Diabetes: niet alleen ouderenprobleem

Diabetes: niet alleen ouderenprobleem

De laatste tijd hoor je steeds meer over de sluimerende aandoening diabetes. Niet dat het voordien niet bestond, maar er zijn steeds meer aanwijzingen dat mensen met een risicogedrag een flinke kans maken om ‘suikerziekte’ op te lopen. Maar wat kun je er zelf aan doen?

Type 2 is de meest voorkomende vorm van diabetes, met ongeveer 85 tot 90 procent van alle gevallen. Vooral ouderen worden getroffen, maar ook steeds meer jonge mensen krijgen suikerziekte. Zelfs kinderen kunnen het slachtoffer worden van deze ziekte. Veelal is dit het gevolg van de levenswijze en voedingsgewoonten.

Door de volgende tips ter harte te nemen, kun je diabetes type 2 helpen voorkomen:

1 Kies voor gezonde voeding
Verminder de grote van de porties en kies voor de juiste etenswaren. Kies daarom vaker voor mager vlees, volkoren producten, fruit en groenten voor een uitgebalanceerd patroon.

2. verlies je buikje
Mensen met veel vet rond de middel lopen meer kans op diabetes type 2. Wanneer je ongeveer 5 % in deze streek verliest, wordt het risico al een stuk kleiner.

3. Verminder het alcoholgebruik
Meer dan drie glazen alcohol per dag kan ervoor zorgen dat de suikerspiegel van slag raakt. Beperk daarom alcoholinname tot drie tot vier glazen per week en gebruik kleinere glazen. 

4. Slaap voldoende
Wanneer je maar vijf tot zes uur per nacht slaapt, heb je tweemaal zo veel kans op diabetes type 2 dan wanneer je zes tot acht uur slaapt. 

5 Beweeg met regelmaat
Probeer vijf dagen per week ongeveer een half uurtje te bewegen. Dit hoeft niet fanatiek, als je maar bezig bent.  

Als je meer over diabetes wilt weten, klik dan hier.

 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?