Honger-management werkt!

Honger-management werkt!

Je rijdt van je werk naar huis, de sportschool of om de kinderen op te halen. Boem, ineens overvalt het je: een zeurend hongergevoel, dat alleen te stillen lijkt me een snack. Voor je het weet sta je bij de counter van een hamburgerketen. Met enkele simpele tools kun je leren dat snaaien niet de enige oplossing is en trek managebaar is.

Door enkele tips, die je gedurende de dag kunt toepassen en de juiste planning kun je ervoor zorgen dat de trek geen meester van je wordt en vreetbuien tot het verleden behoren.

Probleem : Goede voeding, verkeerd tijdstip
Lukraak eten zorgt ervoor dat het lichaam moeilijk de echte hongersignalen kan identificeren.

Oplossing: Plan vooruit
Schrijf op wat je eet en zorg dat je op vaste tijden een maaltijd neemt. Schrijf hierna een schema waar je om de drie tot vijf uur eet. Zo leert je lichaam wanneer er voedsel ‘binnenkomt’ en zal minder snel signalen van honger op andere tijden afgeven. Alles draait om regelmaat.

Probleem : je ontbijt, maar niet op de juiste manier
De keuze welk ontbijt je neemt kan een grote rol spelen in hoe voldaan je jezelf gedurende de dag voelt. Wanneer je een muesli reep neemt, kunnen de snelle suikers ervoor zorgen dat je voor de lunch alweer bij de ijskast of benzinepomp staat.

Oplossing: Wees creatief
Combineer eiwitten met hoogwaardige koolhydraten (suikers). Hierdoor voel je de hele ochtend jezelf ‘vol’. Neem bijvoorbeeld een meergranen cracker met 30+ kaas, een eitje op bruin brood of volkoren muesli met magere melk.

Probleem: Je dieet is subliem, maar smakeloos
Wanneer je iedere avond een stukje magere kip en groenten op je bord ziet, kunnen er problemen komen. Je raakt verveeld en uiteindelijk val je snel in oude gewoonten terug. Hoewel er geen speld tussen bepaalde diëten is te krijgen, is variatie een essentieel onderdeel voor succes.

Oplossing: Gooi wat pit erin
Experimenteer met verse kruiden, zoals basilicum en munt. Voeg wat azijn toe of een theelepeltje honing toe. Ook knapperige maaltijden doen eten. Wat gemalen nootjes op de groenten kan een gerecht veel smakelijker maken.

Probleem: Je stapelt calorieën
Veel mensen negeren trek en beginnen de avondmaaltijd met een hongeraanval. Wanneer je uitgehongerd aan het avondeten begint, is de kans zeer reëel dat je veel te veel eet. Gevolg: een enorme hoeveelheid calorieën, die vooral in de avonduren niet meer worden verbrandt.  

Oplossing:  Spreid de calorieën
Eet ’s avonds niet te veel en beperk je tot een kleine portie. Hierdoor wordt je in de ochtend wakker met een gezond hongergevoel en zul je sneller een volwaardig ontbijt nemen. Behandel jezelf net als je kinderen. Hen zou je ook geen maaltijd over laten slaan.

Probleem: Je drinkt de maaltijden
Door de enorme populariteit van allerlei koffievarianten (latte, frapachino’s) tijdens het ontbijt of de lunch, krijgen we extra veel calorieën binnen. Daarnaast hebben ze weinig voedingswaarde, dus de honger zullen deze luxe koffievarianten niet stillen.

Oplossing: Stel prioriteiten
In de tijd dat je op de koffie moet wachten, had je zelf allang een boterham kunnen smeren of een beetje yoghurt met fruit kunnen maken. Het is het idee van de warme cafeïnebom dat trekt. Een latte (het liefst met magere melk) op zijn tijd is niet erg, maar het vult enorm, waardoor je minder trek hebt in andere dingen tijdens ontbijt of lunch.

 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

er gaat toch niets boven een whopper junior

peter s, 07 augustus 2009
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?