Relativeer, lach en zing

Relativeer, lach en zing

Iedereen lijkt tegenwoordig rond te vliegen en ontzettend veel haast te hebben. De maatschappij schijnt dit te verlangen, en dus moet iedereen daar op zijn of haar manier op anticiperen. Toch kan deze ‘druk’ beklemmend werken, waardoor stress en paniek toeslaat. Het probleem herkennen is vaak al het halve werk, waardoor je zonder stress normaal kunt functioneren.

Wat houdt stress nu precies in?

Hoewel problemen en zorgen van alle tijden zijn, is er natuurlijk wel een verschil met vervlogen tijden. Tegenwoordig maak je jezelf druk of je een deadline kunt halen, waar men in de prehistorie zorg had of er wel genoeg eten bij de jacht werd gevangen. Hoewel deze kwesties mijlenver uiteen lijken te liggen, is de reactie van lichaam en geest gelijk. Wanneer stress toeslaat, merk je dit aan de volgende verschijnselen:

  • Hypothalamus (een stof in de hersenen) geeft stresshormonen af
  • Het geheugen wordt meer accuraat
  • Pupillen vergroten
  • De mond droogt uit (door minder speekselproductie)
  • Het immuunsysteem verzwakt
  • De hartslag gaat omhoog
  • Bloeddruk stijgt
  • Longen worden wijder
  • spijsvertering vertraagd
  • Meer zweetvorming
  • Bloedsuikerspiegel stijgt (om extra energielevels aan te maken)
  • Meer drang tot urineren

Is er een oplossing?

Jazeker, het lichaam maakt zich slechts klaar voor actie in stresssituaties. Een licht paniekerig gevoel maakt zich meester over je. Weet je wat? Krijg geen extra spanning door spanning. Het is een natuurlijk proces. Probeer deze drie stressverminderende trucs eens uit. Enkele onzinnige voorbeelden geven aan dat het principe altijd werkt. Gewoon goed je kop erbij houden, zonder dat er waxine lichtjes aan te pas hoeven te komen.

Bron: De start van de werkweek
Therapie: verleg de focus
Besteed extra aandacht aan je partner. Wanneer je de focus op iemand anders legt, zul je zien dat je eigen problemen of stressgedachten verminderen. Ben je single? Geen nood. Bezoek of bel een goede vriendin en laat haar vertellen over haar weekend.

Bron: Een te drukke zaterdag vol shoppen in de supermarkt
Therapie: Zing in de auto

De universiteit van Londen toonde onlangs aan dat zingen spanningen enorm verminderd, energie geeft en de algehele gemoedstoestand verbeterd. Iedere vorm van vocale expressie biedt daarbij soelaas. Dus blèr lekker mee opweg naar de Appie, je zult zien dat het helpt.

Bron: Eigelijk niet zo gewenst familiebezoek
Therapie: Kijk naar het weerkanaal
Uit onderzoek blijkt dat het kijken of luisteren van monotone, emotieloze beelden en geluiden relaxend werkt. Dus zet de tv op een kanaal dat je niets interesseert en zak lekker weg in de brij van woorden. De hersenen gaan dan als het ware op stand-by, wat zorgt voor kalmte. Je zult merken dat je een stuk meer ontspannen bent als de bel gaat. Mocht je toch nog spanning voelen, laat dan ome Piet lekker vertellen over zijn dagen in de scheepvaart en pas hetzelfde principe toe. Niemand die het merkt, wedden?

 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.



Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?