Boost je brainpower

Boost je brainpower

Concentratieproblemen tijdens het werk? Vergeet je weleens iets tijdens het boodschappen doen? Geen paniek want je kunt je brein een enorme boost geven door actief voor je hersenen te zorgen. Elf alledaagse tips om fris in de bol te worden!

Drink voldoende
Je hersenen bestaan voor 80% uit water. Wanneer je niet uitgedroogd bent, presteert je brein het best. Drink daarom minimaal acht glazen water per dag en vermijd overmatig alcoholgebruik.

Slapen doet wonderen
Zorg dat je iedere nacht minimaal zeven uur de luiken dicht hebt! Wanneer je dit goed volhoudt, zul je merken dat het concentratievermogen omhoog schiet.

Zorg voor rust
Door een meditatieve buikoefening toe te passen, zorg je voor rust in je hoofd. Adem diep in door je neus. Zorg hierbij dat de buik (en niet de borst!!) flink omhoog komt en blaas hierna lang uit door de mond. Doe dit tien minuten per dag.

Let’s dance
Er zijn maar weinig bezigheden die het brein zo stimuleren als dansen. Je spreekt namelijk alle delen van je hersenen aan. Beoordeling, coördinatie en timing bijvoorbeeld. Dansen laat je hersenen op volle toeren draaien.

Hang niet voor de buis
Tv kijken is ontspannend, maar je kunt het ook overdrijven. Uit onderzoek blijkt dat mensen die minder dan twee uur per dag tv kijken, veel minder kans op Alzheimer hebben.

Word lid van een boekenclub
Lezen is voornamelijk goed voor het brein als er informatie moet worden opgeslagen of juist worden onttrokken. In een club wordt daarbij ook cognitieve aspecten gestimuleerd.

Bestrijd effectief en slim pijntjes
Mensen die Ibuprofen nemen tijdens hoofdpijnaanvallen, hebben 44% minder kans op hersenaandoeningen, als Alzheimer. Dit beweert de Universiteit van Boston. Wees wel enigszins huiverig voor Paracetamol. Volgens dezelfde onderzoekers kan regelmatig gebruik de lever schaden. Daarbij worden ook antioxidanten afgebroken die het functioneren van de hersenen stimuleren.

Vermijd ANG’s
Automatische negatieve gedachten (ANG) stimuleren de gedeelten van het brein dat angstaanvallen kan veroorzaken. Ook het stresssyndroom wordt verergerd, waardoor hersencellen worden beschadigd. Wanneer je ANG’s krijgt: schrijf ze op en zoek naar een oplossing. Ga niet malen!

Two to tango
Mensen die minimaal tweemaal per week sex hebben, lopen 50% minder kans op hartproblemen. Volgens onderzoekers is het verband tussen het hart en het hoofd inmiddels zo duidelijk bewezen, dat er een parallel getrokken kan worden. Daarnaast is vrijen ontspannend, wat zorgt voor minder stress.

Begin de dag met een eitje
Eet regelmatig een eitje bij het ontbijt. De proteïne die in eieren zit is namelijk zeer goed voor de hersenen. Een Amerikaans onderzoek toonde onlangs aan dat studenten die voor een proefwerk eieren hadden gegeten, beter scoorden dan voorheen.

Verander patronen
Borstel je haar eens met je linker hand of jog een stukje achterwaarts. Activiteiten die de routine breken, zij zeer goed voor het brein. Je stimuleert andere delen van de hersenen en het is nog grappig ook.

 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?