Status belangrijk voor de gezondheid

Status belangrijk voor de gezondheid

De rijken der aarden leven anders als jij en ik. Ze leven bovenal langer, want ze hebben het geld om super voor zichzelf te zorgen. Het goede nieuws: ook wij kunnen een aantal jaren aan ons bestaan op aarde plakken, simpelweg door wat levensmanieren en filosofieën van hen ‘te pikken’.

Op zich is het natuurlijk een logisch verhaal. Wanneer je meer geld hebt kun je beter voor jezelf zorgen. Dit geldt in alle lagen van de maatschappij. Mensen in Mexico-City hebben meer kans op een infectieziekte dan inwoners van Gouda. Hoe lager op de maatschappelijke ladder, hoe meer kans op lichamelijke- en geestelijke ziekten.

Deze verschillen in levensverwachting zijn schokkend. Een onderzoek op de universiteit van Harvard toonde aan dat in Amerika de laatste veertig jaar bijna tweemaal zoveel mensen voortijdig zijn overleden in de lage-inkomen-categorie. Volgens hetzelfde onderzoek heeft economische klasse dan ook veel meer invloed op levensverwachting dan erfelijkheid. Onze wereldwijde gezondheidsstructuur kun je dan ook zien als een soort Titanic. Degene in de eerste klasse eindigden wel in een reddingssloep.

Gelukkig is het gezondheidsstelsel in Nederland wat dat betreft prima geregeld. Vrijwel iedereen is hier prima verzekerd en weinig mensen overlijden door het gebrek aan medische zorg. Toch vallen er in lagere inkomensklassen ook in ons land meer ‘slachtoffers’ dan in de rijkere categorieën. Zo is algemeen bekend dat mensen met minder geld vaak te vet eten, overmatig drinken en volhoudende rokers zijn.

Er zijn dus wel degelijk manier om je gezondheid te boosten, zonder dat je veel geld aan persoonlijke fitness of particuliere artsen hoeft uit te geven. Hier enkele tips:

Niet rijk, dan maar beroemd!
In Amerika is onderzoek gedaan naar de levensverwachting van beroemde mensen. Het blijkt namelijk dat Oscar-winnaars gemiddeld vier jaar langer leven dan de rest van de filmcrew en andere genomineerden. Meervoudig Oscar-winnaars mochten daar nog twee jaar bij optellen. Hieruit blijkt dus dat langer leven vooral komt door status. Wetenschappers beweren dan ook dat de levensverwachting vooral een combinatie is van economische omstandigheden en sociale status.

Stop met roken.. nee, echt!
Vroeger in de tijd van Humphrey Bogart rookte iedereen. Jong en oud, rijk en arm. Het was gemeengoed. Nu is dat allang niet meer zo. Vooral in de sociaal arme klassen blijven de mensen langer roken. Niet dat ze minder karakter hebben dan welgestelden, maar ze worden simpelweg omringd door veel meer andere rokers. Roken is verantwoordelijk voor veruit de meeste voorkombare overlijdensgevallen. Kappen dus!

Zorg voor een rustige leefomgeving
Mensen die in de grote stad wonen lopen grotere gezondheidsrisico’s dan anderen. Dit komt vooral door vervuiling en de vaak gebrekkige behuizing in binnensteden. Er is daarnaast meer criminaliteit en stress, door bijvoorbeeld burenoverlast. Investeer daarom in je woonomgeving. Liever een simpelhuis in een topbuurt, dan een prachtig huis in een getto. Lijkt simpel, maar zo werkt het wel.

Omring jezelf met slanke vrienden
Natuurlijk een onzinnige kop, maar er zit een kern van waarheid in. Wanneer je vrienden slank zijn, zul je zelf ook niet snel aan overgewicht lijden. Zoals bekend is obesitas momenteel een groot probleem, dat zelfs onder kinderen schrikbarend toeneemt. Gediplomeerde mensen lopen ook minder kans op overgewicht. Het heeft dus vooral met je naaste omgeving te maken. Wanneer je vrienden veel eten en drinken zul je dit gedrag waarschijnlijk –vroeger of later- overnemen. Wees dus gewaarschuwd.

Terug in de schoolbanken?
Een van de grootste invloeden op je gezondheid en levensverwachting is de genoten opleiding. Sociaal economische omstandigheden zijn namelijk meestal het gevolg van de scholing en daaruit volgende werkomgeving. Meer scholing geeft je meer controle over je leven, met als gevolg minder stress en afhankelijkheid.

Zoek een passende baan
Een baan is natuurlijk heel belangrijk in je leven. Het bepaalt je financiële armslag, maar ook de stress die je op de dag opdoet, of juist niet. Sommige mensen kunnen niet functioneren op een positie waar ze geen controle hebben. Dit levert hen enorm veel stress op en de daaruit vloeiende problemen. Deze mensen kunnen beter een andere job zoeken, want er is niets mis met een baan zonder verantwoordelijkheden. Wanneer je iedere dag boos of gestrest thuiskomt heb je een nieuwe impuls nodig. Denk daar eens goed over na!

 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?