlijk geslapen en bovendien een goede vriendin het jawoord horen geven de avond voordien. Even later nipt ze aan een kopje koffie in de camper van haar trouwe chauffeur Roel. Nog even de laatste spullen inpakken, met voor de zekerheid toch een regenjasje. Je kunt immers nooit weten. In het promodorp is het al snel erg druk. De standhouders doen goede zaken en ook de grappige quiz van Eneco trekt veel bekijks. Het startplein is deze keer niet op de openbare weg. Nee, in Amsterdam wordt het vertrek van Leontien Ladies Ride groots aangepakt, waardoor alle dames aan hun tocht beginnen vanuit het Olympisch Stadion. Wethouder Carolien Gehrels is zo trots als een pauw, als ze naast Leontien op het podium staat. Ze draagt een roze outfit, want natuurlijk fietst ze mee. Niet van Leontien.nl ditmaal, maar de leiderstrui van de wielerronde van Italië. De Giro start namelijk volgend jaar in de hoofdstad en daar zijn ze in Amsterdam terecht fier op.

Nadat eerst de ‘snelle’ vrouwen het historische gebouw fietsend hebben verlaten, rijdt de groep van Leontien richting Bosbaan. De resterende drieduizend dames wachten geduldig op hun beurt en vullen de atletiekbaan voor driekwart. Een monumentaal gezicht. De zon schijnt af en toe fel in de ogen wanneer de laatsten het Olympisch Stadion verlaten. Het zijn de allochtone vrouwen, die Leontien begeleid heeft tijdens het Ik Fiets-project. Veel van deze dames konden voordien niet fietsen, maar hebben nu hun angst overwonnen. Zij rijden vijftien kilometer, maar krijgen terecht het hardste applaus van de omstanders. De temperatuur is, zeker in het zonnetje, buitengewoon lekker. In het promodorp, waar de meeste mannen geduldig op hun vrouw wachten, is het dan ook zeer goed toeven. Velen eten een frietje of schenken al het eerste biertje in. Sommigen sluiten zelfs even de ogen en dutten in, hoewel dat met de klanken van de dj op de achtergrond geen eenvoudige taak is.

Ongeveer anderhalf uur na de start druppelen de eerste vrouwen al binnen. De microfonisten maken met de meesten een praatje en de vraag ‘hoe het was’, wordt gelukkig positief beantwoord. Ook Leontien heeft een heerlijke rit gereden. Natuurlijk kent ze de omgeving van de hoofdstad uit haar koersperiode, maar echt genoten van de natuurschoonheid had ze nog nooit. Binnen een uur is het promodorp tot aan de nok gevuld met feestende, borrelende en keuvelende deelneemsters. Dan gebeurt toch het onontkoombare en spetteren de eerste regendruppels op de grond. Als de nieuwe schaatsploeg van Leontien.nl net van het presentatiepodium afstapt, breken de hemelsluizen. Alsof het de gehele dag door de weergoden is opgespaard, valt het water met bakken uit de hemel. Niemand lijkt er om te malen en wie toch bang is voor een nat pak, schuilt bij een van de standhouders. Als de dj ‘It’s Raining Men’ inzet, springt een aantal dames al snel weer op de ‘dansvloer’.

Leontien zit dan al uit te puffen in de camper bij Roel. Een enerverende, maar vermoeiende dag zit erop. Roel vraagt of de oud-Olympisch kampioene koffie wil. ‘Graag Roeleke’, antwoord ze in plat Brabants. Ook Leontien sluit nu even de ogen. Een kort momentje maar. Waar zou ze aan hebben gedacht? ‘Wat een geluk met het weer? Wat zag Minke er gisteren mooi uit? Wat waren al die meiden weer top vandaag?’. Waarschijnlijk keerde ze even in zichzelf, of keek ze al vooruit naar 9 augustus. Dan reist het circus namelijk richting Zwolle. Leontien opent haar ogen, lacht en deelt een handtekening uit aan een man die al een paar minuten bij de camper stond te wachten. ‘U ook koffie’, vraagt Roel de doorweekte man. ‘Graag’, klinkt het vrolijk. Op Leontien Ladies Ride wordt er namelijk aan iedereen gedacht. Zelfs aan de op hun vrouwen wachtende mannen.  

 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Voor het eerst meegedaan aan Leonties Ladies Ride, het was geweldig!! Wat een happening, en alles was zo goed georganiseerd. Een dikke pluim! Samen met Wil heb ik ontzettend genoten, ook van de schitterend omgeving waar we doorkwamen. Volgend jaa doen we beslist weer mee en dan slepen we er nog meer mee. Groetjes Hanneke

Hanneke Bielderman, 12 augustus 2009

Het was in een woord geweldig. Ik heb gelijk geboekt voor Zwolle. Wie volg.

Hannie Smit, 12 juni 2009

Het was een topdag hoewel ik nog maar 14 ben heb ik toch de 35 kilometer gereden! Ik ben apen trots op me zelf! Ik ga volgend jaar zeker weer mee doen! Ik dacht eerst dat ik het niet zou halen maar het is me uitijndelijk gelukt!

Lys, 10 juni 2009

Voor de 1e keer meegedaan maar zeker niet de laatse keer! Wat een geweldige dag en wat een mooie route! Complimenten voor de organisatie!

Maureen, 09 juni 2009

Ik vond het heel jammer ,dat ik die dag niet meer mee mocht rijden omdat ik het verkeerd had begrepen !! heel jammer ,maar ik had wel netjes een mail gehad of ik dan maar met de andere tocht wilde mee doen ,ik moet helaas nog daar over na denken .

Naomi ngadimin, 09 juni 2009

Reed de dorpentocht vanuit en Amstelveen, en kwam de hele meute tegen. Leuk uitgedost en wat een deelnemers zeg! Volgend jaar doe ik ook mee. Groetjes eva http://jeetjemina.web-log.nl

eva, 09 juni 2009

Een geweldige dag. Vanaf de eerste ride doen wij al mee, maar deze rit was ook weer geweldig. Na 8 km kreeg mijn medefietster een lekke band. De achterblijvers bijhet stadion gebeld enwat moeten we doen. De stand van Bovag gaf uitsluitsel. Bel het nummer op de startkaart. Sneller als het geluid kan men niet zijn. Wat hebben de "jongens" een geweldig werk geleverd. Het was alleen maar lachen. Toe de klus geklaard was konden wij verder. KOSTEN NIETS,dat was service van BOVAG. Waar vind je dit nog in Nederland? Inderdaad bij Leontien lady ride. Op naar volgend jaar.

Hannie Advocaat, 09 juni 2009

Dag dames van de organisatie, Ik heb voor het eerst dit jaar meegedaan met de ladiesride en ervan genoten. De organisatie was perfect en het was een mooi tochtje zo buiten Amsterdam. Als er weer volgend jaar zo'n fietstochtje wordt georganiseerd, doe ik zeker mee en dan misschien de lange tocht. Het was een fijne dag en de weergoden waren ons goed gezind. Geen spatje regen!! Dus bedankt voor de mooie tocht!!

Ruby Melger, 09 juni 2009

Beginnen met een ere-rondje in het Olympisch Stadion, dat beloofd een TOP DAG te worden! En dat was het! De 5 VIP's uit IJmuiden hebben het vol en droog gehouden tot en met de After-Party! Verslaafd geraakt aan de LLR! Leontien en Michael: hartstikke bedankt en tot volgend jaar in Amsterdam!

Lia, Marjon,Jannie,Marina en Hannie, 09 juni 2009

Leuk stukje, maar wie is Minke ? (genoemd in de laatste alinea) of bedoelen jullie soms het dochtertje van Leontien en Michael, zij heet Indy !

Els Kommers-Visscher, 09 juni 2009

De start in het Olympische Stadion uniek, de route en het weer fantastisch en de verwennerijen onderweg GEWELDIG! Bedankt alle vrijwilligers en organisatie. Volgend jaar gaan we weer mee.

Tien, 08 juni 2009

Ik vond het geweldig!!! En wat viel het weer mee! Ik heb mn racefiets nog maar net, maar door deze dag weet ik zeker dat fietsen mijn grote hobby gaat worden! Dankjewel Leontien en je team!

Mirjam, 08 juni 2009

Wij van SJA Meidenplaza Amsterdam - www.sjameidenplaza.nl - hebben met onze Chebba PowerGirl's van 14 tot 25 jaar deelgenomen aan de Ride gisteren. Het was fantastisch! Onze meiden (veelal kansarm en allochtoon) doen weinig aan sport en de meeste hebben geen eigen fiets. Zowel Leontiens organisatie als MAC Bike Amsterdam hebben alle deelnemerskosten voor onze meiden gedekt! Bedankt! Ondanks de weersvoorspellingen waren de meiden allemaal om 9 uur 's ochtends op hun vrije zondag aanwezig en hebben ze de 35 KM uitgefietst: we zijn trots op jullie! Het weer zat gelukkig mee en we hadden een heerlijke, gezellige, empowerende dag! Volgend jaar weer en dan met nog meer meiden (jonge vrouwen die veelal vergeten worden).

Chebba PowerGirl, 08 juni 2009

We hebben met zijn 4-en vandaag voor het eerst de LLR meegereden. En we vonden het reuze leuk én gezellig. Wellicht doen we Den Bosch ook weer mee, maar zéker volgend jaar zijn we weer van de partij !!

Daniƫlle, 08 juni 2009

Ondanks de opstart (wij wilde ergens anders starten/ daar hebben we het maar niet over) toch op tijd op de juiste plek. Geweldig wat een unieke start en erg gaaf om zo door Amsterdam te fietsen. Volgend jaar ben ik er zeker bij, jij toch ook Josè. Een groot compliment aan de organisatie en iedereen die er omheen heeft geholpen heel erg bedankt voor deze dag.

Sonja Baars, 08 juni 2009

De koninklijke hoogheid op foto 12 ( is mijn vader ) heeft erg genoten gisteren tijdens de ride. Vraag van mijn kant: zijn de foto's die gemaakt zijn tijdens de finish ook beschikbaar ?

Charisma Leegwater, 08 juni 2009

het was weer fantaatisch zeker de start in het stadion en de route was ook mooi zoveel water rondom Amsterdam wie had dat verwacht . op; naar Zwolle daar ben ik weer van de partij

gonnie van wijk-kapteijn, 08 juni 2009

Ik sluit me bij alle reacties aan, maar wil nog even extra alle verkeersregelaars bedanken waardoor we telkens weer veilig de route konden vervolgen ! BEDANKT MANNEN EN VROUWEN !!!

Jolanda , 08 juni 2009

Wat een pracht rit is het geworden, voor het eerst dicht bij huis en de stad is ook zo mooi om te fietsen, we hadden nog wel even in het vondelpark willen rusten misschien een idee om het vondelpark later in de route te zetten... op naar Den Bosch voor de vijfde keer... wel volgend jaar de hoempa pa bands naar Amsterdam laten vliegen ..... want dan wordt het echt feest,... voor de rest was het weer top geregeld en vooral de vele verkeersregelaars die ons door de stad leiden...

Ellis, 08 juni 2009

Om 8 uur zijn wij neergestreken aan de Amstel voor een dagje rustig vissen met ons visclubje "De Jekko". Al snel kwamen we er achter dat het met onze rust gedaan was toen een horde snelle dames in wieleroutfit langs kwam denderen. Maar de stroom hield niet op. Daarna kwamen de iets minder snelle dames maar in schitterende outfits ons passeren. En de opmerkingen waren niet van de lucht. Velen wilden ons kratje bier overnemen, maar dat hebben we gelukkig kunnen tegenhouden. Al met al hebben wij gezien dat jullie erg veel plezier hebben beleefd aan deze dag. Wij hebben bij een van de fietsters van wie het stuur was losgeraakt nog technische assistentie kunnen verlenen. Goed initiatief. Visclub "De Jekko"

Just Merks, 08 juni 2009

Het was een heerlijk tocht, prachtige route en wat hebben we geboft met het weer :-) Ik sla Zwolle ff over waarschijnlijk, maar zeker tot in Den Bosch ;-) Groetjes Manon

Manon, 08 juni 2009

Genoten van de tocht, bijna een thuis wedstrijd, maar waar rijden we voor? ik dacht dat het ten bate was voor o.a. borstkanker onderzoek, maar helaas heb ik daarvan niets gezien, zelfs geen vlag van het KWF, of is de toch alleen een verering van Leontien. Jammer, want fietsen voor borstkanker was het doel van mijn vriendin en mij.

nellie de geus, 07 juni 2009

Wat hebben wij genoten,zo ontzettend goed georganiseerd alles was top. Eten en drinken en heel goed aangegeven hoe we moesten rijden. En het weer speelde heel goed mee, een fijne gezellige sfeer in het stadion. Tot volgend jaar en bedankt voor de goede zorgen.

Jeannet Overbeek van Ackooy, 07 juni 2009

we waren bij de erste ladiesride in den bosch maar amsterdam is echt een toppertje. prachtig parcours uitgezet - we hebben genoten en wat hebben we geboft met het mooie weer....... we zijn benieuwd of en welke stad volgend jaar een primeur mag verwachten ! gr Thessa en heleen

heleen, 07 juni 2009

het was een geweldige dag! de start vanuit het olympisch stadion was echt leuk om mee te maken. ik wist niet dat amsterdam zo mooi was om te fietsen! tot in zwolle :)

Marieke, 07 juni 2009
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?