Een fit gebit

Een fit gebit

Dat tanden het visitekaartje zijn van je gezicht, is natuurlijk bekend. Een fris gebit met een schone witte kleur werkt ontwapenend en maakt het lachen een stuk eenvoudiger. Toch zijn tanden niet alleen belangrijk als schoonheidselement. De gezondheid kan bij een verwaarloosd gebit ernstige schade oplopen.

De voedingskeuze is hierbij heel belangrijk. Niet alleen de tanden, maar de gehele mondhygiëne wordt bevorderd door een gezond en gevarieerd eetpatroon. Vooral in de kindertijd is het daarom belangrijk al goed met het gebit om te gaan en verantwoorde keuzes te maken. Beschadigde tanden en kiezen kunnen immers alleen met noodgrepen bij de tandarts worden hersteld.

Hoe voeding mondhygiëne beïnvloed:
Alle voeding (drank en etenswaren) komt in aanraking met verschillende soorten bacteriën, die in de mond rondzweven. Dit is niet vies, maar heel normaal. Deze bacteriën zorgen namelijk voor bescherming. Wanneer je echter niet goed poetst (en flost) komt er een plakaanslag op de tanden. Deze plak bindt zich vervolgens aan de suikers die in veel producten zitten. De combinatie van de plak en de suikerrestanten zorgt voor een zuurafscheiding, die het tandglazuur aantast. Op langer termijn kan dit zelfs leiden tot gezondheidsklachten.

Voorkomen:
Dat je goed moet poetsen staat natuurlijk buiten kijf. Maar ook het eetpatroon kan een positieve rol spelen. Dit lijkt eenvoudig, maar suikers vind je in vrijwel alle voedingsproducten (fruit, melk, muesli, brood). Probeer daarom echte suikerbommen, zoals frisdrank en snoep, tot een minimum te beperken. Mocht je toch een dag flink gesnoept hebben, poets dan je tanden extra goed. Het gaat er niet om alle slechte etenswaren te vermijden, maar een balans te vinden. Poets iedere dag tweemaal, and you’ll be fine!

Resumerend:

  • Drink voldoende water. Dit reinigt de mond.
  • Eet iedere dag gevarieerd en het liefst uit de schijf van vijf
  • Probeer tussendoortjes te beperken
  • Eet niet te veel producten met veel suiker en vermijd frisdrank
  • Poets en flos twee keer op een dag

 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.



Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?