Ladies met rode hoeden

Ladies met rode hoeden

Ze stonden ’s morgens al vroeg, barstensvol energie én allemaal met een rode hoed klaar op het Rodetorenplein in Zwolle. En met dezelfde stralende glimlach arriveerden ze halverwege de middag weer op het eindpunt van Leontien Ladies Ride. “Dit hebben we toch maar weer mooi gepresteerd”, zongen de dames van de Red Hat Society bijna in koor bij aankomst.

 

When I am an old woman I shall wear purple
With a red hat that doesn't go and doesn't suit me.

Vrij vertaald:

Wanneer ik oud ben ga ik paarse jurken kopen
en zal daar ook een rode hoed bij doen
Dat staat me niet, maar ik zie mezelf al lopen.

Met deze regels uit een Engelstalig gedicht begint op de internet-encyclopedie Wikipedia het verklarende verhaal achter de rode-hoedenvereniging, een wereldwijde club van vrouwen die de vijftig zijn gepasseerd en – als het even kan – samen van het leven willen genieten. De vereniging is in 1998 opgericht door de Amerikaanse Sue Ellen Cooper en telde in 2005 al een miljoen leden. Dat jaar kwam er in Nederland (Voorschoten) een eerste aftakking van de Red Hat Society.

En zo kan het dus gebeuren dat er op een zondagmorgen in augustus een achttal uitbundig geklede vrouwen met de fiets aan de hand en een roodgekleurde hoed op zich meldt bij de inschrijfbalie van de Zwolse Leontien Ladies Ride.
“Meneer, u kunt ons vast wel even portretteren. Wij zijn de ladies van de Red Hat Society, allemaal vrouwen die genoeg hebben gezorgd voor man en kinderen. Dat doen we overigens nog steeds, maar daarnaast zoeken we ook naar leuke dingen voor onszelf, bijvoorbeeld meedoen aan een kookstudio. Want dat hebben we verdiend”, legt Lady Duke, zoals ze binnen de club heet, uit.
“Bij alles dat we in het kader van de Red Hat Society ondernemen, dragen we een rode hoed en kiezen we iets in het paars erbij. We zeuren niet. Wie dat wel doet, moet een euro in de zeurzak stoppen. Maar dat gebeurt bij ons niet. Wij hebben voornamelijk en veel plezier”, voegt Freule Lammechien. “Ja, ook vandaag. 35 kilometer fietsen door een prachtige omgeving. Die afstand is ruim voldoende: we zijn hier niet om topprestaties te leveren, wel om onderweg te genieten van de wijn en de knabbeltjes die we hebben meegenomen.”

Ze zijn, zoals gezegd, met z’n achten van de afdeling Zwolle, officieel chapter genaamd. “Onze voorzitster, de Queen-Mum, zit momenteel in Sint-Petersburg. Ze neemt deel aan een cruise die vanuit Rotterdam is vertrokken. Anders zou ze hebben meegefietst. Eerder dit jaar, op 25 april, zijn we aanwezig geweest op de landdag die door het chapter Arnhem werd georganiseerd. Er waren 430 dames. In 2011 is het de beurt aan ons. Ik reken erop dat er dan vijfhonderd dames komen”, zegt de Freule. “Hoeveel zeg je?”, vraagt Lady Duke ogenblikkelijk. “Ik ga uit van achthonderd.”

Maar zover is het nog niet. Eerst trappen door het Vechtdal. Nog eens: die 35 kilometer is bedoeld voor de lol. Bovendien, Zwolle is inmiddels een begrip, nu ze voor de derde keer aan het vertrek staan. ,,Begrijp het goed, we zijn geen timide vrouwtjes. Nee, wij zijn netwerkertjes en zeker geen zielepietjes. En nu is er genoeg gepraat, want we willen koffie.”

Weg zijn ze, de acht Society-leden, om de innerlijke mens alvast te bevoorraden. Een uurtje later zwaaien ze nog altijd goedgeluimd naar diva van de Ladies Ride, Leontien, die iedereen vanaf het podium een fijne tocht wenst. “Dat is het geweest”, meldt Lady Duke in de middaguren.

 

 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Afgelopen zondag was voor ons de Leontien ladiesride een geweldige happening. Reclame -adviesbureau Advice had ons 24startbewijzen gegeven. Een fantastisch gebaar, wij hebben als deelnemers genoten. Allemaal in een blauw poloshirt stonden wij aan de start. Goed herkenbaar en voor velen reden om te reageren met "van welke organisatie komen jullie" etc. Direct al in gesprek en ook onderweg werden wij door velen aangesproken. Veel fietsplezier in een mooie omgeving en enorm veel gezelligheid. Alles was goed geregeld en voor ons had Advice het perfect verzorgd. Het laatste stuk richting Zwolle werden wij ingehaald door Leontien. Zij raakte ook in gesprek met ons en vond het zo gezellig dat zij tot aan de finisch bij ons bleef. De conclusie van iedereen was dat de deelnemers van Frion, mede door de goede ondersteuning van Advice, kunnen terug zien op een heerlijke dag en volgend jaar weer graag van de partij zijn. Frion was positief in beeld en de vele contacten en belangstelling deed ons genieten van de goed georganiseerde fietstocht. Tot de volgende keer.

cliënten van Frion en begeleiders, 14 augustus 2009
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.



Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?