Steel wat extra jaartjes

Steel wat extra jaartjes

De laatste Nederlander die in de 19e eeuw is geboren is vandaag overleden. Grietje Jansen-Anker is 112 jaar geworden. Ze was hiermee de oudste inwoner van Nederland. Een ongelofelijke leeftijd die vaak door genetische factoren wordt bepaald. Toch kun je zelf ook invloed hebben op hoe oud je wordt. Leef jij zo gezond dat je ook over de honderd gaat worden? Doe de check!

Vrouwen worden over het algemeen ouder dan mannen, dat is bekend. Veel leefgewoonten hebben echter een positieve of juist negatieve invloed op je levensverwachting. Maar wat weten we er nu precies van? Wat is gezond, of juist niet? Met deze simpele quiz kun je zien of jij het leven ‘door’ het.
 1. Hoe dunner je bent, hoe ouder je wordt?
 2. Minimaal 8 uur per nacht slapen zorgt dat je langer leeft.
 3. Eerder met pensioen gaan bespaart je stress en zorgt dus voor een langer leven.
 4. Mensen die veel snoepjes eten leven langer dan anderen?
 5. Vegetariërs worden ouder?
 6. Hardlopers plegen een te grote aanslag op hun lichaam en leven dus korter
 7. Door liefdadigheidswerk leef je langer?
 8. Jouw vrijgezelle vriendinnen, die lekker in de avond naar yoga kunnen, leven hierdoor langer.
 9. Het beste middel tegen ouder worden is je er niet te druk over te maken.
 10. In een zwarte auto rijden verhoogt de kans op een dodelijk ongeluk?

Antwoorden:

 1. Onjuist. Te dunne mensen, hebben net als mensen met overgewicht (obesitas) meer kans om te overlijden. Dames op leeftijd met een pondje extra zijn hierdoor juist beschermd tegen veel leeftijdgerelateerde aandoeningen. Zorg voor een gezonde BMI en alles komt goed.
 2. Onjuist. Volgens onderzoekers op de universiteit van Californië hebben mensen die 5 tot 7 uur per nacht slapen een beter overlevingsmechanisme. Het lichaam stelt zich simpelweg in op de te korten aan slaap.
 3. Onjuist. Bezig blijven verlengt juist de levensverwachting. Onderzoek van de universiteit van San Diego toonde aan dat een groep die op hun 65 met pensioen ging, een andere groep overleefde die met hun 55ste de VUT ingingen.
 4. Waar. Onderzoekers van Harvard toonden onlangs aan dat een groep mensen die regelmatig snoepte, met vooral veel pure chocolade (bevat veel polyfenol), bijna een jaar langer leven.
 5. Onjuist. In vis en sommige vleessoorten zitten veel omega vetzuren die je niet kunt missen. Een Duits onderzoek toonde aan dat veganisme (die ook geen eieren en melkproducten eten) nog korter leven dan vegetariërs. De moderne vegetariër (die wel vis eet) komt er het best vanaf bij onze Oosterburen.
 6. Onjuist. Mensen die een half uur per dag wandelen leven gemiddeld anderhalf jaar langer. Mensen die joggen en hardlopen mogen vier jaar bij hun levensverwachting optellen.
 7. Waar. Een onderzoek op de universiteit van Harvard toonde aan dat mensen die vrijwilligerswerk doen op bijvoorbeeld de sportclub of in jongerencentra gemiddeld vier jaar langer leven.
 8. Onjuist. Getrouwde vrouwen leven vier jaar langer dan dames die single zijn, beweren onderzoekers van de universiteit in Chicago. Een gefundeerde relatie draagt volgens hen bij aan een goede lichamelijke en mentale gesteldheid.
 9. Waar. Mensen met een positieve houding leven maar liefst 8 jaar langer dan negatievelingen.
 10. Waar. Volgens een onderzoek in Nieuw-Zeeland hebben zwarte auto’s inderdaad meer kans op ongelukken. Zilveren wagens zijn het veiligst. Het onderzoek bestond uit het analyseren van 10.000 ongelukken.

 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

ik zie mijn moeder van 94 jaar regelmatig een snoepje nemen.Zou het helpen ?

janneke wolting, 16 oktober 2009

over vraag 3 en antwoord klopt niet helemaal want ergens in Amerika woont een man die was 100 jaar geworden die nam nooit vakantie die heeft altijd gewerkt als automonteur en hij leeft nog dus , als je positief ingesteld weet heel zeker dat je heel lang leef

Lilian Biserta, 16 oktober 2009
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?