Afvallen een doordeweekse activiteit?

Afvallen een doordeweekse activiteit?

Wie een paar kilo wil verliezen heeft twee opties: lijnen of sporten. Een combinatie van beide is natuurlijk helemaal ideaal. Toch blijkt dat veel mensen fanatiek beginnen, maar al snel toegeven aan verleiding. Met name het weekend is daarbij een beruchte valkuil. Het opgebouwde ‘krediet’ wordt na vrijdagmiddag weer grotendeels teniet gedaan. Zonde, want er zijn truuks om wel een rechte rug te houden, ook in het weekend.

Er is iets aan het weekend dat ervoor zorgt dat veel mensen hun goede voornemens tijdelijk aan de kant schuiven. Onderzoekers van de universiteit in Washington publiceerden hierover een onderzoek in een obesitas-magazine. Personen die een heel strikt dieet volgden door de weeks, vielen desondanks nauwelijks af. De reden: ze consumeerden in het weekend meer dan in de gehele week.  

Natuurlijk wil je in het weekend ook kunnen genieten, maar dit mag nooit een vrijbrief zijn om de gehele koelkast leeg te plunderen. Met deze tips kun je deze weekendobsessies doorbreken, zodat je zeven dagen per week kunt afvallen:

Excuus: ‘Ik verdien een extraatje’
Mensen hebben de neiging zichzelf te belonen voor alle gedane inspanningen. Ook degene die al een hele week soepjes eten en op wortels kauwen. Dit is ook geen probleem, maar trakteer jezelf dan op iets kleins. Wanneer je hetgeen waardoor je jezelf goed voelt niet de baas bent, probeer dan de schade te beperken. Een ijsje? Prima. Maar neem dan maar een bolletje, in plaats van drie.

Excuus: ‘Ik ga uiteten’
Zien eten, doet eten. Engelse onderzoeken toonden aan dat mensen die samenwoonden met anderen met overgewicht, zelf ook sneller aankwamen. En, laten we eerlijk zijn: niets is zo vervelend als dat iemand zegt ‘ik ben op dieet’ tijdens een etentje in een restaurant. Je hoeft echt geen kleine salade te bestellen, maar je kunt wel een verantwoorde keuze maken. Bestel liever vis dan vlees, of kies een rode pasta, in plaats van de vettige witte saus.

Excuus: ‘Te druk’
Vaak is het weekend drukker dan je gepland had. Zeker als je kinderen hebt, ben je constant in de weer en heb je weinig tijd om over je voedingkeuzes na te denken. Al snel wordt er dan een bezoek aan de friettent of de plaatselijke pizzeria gebracht. Je kunt dit fenomeen voor zijn, door vooruit te plannen. Zorg dat de boodschappen voor het weekend al in huis zijn. Ben je op een feestje? Neem dan kleine porties en ga niet in de buurt van het buffet staan. Een glas in de hand hebben doet ook wonderen, want met een hand een bord eten vasthouden is geen gemakkelijke opgave.

Excuus: ‘Met een wijntje ontspan ik beter’
Zelfs gedurende de week hebben mensen moeite geen drankje voor en tijdens het eten te drinken. Dit terwijl alcohol een van de grootste dikmakers is. Het probleem is echter dat het niet als dik-makend oogt. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een flinke bamihap, lijkt een glas Baileys geen calorien-bom. Vaak gaat drank gepaard met snaaien. Een handje nootjes is immers snel gepakt. Een drankje drinken is prima, maar ga dan voor kwaliteit. Haal bijvoorbeeld een lekkere sancerre in huis en drink daar twee glaasjes van. Zo geniet en ontspan je zonder enorm veel calorieën op te slaan.

Excuus: ‘Volgende week haal ik de schade in’
Gezond eten en afvallen kun je niet aan en uit zetten. Het is een levenswijze, niet een truuk. Je moet niet geobsedeerd raken door eten, maar maak wel bewuste keuzes. Wanneer je in het weekend heel veel eet, is de kans dat je dit door de weeks verbrand aanwezig, maar niet reëel. Lijnen is normaal al geen pretje.

Conclusie:
Natuurlijk mag je in het weekend iets extra’s als je dat graag wilt, maar eet niet meer dan je normaal zou doen. Vraag jezelf af: ‘Heb ik dit nodig, wil ik dit wel?’, en je bent al een heel eind.   

 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?