Wees geen doemdenker!

Wees geen doemdenker!

Ouderdom komt met gebreken, dat weten we allemaal. Toch maken we ons steeds vaker zorgen over, lichamelijke en geestelijke, mankementen. Ben je bang dat je geheugen je in de steek laat, of je haar nu al uitvalt? Relax, veelal zijn er hele logische oorzaken, verklaringen en vooral oplossing.

Wanneer er concrete problemen zijn, is het natuurlijk raadzaam zo snel mogelijk een dokter te bezoeken. We laten ons echter veel te snel gek maken door onze omgeving, of door onze eigen angsten. Varkensgriep, Alzheimer, botontkalking, je hoort tegenwoordig de naarste dingen in de media en doemdenkers kunnen al snel verbanden gaan leggen. Onterecht, vooral als de feiten in je voordeel spreken. Enkele voorbeelden waar mensen ’s-nachts van wakker liggen.

Angst:
De grond ligt vol met haren, maar ik hebt geen kat.
Natuurlijk hoeft kaal niet lelijk te zijn (kijk naar Sinead O’Connor), maar veruit de meeste vrouwen vinden een flinke kop met haar een pre. Toch is het een feit dat meer dan 25 procent van de vrouwen nog voor de overgang zal lijden aan haarverlies. Of dit gebeurt, is voornamelijk genetisch bepaald. Wanneer je vader en moeder een flinke bos hebben, is de kans klein dat je zelf kaal zult worden.
Actieplan: Wanneer je een elastiekje meer dan tien keer rond je haar kunt draaien, is het verstandiger om naar een dokter te gaan, dan de stylist. Vrouwen tussen de 20 en 30 jaar hebben namelijk normaliter geen last van haaruitval en dus kan er een medische reden zijn, als bloedarmoede of schildklierproblemen. Wanneer deze problemen zijn verholpen moet het haar gewoon weer terugkomen.   

Angst:
Ik ben al voor de derde keer deze week mijn autosleutels kwijt.
Zolang je nog weet waar een auto voor gebruikt wordt hoef je niet te panikeren. Ons leven is tegenwoordig zo volgepland en stressvol dat de hersenen simpelweg overbelast worden. Het kortetermijngeheugen kan hierdoor wat haperend functioneren. Wetenschappelijk gezien is de kans dat je voor je 50e levensjaar met een ziekte als Alzheimer te maken krijgt, is 1%.
Actieplan: oké, misschien krijg je Alzheimer in de ‘gouden jaren’ (ongeveer 10 tot 15 % van de zeventig jarige krijgt met de ziekte te maken). Maar gelukkig is er veel aan te doen om het te voorkomen, zelfs als het in de familie voorkomt. Veel bewegen helpt, want het zorgt dat de toevoer van bloed, en dus zuurstof, naar het hoofd optimaal beter verloopt. Maar belangrijker nog; je hebt de tijd mee. Momenteel wordt er hard gewerkt aan medicijnen, dus misschien is er tegen de tijd dat je zelf met pensioen mag, een prima remedie. Wanneer dit gebeurt wordt het een beheersbare aandoening, zoals hoge bloeddruk.

Angst:
Terug van vakantie met een lekker kleurtje en een naar hoestje. Een tropische ziekte?
Je kunt op vakantie gerust je mondkapje aflaten, want de kans dat je een ziekte als vogelgriep of ebola oploopt is zeer klein. Het is heel normaal om het onbekende te vrezen (waarom vlogen de mondkapjes anders de winkels uit de laatste tijd?). Maar bekijk de verhoudingen. De vogelgriep kostte wereldwijd 230 mensen het leven. Vergelijk dit eens met het aantal dat jaarlijks een normaal griepje oploopt. Omdat het echter een gewoon en alledaags verschijnsel is, maak je je er minder druk om. 
Actieplan: Bezoek de huisarts of een reiskliniek voor je op pad gaat. Zij weten precies welke vaccinaties en/of medicijnen je moet hebben voor een bepaald gebied. Ze kunnen je ook advies geven over wat je wel, maar vooral niet in tropische landen moet doen en weten vaak de juiste contacten in geval van nood.

Angst:
Ik moet alweer een sterke bril. Ik word toch niet blind?

Veruit de meeste blinden verloren hun zicht niet omdat ze te dicht voor de tv of het computerscherm zaten. Blindheid wordt op latere leeftijd vooral veroorzaakt door glaucoom (ziekte aan de oogzenuw), maculadedegeneratie (slijtage van het oog), cataract (een onzichtbare laag die op de ooglens komt) en diabetes.
Actieplan: Wanneer de angst om braille te moeten leren je genoeg is om langs de oogarts te gaan, vooral doen! Een oogarts kan namelijk de bovengenoemde ziektebeelden eenvoudig vaststellen. Het is dus logisch dat de meeste blinden wonen in landen waar de gezondheidszorg niet zo optimaal is als in ons land. Net als bij Alzheimer heb je de tijd aan je zijde, want ook in de optometrie zijn er prachtige ontwikkelingen op hande die veel patiënten kunnen helpen aan een (beter) zicht.      

 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.



Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?