‘De wagentjes zijn niet aan te slepen’

‘De wagentjes zijn niet aan te slepen’

Zie ze graaien, naar alles wat eetbaar is en wat een leuke Toursouvenir kan zijn. Het is maar goed dat het sponsordorp dagelijks wordt bevolkt door nieuwe genodigden, want anders zou de stand van Skoda allang met de grond zijn gelijkgemaakt. De reden: miniatuurmodelletjes van het Tsjechische automerk.

Op een hoge, ronde tafel ligt een grote stapel witte zonnehoedjes. Daar omheen staan kleine plastic autootjes opgesteld. De Skoda Fabia blijkt een erg gewilde wagen. Dertig seconden nadat de poorten van het Village Départ, de ontmoetingsplek voor Tourgasten waar je alleen toegang hebt op vertoon van de juiste kaarten of polsbandjes, zijn geopend, is Skoda’s wagenpark verdwenen. Net als de petjes trouwens; kennelijk memorabilia van onschatbare waarde.
Lenka Benediktiova heeft lachend staan toekijken. Na een dikke week is ze al gewend aan de rituele inhaligheid van de passanten. En als hostess van de autofabrikant weet ze wat haar te doen staat. Van de tafel opnieuw een showroom maken met roestbruine Fabia’s. “Ik schat dat we elke dag op deze manier zo’n vierhonderd wagentjes uitdelen. Ze vallen in de smaak, hè?”, stelt ze vast.

“Ach, dit hoort erbij. Iedereen wil graag een aandenken hebben. Het is een kleine moeite. Het echte werk gedurende deze drie weken zit ’m in het begeleiden van de gasten van Skoda. Elke dag komen er twintig tot vijfentwintig relaties op bezoek, een beetje afhankelijk van wat voor ’n etappe er wordt verreden. Die mensen geef je een lach en een vriendelijk woord en begeleid je op hun ontdekkingreisje door de Tour.”

Lenka, 27 jaar geleden geboren in Slowakije (Roznava) maar ondertussen reeds zes jaar woonachtig in Straatsberg, heeft in de middaguren podiumdienst. De naam Skoda siert namelijk de witte leiderstrui, het tricot dat de beste jongere (renners niet ouder dan 25) in het algemeen klassement draagt. “De huldigingsceremonie is een leuk onderdeel van de functie. Hoe enthousiast het publiek steeds reageert bij de uitreiking van het shirt, dat is super!”

 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.



Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?