Wat is het ideale lichaamsgewicht?

Wat is het ideale lichaamsgewicht?

Natuurlijk kun je aan jezelf zien of er een paar pondjes af mogen, of dat je gewicht prima in orde is. Vaak is de pasvorm van een favoriete spijkerbroek al voldoende. Toch is het ideale gewicht bepalen vaak een kwestie van gokken, en dat is nergens voor nodig. Je BMI vertelt je precies of je op (gezond) gewicht bent.

De term BMI wordt internationaal gebruikt en betekent: Body Mass Index. Dit houdt zoveel in als rekensom van de lengte en het gewicht. De BMI is natuurlijk slechts een houvast en zeker niet perfect. Maar door het berekenen van de BMI kun je wel een redelijke indruk krijgen van iemands fysieke staat.

De BMI wordt berekend door het lichaamsgewicht in kilo’s te delen door de lengte in meters en de uitkomst nog een keer te delen door de lengte. De BMI geeft een schatting van het gezondheidsrisico van het lichaamsgewicht. Het gaat er bij de BMI dus niet om wat cosmetisch gezien het mooiste is. De BMI vertoont een relatie met de hoeveelheid lichaamsvet, maar de BMI-waarden geven niet het percentage lichaamsvet aan. 

BMI van 30 of hoger
Flink overgewicht. Probeer ongeveer tien procent kwijt te raken. Dat betekent dat je 8 kilo moet afvallen, wanneer je 80 kilo weegt. Hierdoor kun je enkele maten kleiner gaan dragen en verlaag je het risico op hart en vaatziekten en diabetes enorm. Wanneer je dit gewicht een mand vol kunt houden, ga je voor de volgende tien procent. Probeer dit vol te houden tot je de gewenste BMI hebt.

BMI van 25-30
Op het randje. Meet je taille. Rond je middel zit doorgaans het meeste vet. Wanneer je een omtrek van meer dan 88 centimeter hebt (102 voor mannen) betekent dit dat je te veel vet rond je middel hebt. Probeer ongeveer 5 procent af te vallen om buiten het risico gebied te vallen.

BMI van minder dan 25
Prima gewicht. Check hier ook de taille. Mensen met een gezonde BMI kunnen ook te veel vet rond de middel hebben. Probeer dit te verwijderen door te sporten, afvallen is niet nodig.

Resumerend:
Beneden een BMI van 18,5 is het verstandig te proberen wat aan te komen. Voor mensen met een BMI tussen 18,5 en 25 geldt: probeer dit gewicht te handhaven. Mensen met een BMI tussen 25 en 30 zonder bijkomende gezondheidsrisico’s moeten voorkomen dat ze dikker worden. Medisch gezien is het noodzakelijk af te vallen bij een Body Mass Index (BMI) boven de 30. Zijn er bijkomende gezondheidsrisico’s, zoals een hoog cholesterolgehalte en hart- en vaatziekten in de familie, dan is afvallen verstandig bij een BMI tussen 25 en 30.

 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?