Somber zonder reden?

Somber zonder reden?

Het hoofd is een rare broedplaats. Het ene moment ben je on top of the world en een dag later voel je jezelf ellendig. Vaak heeft dit een duidelijk aanwijsbare reden. Maar als het niet genetisch is en er geen financiƫle- of relationele problemen, werkstress of gezondheidsperikelen spelen, komt het probleem waarschijnlijk uit een onverwachte hoek.

Een depressie is een serieus probleem. Onderzoeken tonen aan dat een op de vijf vrouwen weleens last hebben van neerslachtigheid. Toch kan dit gevoel soms een verrassende oorzaak hebben, die je niet direct achter depressieve gevoelens zou zoeken. Wij zetten er een aantal op een rijtje:

Je voelt je opgeblazen, winderig en verkrampt
Problemen met je darmen zijn knap lastig. Je spijsvertering speelt daarbij een grote rol. Fructosemalabsorptie is een aandoening waarbij fructose (vruchtensuiker) niet of in onvoldoende hoeveelheden kan worden geresorbeerd omdat het transport ervan in de slijmlaagcellen (enterocyten) van de dunne darm niet goed werkt. Mensen die hieraan lijden kunnen minder serotonine produceren, de stof die zorgt dat je jezelf gelukkig voelt. Wanneer je een vermoeden hebt dat je hier weleens mee te maken zou kunnen hebben, ga dan langs de huisarts. Niet alleen kan deze de darmproblemen verhelpen, je zult je ook een stuk gelukkiger gaan voelen. Vaak is een speciaal dieet al voldoende.

Je voelt je simpelweg... klote
Wanneer je aan de pil bent, zou dit weleens een oorzaak kunnen zijn van je gemoedstoestand. Uit onderzoek bleek dat vooral de varianten waar oestrogeen en progesteron inzaten, tweemaal zo veel kans op depressie gaf. De enige manier om erachter te komen of dit bij jou ook zo is, is simpel: stop er een tijdje mee. Probeer in de tussentijd een andere vorm van anticonceptie.  

Je hebt weinig zin om iets te ondernemen
Probeer eens meer vis te eten. Researchers hebben aangetoond dat een hoge inname van omega 3 vetten de kans op depressie bij vrouwen met dertig procent vermindert. Bij mannen is dit opvallend genoeg een stuk lager. Dus dames, eet meer vis. Perfect voer voor de hersenen!

Je voelt je moe, vergeetachtig., verstopt en je menstruatie is onregelmatig
Bij deze symptomen kan een traag werkende schildklier weleens de boosdoener zijn. Vrouwen hebben dan ook vijfmaal zoveel kans op deze aandoening dan mannen. Deze ziekte wordt Hypothyreoïdie genoemd en houdt in er een te kort aan schildklierhormonen is. Wanneer je een vermoeden hebt dat je vermoeidheid aan de schildklier kan liggen, raadpleeg dan de huisarts. Vaak komen de symptomen door een gebrek aan jodium. Gebruik daarom bijvoorkeur zeezout in het eten. Vis is ook hier een welkome aanvulling.

 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?