Blijf je gebit blootlachen!

Blijf je gebit blootlachen!

Je bent lekker gezond bezig en eet verstandig en vooral met mate. Hoewel je levensstijl prima is, liggen er daarom juist gezondheidsgevaren op de loer. Waar dan? In je mond! Fitte mensen, die goed voor zichzelf zorgen, blijken bij uitstek vatbaar voor tanderosie.

 

Tanderosie is een groeiend probleem dat de slijtage van tanden (glazuur) bevordert. Wanneer glazuur namelijk wordt blootgesteld aan zuren (uit eten, drinken of de maag), wordt het tijdelijk zwakker en slijt het harder.

Dit kan ertoe leiden dat je tanden er slechter uit gaan zien. De glans wordt minder en de tanden krijgen een doffere tint. Slijtage door deze zuren kan er zelfs toe leiden dat tanderosie ontstaat, wat het gebit en het glazuur permanent kan beschadigen.

Maar waarom ik?
Volgens tandheelkundigen is het aantal mensen dat regelmatig fruit en groenten eet de afgelopen jaren fiks toegenomen. Dit alles om hun levensstijl en welzijn te verbeteren. Met dit in gedachte is het niet verwonderlijk dat tanderosie steeds vaker voorkomt bij fitte en gezonde mensen, zeker in combinatie met een dieet en bewegen.

Dieet:
Veel van de voeding en drank die we associëren met diëten hebben een zeer hoog zuurgehalte, wat het glazuur aantast en de tanden tijdelijk kwetsbaar maakt. Bovenaan deze lijst prijken fruit en fruitsappen.

Bewegen:
Sporten draagt ook bij tot zuuraanvallen op de tanden. Doordat je tijdens het bewegen vocht verliest, produceer je ook minder speeksel. Aangezien speeksel het ‘wapen’ van het lichaam is tegen zuren (het zorgt namelijk voor een buffer om de tanden), worden het glazuur meer aangetast. Wanneer na het bewegen ook nog een sportdrank wordt genomen, snijdt het mes eigenlijk aan twee kanten.

Poetsgewoonten:
Op school leerden we ooit: poets na iedere maaltijd. Dit is echter niet verstandig. Wanneer je net gegeten, of gedronken, hebt zijn je tanden het zwakst. Dit leidt dus tot meer schade aan het glazuur.

Eetgewoonten:
Wanneer je de gehele dag snackt (als je bijvoorbeeld lang sport of bijvoorbeeld tijdens een flinke fietstocht) worden je tanden meerdere malen blootgesteld aan zuren.

Wijntje?
Sorry dames, je raadt het al; ook het glaasje wijn of wodka op vrijdagavond is een bijdrage tot tanderosie.

Toch is er licht aan het einde van de tunnel. Je kunt tanderosie beperken zonder je levensstijl drastisch te veranderen. Blijf gewoon fruit en drankjes nuttigen waarvan jij vindt dat ze gezond voor je zijn. Je kunt daarnaast natuurlijk ook blijven sporten, maar onthoud een aantal kleine aanpassingen die je zullen helpen in de strijd tegen tanderosie.

  • Consumeer voedsel en dranken met een hoog zuurgehalte snel. Zo voorkom je dat ze lang in contact komen met je tanden.
  • Voorkom zuurhoudende producten laat op de avond. Je speekselniveau is dan het laagst.
  • Drink voldoende water tijdens het sporten, om uitdroging te voorkomen.
  • Drink zuurhoudende drankjes door een rietje. Draai daarna de drank niet rond in je mond.
  • Voorkom poetsen na een maaltijd. Het glazuur op je tanden is dan het zwakst.
  • Gebruik een zachte tandenborstel. Dit minimaliseert schade aan je gebit.

 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.



Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?