Teken loeren tijdens uitstapjes

Teken loeren tijdens uitstapjes

Veel mensen maken nu het zomer is weer lange bos- en duinwandelingen. Heerlijk om lekker in de vrije natuur rond te wandelen, maar er ligt een gevaar op de loer. Vooral in deze periode zijn teken heel actief. Een beet van dit beestje kan vervelende gevolgen hebben, bij jou of je kinderen.

Teken leven in struikgewas en hoog gras. Ze komen in heel Nederland voor en ze zien eruit als spinnetjes. Als een teek lang op de huid zit, bestaat de kans dat hij de ziekte van Lyme veroorzaakt. Er zijn eenvoudige maatregelen om dat te voorkomen. Een tekencontrole na een uitstapje in de natuur is een kleine moeite. En vindt u een teek, dan kunt u die eenvoudig zelf verwijderen.Een serieuze taak, want zonder behandeling kan deze ziekte chronische klachten veroorzaken aan hart, zenuwstelsel, gewrichten en huid.

Een tekenbeet is meestal onschuldig, maar kán u ziek maken als de teek lang op uw huid zit. Geef de teek dus geen kans. Een tekencontrole na een uitstapje in de natuur is een kleine moeite. Heeft een teek u toch te pakken, dan kunt u hem eenvoudig zelf verwijderen.

  • Pak de teek met een pincet zo dicht mogelijk bij de huid en trek hem voorzichtig los. Mocht er een klein stukje achterblijven, geen paniek. Het restant verdwijnt vanzelf uit de wond.
  • Ontsmet de achtergeleven wond goed, met een alcoholoplossing of jodium
  • Houd de huid waar de teek zat ongeveer drie maanden goed in de gaten. Wanneer er kringen ontstaan of er griepverschijnselen na de beet optreden, is het verstandig een dokter te raadplegen.

Kinderen
Vooral jonge kinderen spelen veel in de natuur, en gaan eerder van de paden af. Daardoor lopen ze meer kans op een tekenbeet. Bovendien leven teken meestal maximaal op zo’n anderhalve meter hoogte. Ze kunnen daardoor makkelijk op het hoofd van een kind klimmen. Een pet maakt dat risico kleiner. Net als het dragen van een shirt met lange mouwen en een lange broek waarvan de pijpen in de sokken zijn gestopt.

Tip
Het belangrijkste advies is om na een uitstapje in de natuur uw huid en kleding goed te controleren. Kijk daarbij vooral goed op plaatsen waar de huid dun, warm en vochtig is.

 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.



Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?