Hygiëne is van levensbelang

Hygiëne is van levensbelang

Nu de varkensgriep rondwaart zijn mensen extra voorzichtig en wordt er meer aandacht besteedt aan hygiëne. Maar kun je ook echt voorkomen dat je ziek wordt, of een simpel verkoudheidje oploopt? En hoe komt het eigenlijk dat je besmet raakt?

Hoe wordt verkoudheid en griep eigenlijk verspreidt?

Bacillen die verkoudheid en griepverschijnselen veroorzaken, verspreiden zich door aanraking en de lucht. Wanneer je begrijpt hoe dit werkt, kun je de risico’s op besmetting drastisch verlagen. Als mensen kuchen, niezen, praten of zelfs ademen, stoten ze vanuit hun keel of longen kleine druppeltjes vocht uit. Wanneer deze persoon ziek is of een verkoudheid meedraagt, kunnen deze druppeltjes duizenden bacillen bevatten en lang besmettelijk zijn.

Grote ademhalingdruppels
Grotere druppels komen niet verder dan een meter, vooral door het gewicht, voordat ze op handen belandden of op een bureau, speelgoed of deurkrukken. Wanneer na aanraking deze bacillen in de ogen, mond of neus krijgt, loop je kans een virus op te lopen.

Kleine ademhalingsdruppels
Doordat ze veel lichter zijn, kunnen kleine ademhalingsdruppels veel langer in de lucht blijven hangen en verder rondzweven. Dit betekent dat je, hoewel je geen direct contact hebt gehad met een besmet persoon, toch bacillen oppikt. Dit is dus een uiterst makkelijk verspreidbare bron van bacteriën en virussen.  

Wat moet ik doen om besmetting te voorkomen of zelf bacillen te verspreiden?

Niezen en hoesten
Bedek je mond tijdens het niezen of hoesten met een zakdoek. Mocht je geen zakdoek bij de hand hebben, gebruik dan de binnenkant van je elleboog of de mouw van je shirt. Gooi de zakdoek zo snel mogelijk weg (papieren) of stop deze in de zak van je jas om de kans van verspreiding tot een minimum te beperken. Was hierna zo snel mogelijk je handen. Indien je een stoffen zakdoek gebruikt; was deze dan op minimaal 60 graden.

Handen wassen
Zorg dat je handen (en van je familieleden natuurlijk, altijd worden gewassen nadat ze in contact zijn gekomen met ademhalingsdruppels, zoals bij:

  • Kuchen of niezen
  • Aanraking van materialen waar op is gekucht geniest
  • Nadat je iemand hebt verzorgd die ziek is of een fikse verkoudheid heeft

Hygiëne thuis

Oppervlakten (zoals de vloer of tafelbladen), meubels en huishoudelijk-gereedschap kan eenvoudig bezaaid raken met bacteriën en virussen. Maak daarom goed en grondig schoon. Denk daarbij vooral aan gebruiksvoorwerpen die door vele handen gaan zoals de telefoon, deurkrukken of de afstandsbediening.

Wanneer je toch besmet raakt en een griepje of verkoudheid oploopt; raadpleeg je huisarts naar de ernst van de zaak. Meestal ben je er binnen een paar dagen weer bovenop, maar in zwaardere gevallen weer de dokter altijd raad.

 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Ik biljart vaak,ik heb al drie maal de griep op gelopen,is het mogelijk dat het komt door de bacillen op het Biljart?

Charel, 02 april 2015
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.



Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?