De mythe achter een goddelijk lijf

De mythe achter een goddelijk lijf

Veel mensen zullen het herkennen. Je staat voor de spiegel en bekijkt jezelf. Overal zie je plaatsen waar je liever iets gespierder zou willen zijn en uiteraard dan ook graag met een iets dunnere ‘speklaag’. We duiken de sportschool in en willen niets liever dit vet omzetten in spieren. Maar kan dit eigenlijk wel?

Het antwoord is kort en krachtig: nee. Het is een fabeltje dat vet kan worden omgezet in spieren. Door te trainen kan je wel spieren bijwinnen en vet verliezen, maar vet veranderen in spieren kan je dit niet noemen. Door te sporten zal je vet verbranden, door dit vet verlies kan het wel gebeuren dat je spieren zichtbaarder worden en je lichaam overal wat strakker worden zodat het lijkt dat je gespierder bent. Vetverbranding en spiermassa winnen staan echter los van elkaar.

Trainen
Wanneer je vet wilt verbranden kun je het beste een duursport uitkiezen. Ga een flink eind fietsen of een maak een lange wandeltocht. De grove stelregel is: hoe lager de intensiteit, hoe hoger de vetverbranding. Spieren kweek je niet, maar versterk je. Dit kun je doen door middel van krachttraining. Daarbij is het ook verstandig om veel proteïnen (eiwitten) te eten. Wil je echt spieren bijwinnen gaat dit meestal moeilijk samen met vet verbranden. Tijdens een streng dieet verbrand je naast vet soms ook spiermassa. Na de meeste diëten is de totale spiermassa samen met het totaal aan vet afgenomen.

Genetisch bepaald
Mensen die van nature uit meer vetmassa hebben, hebben ook meer aanleg om sneller spieren te winnen dan magere mensen. Magere mensen hebben doorgaans een zeer hoog metabolisme zodat ze weinig of geen gewicht toename kennen, hoeveel ze ook eten. Deze mensen gaan meestal ook minder snel spiermassa winnen, dit is meestal genetisch bepaald.

 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Ik ben het niet eens met de reactie van Frederiek, Mensen met een te langzaam werkende schildklier kunnen niet veel eten en komen toch snel aan, en wat denk je van mensen die medicijnen nemen voor een bepaalde ziekte. Zo zie je wel dat niet elk pondje door het mondje gaat.

Alet 30-07-09, 30 juli 2009

"Elk pondje gaat door het mondje" is een cliché-uitspraak en dus waar. Als je niet meer eet dan het lichaam nodig heeft ( vrouwen iets minder dan mannen) en voldoende beweegt per dag ( minimaal 30 minuten) dan ben je al op de goede weg ! Bekijk ook eens : www.voedingscentrum.nl voor nog meer info en uiteraard fietsen de LLR's .

frederiek, 24 juli 2009
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.



Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?